ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


SAOPŠTENJE KOMANDE CRNE GORE, BOKE I STAROG RASA OD 21. FEBRUARA 1945. O ZAKLJUČCIMA KONFERENCIJE ŠTABA TE KOMANDE I STARESINA POTCINJE-NIH JEDINICA O VOJNO-POLITICKOJ SITUACIJI I DALJIM AKCIJAMA ČETNIČKIH JEDINICA1

JUGOSLOVENSKA VOJSKA U OTADŽBINI

ŠTAB ZA CRNU GORU, BOKU I RAS

Pov. Br. 39

21 februara 1945 godine Položaj

Na ličnost

NAČELNIKU ŠTABA VRHOVNE KOMANDE2

Na dan 21 februara ove godine održana je u štabu ove komande konferencija kojoj su prisustvovali potčinjeni mi komandanti, i komandni personal štaba, kao i izvestan broj viših oficira. Cilj konferencije bio je rasmatranje situacije u kojoj se sada nalaze jedinice Jugoslovenske vojske u Otadžbini, prikupljanje na prostoriju između reke Drine i Bosne, a obzirom na unutrašnju i spoljnu, kako političku tako i vojničku situaciju. Kako su svi prisutni bili upoznati sa namerama Vrhovne komande o daljem radu sa ovim prikupljenim trupama Jugoslovenske vojske u Otadžbini, a pošto su pretresena sva aktuelna pitanja, doneta je odluka, da se ovim putem upoznaju Vrhovna komanda i ostali komandanti sa teritorije Srbije i drugih krajeva, sa gledištima Nacionalnog Komiteta za Crnu Goru, Boku i Stari Ras (pošto su njegova gledišta istovetna)3 i prisutnih članova konferencije i da im se iznese sledeće:

1) Neprijateljske snage koje se nalaze na teritoriji Bosne, a koje će kroz kratko vreme biti skoncentrisane a verovatno i ojačane za odlučnu borbu sa težnjom uništavanja prikupljenih trupa Jugoslovenske vojske u Otadžbini, brojno su jače i materijalno bolje snabdevene, tako da svako dalje produženje borbi pod ovakvim okolnostima vodi uništenju naših trupa.

2)  Naše snage usled dugih marševa i slabe ishrane, premorene i fizički iznemogle usled dosta velikih gubitaka pretrpljenim u dosadašnjim borbama i smrtnim slučajevima od raznih bolesti, usled slabe materijalne opreme (velika oskudica u municiji) nisu u stanju da produže borbu pod ovakvim okolnostima ni sa najmanje izgleda na uspeh.

3)  Trupe sa teritorije Crne Gore Boke i Starog Rasa imajući pored sebe velik broj izbeglica (žena, dece i staraca) prema kojima su moralno obavezne i primorane da jedan deo svojih snaga uvek drže odvojene za obezbeđenje svih izbeglica, a pored toga snage sa kojima raspolažemo nisu obzirom na predstojeće borbe dovoljna garancija za zaštitu ovih izbeglica.

4) Da je potrebno snagu sa kojom raspolažemo sačuvati od uništenja, dok nastupe povoljniji momenti za agresivnije produženje borbi, odnosno do promene kursa politike u našu korist.

5)  Da je dok ne nastupi momenat agresivnijeg produženja borbe i promene kursa politike u našu korist, potrebno sve prikupljene trupe na podesnom mestu skloniti, preorganizovati i preformirati, odvojiti izbeglice od trupe, bolesne i iznemogle lečiti, popuniti spremom i drugim materijalom, izvršiti prikupljanje i ujedinjenje svih snaga pod komandom Vrhovne komande, pa u danom momentu, kada će nam i godišnje doba ići na ruku, preduzeti jednu jaču akciju kojom ćemo političku javnost u inostranstvu zainteresovati i naterati da pristupi re-šenju našeg unutrašnjeg pitanja onako kako diktuju interesi naroda.

6)  Da je najpogodnije mesto za odmor i pripremu trupa zapadni deo naše države.4

7)  Da je potrebno odmah preći sa svim trupama na levu obalu r. Bosne i uputiti se u tom pravcu najbržim mogućim sredstvima i najvećom brzinom, kako bi za odmor i pripremu imali što više vremena.

Prednje se dostavlja s molbom da se odmah izvršenju ovih predloga pristupi.

M.P.5

KOMANDANT,

potpukovnik Pav. I. Đurišić

1  Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ca, k. 138, reg. br. 13/4, (CG-V-1139).

2  Naslov je na originalu dopisan mastilom.

3  Svoja gledišta, koja su zaista istovetna, Nacionalni komitet Crne Gore, Boke i Starog Rasa je formulisao u pismenoj odluci koja je 1. marta 1945. »doneta na zajedničkoj sednici Nacionalnog komiteta, viših vojničkih starešina i intelektualaca Crne Gore, Boke i Starog Rasa«, i jedan primerak poslao Draži Mihailoviću. U odluci se, na kraju, ističe da ako Vrhovna komanda ne prihvati da se izbeglice, ranjenici, bolesnici i sve četničke snage prebace u zapadne krajeve, Pavle Đurišić je ovlašćen da ove prebaci na teritoriju po svom nahođenju (Arhiv VII, Ca, k. 144, reg. br. 7/5). Draža Mihailović je 3. marta 1945. odbio ove zahteve (vidi dok. br. 161).

4  O neuspelom pokušaju Pavla Đurišića da svoje snage prebaci u Sloveniju vidi dok. br. 181.

5  Okrugli pečat: »Komanda jugoslovenske vojske u otadžbini — Gorski štab br. 15«.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument