ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


BR. 206

ZAPOVEST ŠTABA VRHOVNE KOMANDE OD 23. APRILA 1945. KOMANDANTIMA NEPOSREDNO POTČINJENIH JEDINICA ZA POVLAČENJE NA PLANINU BORJE1

ŠTAB VRHOVNE KOMANDE

O. Br. 3 3 7

23. aprila 1945. g. u 9 čs.

Položaj

ZAPOVEST

Sekcija Prnjavor 1:100.000.

Sastav kolona ostaje isti kao i do sada, samo u mesto naziva desna, srednja i leva od sada će se zvati ešelon Kesero-vića, pukovnika Simića, potpukovnika Račića.2

Danas 23 o.m. nastaviće se pokret na planinu Boriju.3 Krajnji cilj pokreta ešalona pukovnika Simića i Keserovića je oblast sela Mladikovine na desnoj obali r. Male Usore — jugozapadno od Teslica za 15 kim. Za ešelon potpukovnika Račića krajnji cilj je oblast s. Oćauš — 10 kim jugoistočno od s. Maslovare.

Danas — 23. o.m. otpočeće pokret u 11 časova.

NAREĐUJEM:

1.— Ešalon pukovnika Petra Simića krenuće u označeno vreme pravcem Prdeljica 1018 — Gradina 982 — Bukvić 968

—  Ostrug 1002 Timešnjača 938 — Solila na samome drumu Kotor Varoš — Teslić — Runjavica 1077 — Zaskog 946 —

—  Tajan 1007 — zaseok Radonjići i zaseok Bubići u oblasti s. Buletići.

U zaseok s. Radonjići s. Milosavci smestiće se Vrhovna sa svima svojim delovima i Gorska Garda Nj.V. Kralja Petra II, a u zaseok Bubici smestiće se Avalski korpus.

2.— Ešalon Pukovnika Keserovića sa svoga mesta prenoćišta krenuće u označeno vreme za Prdeljicu 1018 a odatle za ešalonom pukovnika Simića istim pravcem sve do Zasko-ga, a odatle produžiće dalje prema Tajanu 1007, pa će se usput pre Tajana odvojiti za zaseok Bubici u oblasti sela Buletići.

3.— Ešalon potpuk. Račića krenut će u označeno vreme pravcem: iz s. Savića — pa preko s. Garića — Žilići — Pavlo-vići — Raskrštani — s. Maslovare gde prelazi put Teslić — Kotor Varoš i produžuje putem za s. Bogdanoviići — s. Demići — Demićsko Brdo 883 — Greben 1093 i zadržaće se u oblasti sela Oćauše.

4.— I. i II. ešalon iz oblasti sela Buletići krenuće .u oblast s. Mladikovine, na krajnji cilj marša tek pošto se u oblasti s. Buletića potkrepe hranom i drugim potrebama, zašto će sledovati naređenje.

Hranu i ostale potrebe komandanti će preko svojih intendantskih organa a ovi preko Ravnogorskih odbora .tražiti za potrebe svojih jedinica. Pojedinačnu pljačku i uzimanje hrane izokreniti jedinom za svagda i nedozvoliti vojnicima da sami odlaze po kućama i traže hramu ili je sami uzimaju, jer je to čist srpski nacionalni i četnički kraj.

Za ešalon potpukovnika Račića komandant će dobijati potrebne podatke o snabdevanju hranom od mesnih četničkih starešina.

5. — Na putu će eventualno pojedini ešaloni naići na manje partizanske snage koje odmah energično napasti, razbiti i projuriti svojim pravcem.4

6.— Svi ešaloni moraju se pre pada mraka u 18 časova zadržati svojim čelima na svome pravcu pokreta gde se zateknu5 i obezbediti se u sve strane u vidu ježa.

7.— U toku 22. o.m. bilo je strašnih slučajeva na pravcu kretanja, jer su pojedine jedinice Šumadiskog korpusa na putu ostavljali svoje teško bolesne vojnike od kojih su nekoliko umrli a nekoliko spašeni i nalaze se u bolnici Avalskog korpusa. Koliko je ovo strašno nemam dovoljno reci da to iskažem, pogotovu kada sam to već jednom naredio, a sada ponovo naređujem, da se svi teški bolesnici i ranjenici ostave u srpska nacionalna i četnička sela ovoga kraja.

Dostavljeno

ppuk. Račiću

NAČELNIK ŠTABA VRHOVNE KOMANDE

Armiski đeneral,

Drag. M. Mihailović

M.P.6

1Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 6, reg. br. 18/5 (VK-V-557).

2Vidi dok. br. 204.

3Na karti 1:100.000: Borja.

4Do jačeg napada jedinica JA na tu četničku grupaciju došlo je 26. aprila 1945, kada je 18. brigada 53. divizije JA u rejanu Maslo-vara napala Požešku brigadu. Opširnije o tome vidi dok. br. 207; Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 34, dok. br. 153.

5Sintagma »gde se zateknu« na originalu je dopisana mastilom.

6Okrugli pečat: »Komanda jugoslovenske vojske u otadžbini — Gorski štab br. 1«.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument