ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


PISMO DRAŽE MIHAILOVlĆA OD 7. AVGUSTA 1944. KOMANDANTU ISTAKNUTOG DELA ŠTABA VRHOVNE KOMANDE 6 TOKU AKCIJA ZA SPREČAVANJE PRODORA NOVJ U SRBIJU I PLANU UPOTREBE ČETNIKA PROTIV NOV I POJ U CRNOJ GORI I SANDŽAKU1

Dragi Ostojiću,

Dajem Vam obaveštenje po pitanjima o kojima sam razgovarao i usmeno sa majorom Marovićem:2

1. — Dolazak Račića. Bio sam već izdao naređenje Račiću da krene za Lim, i on je bio u toku toga pokreta, to jest stigao iz Toplice do u oblast Brusa. Međutim, u isto vreme komunisti su prodrli od Berana3 preko Tutina i otpočeli prelaz Ibra.4 To je bila nova situacija koja je zahtevala da Račić odmah ovlada Kopaonikom i napadne komuniste.5 Račić već vodi borbe na južnim padinama Kopaonika., Njima je namera da prodru u Toplicu i Jablanicu, a otuda da izvrše prodor u Srbiju. Prema ovoj novoj situaciji, svi su izgledi da komunisti žele da se probiju istočno a time će biti ispražnjen dobrim de-lom Sandžak i Crna Gora. S toga je sada potrebno da i snage koje su branile Lim6 preduzmu napad na komuniste iz oblasti Lima,7 a čija je tendencija pomeranje na istok. Vi sa tim snagama preduzmite napad na komuniste na istok u pravcu Go-lije. Pavle8 bi sada trebao da napada iz Stare Crne Gore,' jer je sada povoljan momenat da se oslobodi Crna Gora, a zatim i Sandžak.

2. — Pitanje Draškovića,10 odnosno komandanta Istočne Bosne. U sastav Komande Istočne Bosne treba da uđu i Maje-vičke snage,11 bez njih ta komanda ne bi bila potpuna, niti bi se postiglo ono što se želi. Za sada je u tom pogledu glavno pitanje Leke Damjanovića, koga treba prethodno pripremiti da pristane, odnosno da ne pravi teškoće. Mi u ovome pogledu već radimo, i Leka se postepeno prilagođava našim naređenjima i našim planovima (skoro je vršio akciju sa severa na jug, što je imalo odličnih rezultata).12 Iz ovoga razloga moramo još izvesno vreme sačekati, pa kada rešimo to pitanje neka bar bude sasvim rešena kako treba. Za sada vi možete postepeno vršiti ostvarenje u ovom okviru na taj način što ćete u obimu Vaše nadležnosti — kao privremeno davati da Draško-vić objedinjava komandu nad snagama Drinskog i Romaniskog, a posle i Zeničkog korpusa (usmeno će Vam objasniti Marović).

3.  — Za Vaše odnose sa Baćovićem:13 Gledajte na svaki način da se stišavaju ljudi svuda, i da se na svaki način stvori harmonija među starešinama. Objašnjavajte im potrebu da se što pre tuku komunisti. Kada svršimo sa ovom glavnom komunističkom grupom u Sandžaku, Grnoj Gori, koja delom ide na istok, onda ćemo biti u takvoj situaciji da možemo resiti i raspraviti kako treba sve sporove. Onda ćemo moći i Vaš da pomognemo da se raščiste sva sporna pitanja tamo.

Kada je Baćbvić skoro bio ovde ja sam od njega dobio utisak da su između vas dvojice izglađene sve nesuglasice, pa sam se radovao. Međutim, vidim sada ponovo postoje iste teškoće.                                                                             :

4.  — Đurišić — Lukačević:14 I to je sada jedna nova teškoća. Kada je Lukačević otišao od mene uveravao me da će se on sporazumeti sa Pavlom u svemu. Na toj osnovi ja sam i izdao sva ona naređenja koja je Lukačević odneo. Vi i tu morate odigrati posredničku ulogu. To jest nastanite na svaki način da za sada utišaju sporovi među njima. Voja treba da bude strpljiv. Njemu neće niko uzeti jedinice, naprotiv gledaće se da mu se izađe u susret koliko god se može. Pavle je učinio dosta za te krajeve tamo to jest za Sandžak i Crnu Goru, i nadam se da će on iz Stare Crne Gore sada moći da povede jednu odlučnu akciju. Ta njegova akcija treba samo da se potpomogne kako bi se ti krajevi jednom oslobodili komunističkog zla. Voja je u svakom slučaju kom. Sandžaka.15

5.  — Za radio stanice gledaćemo da ih stvorimo. Čim to bude moguće poslaćemo Vam. Detaljnije reći će Vam Marović.

6.  — Po svim ostalim pitanjima reći će vam Marović sa kojim sam razgovarao.

Napomena: Kao što sam Vam i ranije pisao,16 sada je najvažnije da tučemo komunističke glavne snage. To su snage koje se nalaze u Crnoj Gori, Sandžaku a sada prodiru ka Top-lici i Jablanici.

7. avgust 1944 godine

Položaj

Mnogo pozdrava Čika,

Đoka17

1  Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 5, reg. br. 6/2 (VK-V-349).

2  Vasilije.

3 Sada: Ivangrad.

4 Vidi dok br.6 nap.2.

5 Vidi dok. br. 12.

6 Od četničkih jedinica u oblasti Lima tada su se nalazili delovi Drinskog korpusa, 4. jurišni korpus 4. grupe jurišnih korpusa (pod ko-mandom komandanta IDŠVK9) i 1. i 2. mileševski korpus (pod komandom majora) Vojislava Voje Lukačevića). Opširnije o njihovim dejstvi-ma vidi dok. br. 64.

7 Na području Bijelo Polje — Nova Varoš — Pljevlja tada su dej-stvovale 1. proleterska i 37. divizija NOVJ, izvršavajući zadatke u duhu plana Vrhovnog štaba NOV i POJ za prodor u Srbiju. O njihovim dej-stvima vidi Zbornik NOR-a, tom I, knj. 10, dok. br. 90, 95 i 110; knj. 11, dok. br. 6, 15, 18, 28, i 36; knj. 16, dok. br. 224—244; tom IH, knj. 10, dok. br. 110.

8 Đurišić.

9 Vidi dok. br, 25.

10  Aleksa, major, komandant Drinskog korpusa. Ovaj korpus je formiran avguste 1942, a obuhvatao je teritorije srebreničkog, višegrad-skog, čajničkog i fočanskog sreza. Imao je četiri brigade: Srebreničku, Višegradsku, Čajničku i Fočansku. Iz sastava ovih brigada povremeno su formirane leteće brigade. Korpus je postojao do maja 1945, kada je razbijen od jedinica KNOJ-a.

11  Odnosi se na Majevički korpus (vidi dok. br. 3, nap. 4).

12  Reč je o učešću jedinica Majevičkog korpusa u nemačko-ustaš-koj operaciji protiv 3. i 12. korpusa NOVJ (vidi dok. br. 3, nap. 4).

13 Petar, potpukovnik, komandant Komande operativnih jedinica istočne Bosne i Hercegovine. Pod tom komandom nalazili su se Drinski, Romanijski, Zenički, Nevesinjski i Trebinjski korpus. Komanda je formirana, krajem decembra 1941. a ukinuta februara 1942. Ponovo je formirana početkom avgusta 1942. i postojala do početka aprila 1945, kada je ukinuta naredbom Draže Mihailovića. Od avgusta 1942. do ukidanja ove komande komandant je bio Petar Baćović.

14 Vojislav Voja Lukačević je 14/15. februara 1944, sa majorom. Petrom Baćovićem, kapetanom Borislavom Todorovićem, poručnikom Jovanovićem, poručnikom Vragolovom, te engleskim oficirima: pukovnikom Bejlijem (S. W. Baillev), šefom engleske vojne misije u štabu Draže Mihailovića, i kapetanima Mansfildom (Walter R. Mansfield) i Loftsom i dvojicom britanskih podoficira — otišao u Italiju prebacivši se čamcem koji je došao u blizini sela Ćilipa (kod Dubrovnika). Iz Bari ja su pomenuti Dražini oficiri avionom prebačeni u Kairo. Odatle je Lukačević otišao u London, dok engleske vlasti Baćoviću nisu dozvolile odlazak iz Kaira. U Kairu i Londonu Lukačević je imao niz sastanaka sa tadašnjim engleskim vojnim, političkim i obaveštajnim funkcioneri-ma (pored ostalih, primili su ga britanski kralj i kraljica i ministar spoljnih poslova), zatim sa Božidarom Purićem, predsednikom vlade Kraljevine Jugoslavije u emigraciji, pojedinim članovima te vlade, kao i sa jugoslovenskim političarima emigrantima. Cilj tih susreta je bio da kod britanskih vlasti rehabilituje četnički pokret DM i da mu obezbedi ravnopravan položaj sa NOP-om u rešavanju posleratnog društvenog uređenja u Jugoslaviji. S tim u vezi, Lukačeviću je naloženo da po povratku u zemlju formira leteći četnički odred čija će dejstva usmeravati britanska komanda, da nastavi borbu protiv NOVJ i da, istovremeno, otpočne sa akcijama protiv nemačkih snaga (Zbornik NOR-a, tom XIV, knj. 3, prilog I, dok. br. 2, 3 i 4).

Po dolasku u zemlju Lukačević je, najpre, preduzeo akciju protiv NOV i POJ u Sandžaku, a zatim u Hercegovini (vidi dok. br. 56 i 63), a u drugoj polovini septembra 1944. i neuspeo napad na nemački garnizon u Trebinju (vidi dok. br. 156, depeše br. 225—235).

15 Tu rečenicu je, na originalu, Draža Mihailović dopisao olovkom. 

16 Vidi dok. br. 3. 

17 Draža Mihailović.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument