ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


ZAPOVEST ŠTABA VRHOVNE KOMANDE OD 19. FEBRUARA 1945. NEPOSREDNO POTClNJENIM KOMANDANTIMA ZA POSEDANJE OBALA REKE BOSNE NA ODSEKU DOBOJ—MODRICA1

ŠTAB VRHOVNE KOMANDE

O. Bt. 247

19. februara 1945 god. Položaj

U časova 14

ZAPOVEST

Sekcija Derventa Tuzla 1 :100.000

Operatvni razlozi nalažu da potpuno vladamo obema obalama r. Bosne na otseku Doboja do Modriča. Napominjem, da otsek od Modriča do sela Koprivne na levoj obali r. Bosne već je osiguran Vučjačkom brigadom Branka Kovačevića.2 Pored toga, na levoj obali Bosne imamo da osiguramo smeštaj za iz-beglice iz Crne Gore, a u isto vreme da tamo smestimo i sve bolesnike i ranjenike Sumadiskih snaga i da na taj način osiguramo potpunu slobodu akcije našim trupama na desnoj obali reke Bosne.3 U isto vreme sa našim snagama imamo da osiguramo i snabdevanje iz Trebavske Posavine i da u tome cilju ovladamo selima na desnoj obali Bosne koja su sada prazna a pripadaju pravoslavnom življu i u kojima ima dosta ne-izvučene hrane. Za to vreme front na istoku od Gračanice do Gradačca ima se čvršće držati angažovanjem svih raspoloživih snaga.

NAREĐUJEM:

1.  — Šumadiski korpus potpukovnika Smiljanića krenuće 20. o. meseca pravcem: Grabska — Kožuhe — Modriča — Skugrić i odatle za selo Slatinu. U svome sastavu vodi i Požeške snage. Iz Slatine ubaciće se u Miloševac težeći da ovlada i osigura srpska sela Kruškovo Polje — Crkvina — Tišina držeći Miloševac kao svoj vojnički centar. Tamo treba na taj način da osigura povratak Posavskih izbeglica iz sela Tišina — Kruškovo polje — Miloševac. Prema ustašama pokazati tendenciju da mi samo želimo da posednemo samo svoja sela i da vratimo izbeglice i ništa više. Ustaša ima u selu Garevcu, ali oni pokazuju tendenciju samo da brane svoje selo i ništa više. Dok su ustaše iz Bosanskog Samca više agresivne.4 Upotrebiti i vešta politička sredstva za povratak posavskih izbeglica u svoja naselja. Odmah na navedenoj prostoriji ppuk. Smiljanić preduzeće najhitnije prikupljanje hrane i najbržim sredstvima doturati pozadinu V. K. Za ishranu trupa na Trebavi kao i svih naših bolnica. Pri prolazu kroz katolička naselja od Skug-rića do Slatine pokazati krajnju trpeljivost prema katoličkom življu neuzimajući ništa od njih. Iz Grabske poći što ranije na dan 20. o.m. jer prvi marš mora biti dugačak da bi se zanoćilo u selima pošto se prođe Modrič odnosno Dobrinja, Oteža, Orahova zašto poslati unapred svoje konačare. Može se desiti da se noći pod vedrim nebom jer je cela prostorija prenaseljena, zašta poneti šaše i biti u blizini pošumljenih dela za gorivo. Svoje teške obolele čiji broj treba smanjiti na stvarne slučajeve ostaviti u bolnici u Kožuhama, a odvajajući ti-fusne od drugih obolelih i ranjenih. Ranjenike teške poslati u Osječane. Sve ostale pomogućstvu voditi sa sobom da bi na prostoriji gde ima hrane što pre oporavili.5

2.  — Potpukovnik Pavle Đurišić prebaciće jednu svoju diviziju na levu obalu r. Bosne, na prelazima sa kojima rukuje potpukovnik Dragiša Rakić u oblasti sela Vrgule — Koprivna. Ova divizija osigurače smeštaj izbeglica iz Crne Gore u oblasti selo Majevica — s. G. Trnjani — Božinci kolonija — s. Stanići i naseljima u oblasti Brezičko groblje. Ova divizija treba da svoje snage postavi u selo Brezići — Ritešići i s. Velika. Najjače snage treba da budu u selo Brezica. Na taj način ova divizija obezbediće potpuno datu prostoriju za izbeglice. Napominjem, da prilikom svoga rasporeda ne prilazi železničkoj pruzi koju su Nemci vrlo jako poseli, te da se ne izazove njihova sumnja u neki napad sa naše strane. Napominjem, da selo Plehan stupilo je u kontakt i miroljubive razgovore sa komandantom Vučjačke brigade Brankom Kovačevićem nudeći mu svoje miroljubivo držanje jer je ranije bilo jako ustaško orijentisani i sada žele da se otrese ustaša, te ih ne treba ponovo baciti u naručje Ustaša ako bi se nepolitički prema nji-ma držali. Čim navedena divizija zauzme navedena mesta na levoj obali r. Bosne odmah sledećeg dana na određenu prostoriju prebaciće se i sve izbeglice iz Crne Gore. Za čiji smeš-taj navedena divizija odrediće konačare koja će ih sačekati i razvesti. Prebacivanje određene divizije ima da se izvrši na dan 20. o.m. koja u toku dana ima da svrši sve napred navedene poslove, a 21 o.m. treba da se prebace i sve izbeglice.6

3.  — Ppuk. Komarčević sa svojim snagama bez Posavske brigade potporučnika Kojića7 prebaciće se u toku 20 i 21. o.m. na levu obalu r. Bosne da bi tamo obezbedio eventualni smeš-taj svih bolnica iz pozadine Šumadiskih snaga. Za smeštaj ovih bolnica predviđam prostoriju: između Ljuteš potoka i r. Bosne koja zahvata sela: D. Trnjani, u oblasti kote Lipljak — Glogo-vica i Podnovlje. Ima da se osigura odvojena bolnica za ranjenike njih oko 400. Prostorija za bolesnike koji nisu zarazne bolesti u blizini bolnice za ranjenike njih oko 700 i prostorija za pegavce odvojena potpuno od gornjih dveju njih oko 700. Njegov lekar neka se sada baci na posao, kako bi se prostorija što pre spremila za eventualno prebacivanje bolnica. Ppuk. Komarčević sa svima svojim snagama u eventualnom slučaju služiće i za prenos obolelih i ranjenih u kome bi slučaju on organizovao i potrebna prevozna sredstva i nosioce sa nosilima koje improvizovati što pre i na levoj i na desnoj obali. Na desnoj obali ovo će izvršiti Kojić sa svojim ljudstvom, a naređenje za ovo daće mu pukovnik Lalatović. O izvršenju priprema Komarčević i Kojić svakodnevno podnosiće mi pismeni izve-štaj.

4.  — Pukovnik Ostojić preduzeće sve da se snage Zapadne Bosne što bolje vojnički povezu. Sa svojim snagama izvršiće prelaz na levu obalu u oblast Rudanke uz potrebnu pomoć potpukovnika Sergija Zivanovića komandanta II Srednje-Bosan-skog korpusa. Pukovnik Ostojić za svoj rad koristiće bazu potpukovnika Zivanovića u oblasti Velike Bukovice — Šljivića — sela Obsine — s. Kladari. Iz ove baze on će težiti da ovlada na prvom mestu prostorijom Malog i Velikog Prnjavora i sela Sočanice, kako bi što bolje sa juga osigurao prostoriju iz-beglica i bolnica. Dalji rad pukovnika Ostojića prema usmenim instrukcijama. Pukovniku Ostojiću stoje snage na raspoloženju Drinskog korpusa, Leteća Bosna i Rogatička brigada Neš-kovića, kome je naređeno da se stavi na raspoloženje. Isto tako, i Zenička brigada za koju je poslat radiogram da se uputi njemu u sastav.

5.  — Potpukovnik Pavle Đurišić uzeće za nastanivanje svojih trupa selo Kostajnicu G. i D. Grabsku i deo Bušletića iz kojih imaju da izađu snage potpukovnika Smiljanića i Ko-marčevića. Sa svojim snagama potpukovnik Pavle Đurišić pot-hranjivaće po potrebi istočni front koji se proteže od Grača-nice do Gradačca u koliko za to nastane potreba. Isto tako. opserviraće Ozren obzirom na događaje koji se tamo budu razvijali. U isto vreme sa svojim snagama ppuk. Đurišić pot-pomoćiće komandantu Trebavskog korpusa Oca Savu Božića da se popravi stanje u I Trebavskoj brigadi koja stalno beži sa položaja i da pohvataju tamo komunistički huškači prema kojima postupak ima da naredi otac Sava Božić. Ova brigada bezuslovno ima da se natera da ide na položaj i da izvrši naređenja pukovnika Đure Popovića, komandanta operacija Trebavskog korpusa.

6.  — Puk. Ostojić i pored moje depeše Ozrenu neka pošalje za Zeničane potrebno naređenje od svoje strane da bi mu oni što pre došli u sastav.

7.  — Bolnice u Grabskoj imaju i dalje da ostanu na svojim mestima, a ppuk. Đurišić ima da potpomogne da one dođu do potrebnih sredstava za život i ogrev.

Dostavljeno:

Ppuk. Đurišiću, Smiljaniću, Komarče-viću, puk. Ostojiću, Lalatoviću, Ocu Savi Božiću, ppuk. Dragiši Rakiću.

Načelnik štaba vrhovne komande

Drag. M. Mihailović

M.P.8

1  Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 6, reg. br. 16/2 (VK-V-462).

2  Ta brigada je bila u sastavu 2. srednjobosanskog korpusa.

3  Odnosi se na Zenički, Majevički, Ozrenski i Trebavski korpus.

4  U Samcu je tada bila 6. ustaška bojna (ranije 39. bojna).

5  O izvršenju vidi dok. 177.

6 Obezbeđenje i smeštaj bolnice i izbeglica Pavle Đurišić je po-verio komandantu 1. divizije potpukovniku Zdravku Kasaloviću. Ume-sto bolnice i izbeglica, Kasalović je na određenoj prostoriji smestio svoje jedinice (Arhiv VII, Ca, k. 6, reg. br. 42/2: naređenje Vrhovne komande od 27. februara 1945).

7 Miodrag, komandant Posavske brigade.

8 Okrugi pečat: »Komanda jugoslovenske vojske u otadžbini — Gorski štab br. 1«.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument