ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


BR. 2

NAREĐENJE ŠTABA ROMANIJSKOG KORPUSA OD 2. AVGUSTA 1944. KOMANDANTU 1. SARAJEVSKE BRIGADE ZA SADEJSTVO S NEMACKIM TRUPAMA U BORBI PROTIV JEDINICA NOV I POJ NA PODRUČJU ROMANIJE1

Ko piše Komandant 2202                   Odakle

Kome Komandantu 2213                  Gde bude

O. Br. sl. datum 2-VIII                      god. [1944] čas 14_______

Karta razmere 1 :______

Jutros su jače nemačke snage otišle preko Romanije.4 Budite oprezni da crvene ne bace na nas.

O ovome hitno obavestite Tuševljakovića5 i Žugića.6 Hvatajte vezu sa Br. 11 radi hrane i municije.7 Hvatajte vezu sa ostalim našim jedinicama radi sadejstva.

Sad je pravi momenat da se crveni razbiju i tuku samo od naših delova.8

Vaša rešenost da idete za njima u stopu, vrlo dobra. S Verom u Boga za kralja i Otadžbinu.9

Komandant pukovnik

Goj.10 A. Borota

1  Original (pisan olovkom, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 187, reg. br. 25/4 (BH-V-5552). Naređenje je pisano na obrascu ratnog bloka vojske Kraljevine Jugoslavije.

2  Sifrovana brojčana oznaka Štaba Romanijskog korpusa.

Sifrovani nazivi četničkih štabova i komandi, kao i ustanova i pojedinih »lica biće, dalje, objašnjeni samo kada se prvi put pojave; u svim ostalim slučajevima potrebna objašnjenja treba potražiti u prilogu ove knjige »Registar imena i šifrovanih naziva«.

3 Štab 1. sarajevske brigade Romanijskog korpusa.

4 Radi se o pregrupisavanju 7. SS divizije »-Princ Eugen« (Prinz Eugen) radi nastavljanja operacije protiv 3. i 12. korpusa NOVJ u istočnoj Bosni, koja je počela 17. jula 1944. sa ciljem da se spreči prodor glavnih snaga NOVJ u Srbiju. Na strani neprijatelja, pored pomenute divizije, učestvovali su još: 13. SS divizija (»Handžar«), 12, ustaška i 8. domobranska brigada, te Majevički, Zenički i Romanijski korpus. Do 2. avgusta neprijatelju je uspelo da na širem prostoru planina Zvijezde i Konjuha obuhvati snage 3. i 12. korpusa i onemogući njihov prelaz preko Drine na njenom srednjem toku. Zbog toga je 12. korpus, po odobrenju Vrhovnog štaba NOV i POJ, svoja dejstva usme-rio ka Foči da bi tamo prešao na desnu obalu Drine. Vodeći teške borbe protiv nemačkih i četničkih snaga (često u okruženju i probijanju) korpus je 5/6. septembra 1944. u rejonu Starog Broda (kod Višegrada) prešao reku Drinu. Opširnije o tome vidi Zbornik NOR-a), tom. IV, knj. 28, dok. br. 126 i 127, knj. 29, dok. br. 91; tom XII, knj. 4, dok. br. 92, 96, 100 i 105.

5 Radomir, poručnik, komandant Vlaseničke brigade Romanijskog korpusa. Ta brigada i 2. rogatička brigada su učestvovale u pomenutoj neprijateljskoj operaciji protiv 3. i 12. korousa NOVJ. S tim u vezi, u obavešteniu komandanta 1. rogatičke brigade od 21. jula 1944! komandantu Olovskog bataljona Kladanjske brigade Zeničkog korpusa, između ostalog, piše:

»Komunisti su istina ponovo došli u Malo Polje 19. o. m. ali su juče oko 3 sata po podne najureni od Nemaca i naših preko Milan Planine.

Nemci se sada nalaze u Malom Poliu a i Radivoie Kosorić (komandant 2. rogatičke brigade — nap. red.) je sa njima i izgleda u Han Pijesku.

Juče sam naredio mom Planinskom bataljonu mobilizaciju i akciju protiv komunista. I 1. Knežinski bataljon sam mobilisao pošto mislim i rneea riovesti u akciju.

I ti bi trebao da kreneš u akciju sa svojim bataljonima, ako dobiješ hranu i municiju...« (Arhiv VII, Ca, k. 187, reg. br. 37/2).

6 Ilija, potporučnik, komandant Kladanjske brigade Zeničkog korpusa.

7 U naređenju Komande Romanijskog korpusa od 18. jula 1944. komandantu 1. sarajevske brigade za povezivanje sa nemačkim jedinicama, pored ostalog, piše:

»Danas, t.j. 18 o.m. u 6,30 časova prošla je kroz Srednje jedna četa Nemaca pod komandom kap. (hauptman) Vibera. Ova četa za-noćiće u IvanČićima i ima sa sobom hranu za Vaših 300 boraca za 5 dana. Težina ove hrane iznosi -otprilike oko 1.000 kilograma.

Najkasnije sutra 19 o.m. do 7 časova stavite se u vezu sa gore imenovanim kapetanom Viberom radi prijema uputstva za provođenje predviđene akcije. Trupi kapetana g. Vibera uputite putovođe i održa-če veze u potrebnom broju.

Kap. g. Viber zamolio nas je da mu se stave na raspoloženje 10 tovarnih grla jer u istima oskudeva, koja će po svršenom poslu biti vraćena. U tom pogledu izađite u susret kako bi se stvorili što bolji odnosi od čega će te imati svakako koristi.

Prema vođenom razgovoru sa Nemcima, sav plen koji učine Vaši borci u oružju, municiji, odeći i hrani u toku ove akcije svojina su brigade...-k (Arhiv VII, Ca, k. 187, reg. br. 19/2).

Sutradan je komandant 1. sarajevske brigade primio naređenje od Komande Romanijskog korpusa u kome piše i sledeće:

»Četa Nemaca koja se nalazi u Ivančicu primila je naređenje da se odmah krene preko Olova u pravcu Ribnice.

Kako je brigada 221 angažovana za ovu akciju sa Nemcima i kako je u Ivančićima pripremljena hrana za 300 ljudi za 5 dana to krenite sa brigadom najkraćim putem za Olovo i stavile se u vezu sa k-irom (komandirom — prim. red.) čete kap. Viberom...« (Arhiv VII, Ča, k. 187, reg. br. 27/2).

8 O tome kakve su bile mogućnosti četničkih jedinica da samostalno vode akcije protiv NOVJ, u obaveštenju komandanta Zeničkog korpusa od 8. avgusta 1944. komandantu 1. sarajevske brigade piše:

»Mene je najviše interesovala situacija kao i to da li nameravaš ići sa partizanima. Pošto znam da tvoje učešće u progonu partizana najviše zavisi od Švaba a ovo radi hrane i municije, pa me interesuje da li si sa njima i kako nagodio za ovo, jednom rečju imaš li uslova da produžiš i sa koliko boraca put. Naravno od tvoje pogodbe zavisi i učešće svih ostalih mogućih u poteri za crvenim pošto si ti najbrojniji« (Arhiv VII, Ca, k. 232, reg. br. 3/8).

9 Na poleđini originala otisnut je pečat 1. sarajevske brigade, datum prijema i potpis komandanta brigade Save Derikonje.

10 Gojko.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument