ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


NAREĐENJE ŠTABA VRHOVNE KOMANDE OD 16. MARTA 1945. KOMANDANTU RASINSKO-TOPLIČKE GRUPE KORPUSA ZA ZATVARANJE DELA FRONTA NA LEVOJ OBALI DONJEG TOKA REKE BOSNE1

ŠTAB VRHOVNE KOMANDE

O. Br. 299 16. marta 1945. god. Položaj

KOMANDANTU RASINSKO TOPLlCKE GRUPE KORPUSA.

Potpukovnik Pavle Đurišić sa svojim snagama bez moga odobrenja otišao je u s. Glogovac2 i dalje se ešalonirao duž puta u pravcu Dervente. Cerski korpus drži obalu r. Bosne od skele Adara pa nizvodno naslanjajući se na ostale jedinice koje obezbeđuju r. Bosnu. Pošto su snage potpukovnika Pa-vla Đurišića razgolitile naš južni front3,

NAREĐUJEM:

Da odmah sa svojim korpusom prebacite se na Lipljak k. 277 i da obezbedite liniju k. 241 južno od Glogovca — Lipljak i da dspred ove linije odmah pošaljete jače oficirske patrole u pravcu Dabića Brda i Gornjeg Trnjana da biste izvi-deli šta se nalazi u s. Majevcu i da li nema tamo kakvih komunističkih. snaga4. Ako Crnogorske snage drže koji položaj južno od Glogovca, nemojte da ih smenjujete na tim položajima već obezbedite samo dalje i levo prema Bosni i do same r. Bosne gde uhvatiti vezu sa Tufegdžićevim snagama.

Napominjem, da su meštani ovoga kraja jako neraspo-loženi prema trupama Pavla Đurišića zbog stoke i kola koje im je oduzeo5, a neki iz redova Pavlovog štaba proturaju vesti da se komunisti nalaze na levoj obali r. Bosne oko sela Majevca6. Zbog toga treba proveriti i našim patrolama ispitati stvarno stanje. Kod meštana uvek naglašavati da smo mi sr-bijanske trupe jer će prema Pavlovim upotrebiti i oružje, jer je toliko došlo do neraspoloženja i netrpeljivosti. Skrećem Vam pažnju i da Pavlova okolina pokušava da nas raznim alarmantnim vestima pokrene i da im sledujemo na njihovome putu jer sami nisu u stanju da prođu. Hitno mi dostavljajte sve izveštaje a Vaš pokret na Majevac da bude što pre. Vaše bolnice i nepotrebnu pozadinu ostavite severno od puta i iza grebena da se vatre ne mogu videti sa one strane Bosne.

Vašu pozadinu najbolje razmestite oko k. 196 (3 kim. severno od Podnovlja).

Očekujem najhitniji izveštaj.

Načelnik štaba Vrhovne komande

Armiski đeneral,

Drag. M. Mihailović

1  Original (pisan na mašini ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 6r reg. br. 45/3 (VK-V-512/1).

2  Na karti 1:100.000: Glogovica.

3  O rasporedu četničkih jedinica po zapovesti Vrhovne komande za odbranu dela leve obale donjeg toka reke Bosne, vidi dok. br. 178.

4  i 5 U rejonu Majevca je tada dejstvovala 19; krajiška brigada 53. divizije JA. Opširnije o njenim dejstvima vidi Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 34, dok. br. 23 i 78.

5 Vidi dok. br. 160.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument