ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


IZVEŠTAJ ŠTABA ZLATIBORSKOG KORPUSA OD 9. MARTA 1945. KOMANDANTU GORSKE GARDE O BORBAMA PROTIV JEDINICA 25. DIVIZIJE JA U REJONU KEREP—JELOVČE SELO1

Štab Zlatib. Korpusa.

9 — III — 45 god.

8 45 h

Komand. Gorske Kraljeve Garde.

8. o.m. po podne oko 14 časova komunisti su izvršili jak pritisak na s. Jelovču2 prednji delovi su se morali povući na glavni položaj iznad samog sela Jelovča.3 Po ovlađivanju selom crveni su pokušali napad na gl.[avni] položaj, ali ih je Užička brigada snažnim protivnapadom a potom jurišom odbila ka Keperu i Kavićima.4 O ovome izvestaj Vam nisam juče dostavio jer su mi nedostajali podaci.

U toku cele noći bilo je stalnog pripucavanja, obostranog uznemiravanja prepadima. — Crveni su bili u toku noći vrlo aktivni vršeći vrlo česte prepade; uvek su bili uspešno odbijeni.

Sinoć oko 21 h. komunisti su pokušali da iz s. D. Zelinje izvrše napad na naše desno krilo, ali su bili blagovremeno pri-mećeni i odbijeni bombama i vatrom iz automata, jer su iznenada naišli na naše zasede. Imali su 1 mrtvog i 2 ranjena.5

Jutros oko 4 15 h komunisti su izvršili ponovo napad jačim snagama od Kravića6, Kerepi i k. 313 na s. Jelovče, potpo-mažući napad bacačima i teškim automatskim oruđima. Kada je počelo da sviće naši tj. Užička brigada izvršila je protivna-pad potpomognuta s levog boka jednim odelenjem kombino-vano od naših vojnika i vojnika iz Javorskog korpusa, koji su u toku noći zatvorili dolinu Rajskog potoka; te im je napad i ovog puta bio osujećen. Borba je trajala skoro do 7 časova. Jutros su komunisti gađali naše položaje bacačima i izbacili su oko 10 granata.

Ljudstvo ovog korpusa nalazi se na ovim položajima već osmi dan i to u neprestanom kontaktu sa komunistima. Za ovo vreme a naročito u toku jučerašnjeg dana i ove noći utrošeno je veoma mnogo municije; te prema izveštaju jednog kta brigade većina automata ima sada do 70—80 metaka na oruđe i na pušku najviše do 15. — Molim da mi se najhitnije dodeli municija i to srpska, francuska, bugarska; jer u protivnom na slučaj ponovnog pritiska nećemo moći neprij. zadržati. Molim da se ovo shvati kao najozbiljnije.

3 Trebavska brigada ni sinoć se nije nalazila na svojim položajima; patrola koja je išla radi veze našla je na položaju samo vatre, a od Trebavaca »ni korova«. — Treba ih ma na koji način i najdrastičnijim merama primorati na poslušnost i poštovanje borbene discipline; u protivnom molim da se na njihovo mesto uputi koja naša jedinica da ovaj prazan prostor posedne. — Zbog ovakvog držanja Trebavaca oseća se i među samim borcima neraspoloženje i nesigurnost.

Komunisti se nalaze na istim položajima kao i sinoć pred mrak. — Sem toga nalaze se i u s. Tokićima, a Javorci su na položaju između zas.[eoka] Guste i Tokićima.

Veza sa susedima levo postoji. — Desno sa Trebavcima nema, oni se nalaze na Krečanama i prema izjavi jedne njihove patrole od sinoć ima ih na Krečanama svega 150. —

Šaljite municiju, samo municiju.—

Zast. komand. major

Savo St. Stevanović

1  Original (pisan mastilom, ćirilicom) u Arhivu VII, Ca, k. 31, reg. br. (S-V-2179).

2  Na karti 1:100.000: Jelovče Selo.

3  i 5 Reč je o manjini dejstvima jedinica 25. divizije JA 8. marta 1945. Jači napad one su izvele 9. marta i tada uspele da odbace četničke snage južno od G. Lukavca. Divizija nije imala gubitaka. Opširnije o tome vidi Zbornik NOR-a, tom XI, knj. 2, dok. br. 17. U ovoj knjizi vidi dok. br. 169.

4  i 6 To mesto nije nađeno na karti 1:100.000, verovatno se radi o s. Karajlići.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument