ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


NAREĐENJE ŠTABA VRHOVNE KOMANDE OD 8. MARTA 1945. KOMANDANTIMA NEPOSREDNO POTClNJENIH JEDINICA ZA GRUPISANJE U REJONU GRADAČCA I MODRIČE1

Stab vrhovne komande

O. Br. 282 8 marta 1945 god. Položaj

KOMANDANTU

Trupe komande Crne Gore i Staroga Rasa, potpukovnika Pavla Đurišića, izviršiće smemu svih trupa komande Srbije, u cilju njihovog preformiranja i najpotrebnijeg odmora. Od ovoga se izuzimaju trupe komande Srbije, na levoj obali Bosne pod komandom potpukovnika Komarčevića.2 Trupe komande Srbije, pošto budu smenjene sa položaja,3 postaviće se po sle-dećem:

— Gorska Garda Nj. V. Kralja i Zlatiborski korpus,4 u se-vernom delu Gradačca i oblasti severno od Gradačca.

—  Avalski korpus u Skugriću.

—  Šumadiski korpus u selu Tolisi.

—  Rasinsko-Toplička grupa u selu Tarevci i selu Riječani. Na isto mesto uputiti i požešku brigadu, kao i Kosovski korpus Brajevića.5

—  Južnomoravski korpus i snage pod neposrednom komandom kapetana Neška Nedića u Modricu.

—  Timočki korpus, Smederevski odred i Mlavski korpus na prostoriji sela Dobrinja, Oteža, Rijeka i Orahova. U sastav Timočkog korpusa računa se i snaga potpukovnika Vesića.

—  Cerski korpus zadržaće se na prostoriji Koprivska Tre-bava, zaseok Markovići, Gornji Vranjak i zaseok Simić. Na ovu prostoriju uputiti i Javorski korpus kao i Rogatičku brigadu Neškovića.

—  Kada sve trupe komande Srbije budu prikupljene na označenu prostoriju pozvaću sve komandante korpusa na zajedničku konferenciju, radi definitivnog ustavljivanja novih formacija.6 Naređenje za ovu konferenciju sledovaće.7

Načelnik Ekonomskog odelenja prema ovom rasporedu po-desiće i način snabdevanja.

Dostavljene:

Puk. Keseroviću, Ljubi Jovanoviću, ppuk. Smiljaniću, Trifkoviću, Račiću, Komarčeviću, Mladenoviću, Ocokoljiću, majoru Kalabiću, kapetanu Nediću, kapetanu Radojeviću i majoru Radovanoviću.

NAČELNIK ŠTABA VRHOVNE KOMANDE,

Armiski đeneral,

Drag. M. Mihailović

1  Kopija originala (pisana na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 6, reg. br. 25/3 (VK-V-500).

2  Vladimir.

3  O četničkim položajima vidi dok. br. 166.

4  Taj korpus je, naredbom Draže Mihailovića od 25. februara 1945, preformiran u Leteću zlatiborsku brigadu, sastava: Štab, Stabna četa, 1. zlatiborski bataljon (od Račanske brigade) i 3. užički bataljon (od Užičke brigade). Za komandanta je postavljen major Sava Stepanović (Arhiv VII, Ca, k. 6, reg. br. 33/2).

5  Blažo.

6  i 7 U naređenju Draže Mihailovića od 10. marta 1945. piše da će se konferencija održati 11. marta u Modrici i da istoj imaju prisustvovati: pukovnici Dragutin Keserović i Ljubomir Jovanović, potpukovnici Dušan Smiljanić, Svetislav Trifković, Mladen Mladenović, Dragoslav Račić i Siniša Ocokoljić, majori Nikola Kalabić i Miloš Mar-ković i kapetani Neško Nedić i Dimitrije Radojević (Arhiv VII, Ča, k. 6, reg. br. 33/3). O preformiranju četničkih jedinica vidi dok. br. 171.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument