ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


SAOPSTENJE ŠTABA VRHOVNE KOMANDE OD 23. MARTA 1945. KOMANDANTIMA NEPOSREDNO POTClNJENIH JEDINICA POVODOM ODLUKE KOMANDE CRNE GORE, BOKE I STAROG RASA O PREBACIVANJU POTClNJENIH JEDINICA U SLOVENIJU UZ POMOĆ USTASKO-DOMO-BRANSKIH SNAGA1

ŠTAB VRHOVNE KOMANDE

O. Br. 309 23. marta 1945. god.

Položaj.

KOMANDANTU

Prema dobivenim obaveštenjima od oficira i vojnika koji su uspeli da se odvoje od trupa Crne Gore i Staroga Rasa i dođu ovde kod nas, Pavle Đurišić izvršio je formalnu izdaju prema narodu, Kralju i ovoj komandi2.

Poznati crnogorski separatista Sekula Drljević u toku jučerašnjeg dana obilazio ranjenike i bolesnike trupa Crne Gore i Staroga Rasa u Bosanskom Brodu. Znači da je Pavle Đurišić stupio u vezu sa njim3.

Jedinice Trebavskog korpusa koje su lažima i prevarom pukovnika Đure Popovića odvedene u sastav trupa Crne Gore i Staroga Rasa, pokušale su da pobegnu i dođu u sastav svoga korpusa. Nisu uspeli u tome jer ih je Pavle Đurišić preduhitrio i razoružao.

Iz Mlavskog korpusa pobegla su 4 oficira i to: poručnik Strahinja Z. Branković, potporučnici Dušan J. Živlaković, Svetozar R. Popović i Dragoljub J. Kuzmanović. Oni izjavljuju da ih je Jagoš Živković prevario da ceo Mlavski korpus, a za njime i ostale srbijanske jedinice po naređnju Vrhovne komande kreću sa trupama Crne Gore i Staroga Rasa. Kao što Vam je poznato to je ordinarna laž i sredstvo da zadrži ljudstvo Mlavskog korpusa kod sebe kao i da pokoleba ostale Srbijanske jedinice. Mlavci pokušavaju da se vrate unazad, ali imaju teškoća jer su prebačeni na levu obalu Ukrine a pozadi njih se nalaze trupe Crne Gore i Staroga Rasa. Očigledno ovaj raspored je zbog toga da ne dozvole srbijanskim i bosanskim trupama da se vrate u svoje jedinice.

Kod mene je došao i komandant Maljevskog bataljona poručnik Zelović koji sprema da odvoji Miljevski bataljon od snaga pukovnika Baćovića4 i da se priključi srbijanskim jedinicama.

Trupe Crne Gore i Staroga Rasa idu pod ruku sa ustašama i javno govore da su na Vučijaku došli komunisti i da su sve snage Komande Srbije razbijene. Zbog toga su izvesni delovi trupa Crne Gore i Staroga Rasa sa ustašama poseli položaj oko Karaule i bacačima tuku drum. Ovo je dovoljan dokaz da su trupe Crne Gore i Staroga Rasa stupile u vezu sa ustašama i da sa njima žele da sarađuju. Ovde je čista izdaja za račun crnogorskog separatiste Sekula Drljevića. Crnogorci će ući u sastav Pavelićevih snaga pod komandom Sekule Drljevića, a sve srbijanske i bosanske jedinice koje se nalaze tamo biće razoružane.

Pored usmene propagande Pavle Đurišić pokušava da razara naše redove i da utiče na komandante i jedinice komande Srbije. U tom cilju, pod vidom obaveštavanja ugovorio je sa izvesnđim komandantima radio vezu i preko nje dostavlja razne izmišljotine, laži i obećanja. Ovo treba onemogućiti i ni jedan komandant od danas ne srne i ne treba da i dalje održava vezu radio putem s Pavlom Đurišićem. Treba mu otvoreno reći da komandanti srbijanskih trupa ne žele više da održavaju veze sa njime.

Nedajite se zavaravati lažima i separatističkim težnjama Pavla Đurišića. Ovde je očigledna izdaja i to treba svakome da bude jasno.

Povodom ovoga obrazovaću od svih komandanta srbijanskih trupa Ravnogorski sud, koji će sve ovo pretresti i utvrditi, na osnovu čega će Pavla Đurišića lišiti čina i oglasiti za izdajnika. O svemu ovome obavestiće se sve savezničke komande da je Pavle Đurišić sa svojim trupama prešao ustašama i crnogorskim separatistima.

Prednje primiti k znanju i nedati da se laži Pavla Đurišića uvuku u redove naših jedinica. Obratiti pažnju na položaje koje drže prema nama i biti spreman ma sve.

NAČELNIK ŠTABA VRHOVNE KOMANDE,

Armiski đeneral,

Drag. M. Mihailović

1 Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 6, reg. br. 9/4 (VK-V-522).

2 Bliže o sukobu između Pavla Đurišića i Draže Mihailovića vidi dok. br. 156, 192 i 193.

3  Preko svojih opunomoćenika, sa Bećirom Tomovićem na čelu, Pavle Đurišić se sporazumeo sa Sekulom Drljevićem, crnogorskim separatistom, koji je kao samozvani »predsjednik Crnogorskog državnog vijeća i Vrhovni komandant Crnogorske narodne vojske« živeo u Zagrebu, da pod njegovu komandu stavi sve svoje jedinice računajući da će na taj način uspeti da ih prebaci železnicom u Sloveniju. Đurišić je odustao od toga i sa svojim jedinicama se za Sloveniju uputio preko planine Motajice i Bosanske Gradiške (Arhiv VII, Ca, k. 149, reg. br. 29/2 i k. 144, reg. br. 42/1). U Lijevče polju (južno od Bos. Gradiške) 4. aprila 1945. napale su ih jedinice 7. ustaško-domobranske divizije. Glavnina njegovih snaga i izbeglica se tada predala usta-sama. Veliki broj njih su kasnije ustaše pobile. Opširnije o tome vidi Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 34, dok. br. 212—214. U ovoj knjizi vidi dok. br. 193.

4  Petar Baćović, komandant istočne Bosne, Boke i Hercegovine, tada je raspolagao sa oko 1.000 četnika (vidi dok. br. 191). To su bili: njegov štab i štabna četa, štab i štabna četa Nevesinjskog korpusa, ostaci Gatačke i Nevesinjske brigade tog korpusa, ostaci Bilećke brigade Trebinjskog korpusa i delovi Romanijskog korpusa (Arhiv VII, Ca, k. 173, reg. br. 33/5: zapovest komandanta istočne Bosne, Boke i Hercegovine od 1. marta 1945).

Dražu Mihailovića je tada napustilo i nekoliko njegovih bliskih saradnika među kojima Zaharije Ostojić, Mirko Lalatović, Luka Ba-letić, DragiSa Vasić, Pavle Novaković, načelnik obaveštajne službe "Vrhovne komande, i drugi.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument