ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


ZAPOVEST ŠTABA VRHOVNE KOMANDE OD 19. JANUARA 1945. POTCINJENIM JEDINICAMA ZA NAPAD NA GRADAČAC1

ŠTAB VRHOVNE KOMANDE

O. Br. 228 19 januara 1945 g. Položaj

u ... časova

ZAPOVEST

Sekcija Derventa — Tuzla 1 :100.000.

Dosadašnjim napadima na Gradačac jedinice Trebavskog korpusa radile su bez ikakve veze i dok su jedne napadale druge su stajale i posmatrale.2

Komandant 4 Trebavske brigade koji se bio zatvorio u grad smatrao je za prvu potrebu da grad napusti i da se probije iz blokade i ako je znao da je njegovo bavljenje u Gra-dačcu od velike koristi za preotimanje grada.

Napad na Gradačac ima se izvršiti sa svima snagama jed-novremeno 20. januara u 6 časova ujutru.

NAREĐUJEM:

1.  — Korpus Gorske garde krenuće u noći 19/20 iz Modriča putem za Skugrić i dalje za Gradačac. Korpus garde napadače Gradačac u pravcu Ilidže i s. Vida. U sastav garde ućiće i snage koje je doveo potpukovnik Ocokoljić Siniša i koje se već nalaze na tome pravcu. Potpukovnik Siniša Ocokoljić javi-će se u štab kod komandanta operacija pukovnika Đure Po-povića.

2. —Od Šumadiskih snaga u napadu na Gradačac učestvo-vaće još i Avalski korpus koji je došao 19 januara trebao da stigne u oblast Gradačca dolazeći sa jugozapadne strane od s. Lukavice preko Srpske Zelinje.

3.  — U sutrašnjem opštem napadu na Gradačac ima da učestvuju i sve Trebavske i Posavske snage Trebavskog korpusa.

4.  — Komandant operacija za sve Sumadiske i Trebavske snage ima da bude i dalje pukovnik Đuro Popović. U toku noći 19/20 pukovnik Đuro Popović imaće sva potrebna naređenja slana jedinicama pod njegovom komandom tako da napad svih jedinica bude dobro pripremljen i da napad počne 20 januara u 6 časova izjutra tačno. Pukovnik Đuro Popović na licu mes-ta izdaće proširena naređenja o svakome te da akcija bude jedno vremena, sa sviju strana i tačno na vreme otpočne.

5.  — Korpus majora Lazovića i snage pukovnika Kesero-vića obrazovaće solidnu odbranu Modrica onako kako sam već to ranije naredio.3

6.  — Pošto u partizanskim snagama ima mnogo novomobi-lisanih iz Srbije te izvršiti snažan udarac i u toku napada pozivati ih da prebegnu nama.

7.  — Siljati mi stalno izveštaje pre početka i u toku izvršenja napada.

NA IZVRŠENJE.4

Dostavljeno: Pukovniku Keseroviću, kapetanu Mediću, pukovniku Popoviću, p.pukovniku Ocokoljiću, p.pukovniku Trifkoviću, majoru Lazoviću

NAČELNIK ŠTABA VRHOVNE KOMANDE ARMIJSKI ĐENERAL,

Drag. M. Mihailović

1 Kopija originala (pisana na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, reg. br. 10/11 (S-X-434).

2 Vidi dok. br. 140, nap. 2 i 4.

3  To naređenje nije pronađeno. Postoji naređenje Štaba Vrhovne komande od 16. januara 1945. za formiranje komande mesta u Modriču u čiji sastav treba da »uđe i ranija komanda mesta sastavljena od Muslimanske milicije i meštana Modriča.« u naređenju se, dalje, ukazuje na bezobzirnu pljačku nad muslimanskim stanovništvom u varoši od strane četnika i na mere koje treba preduzeti da bi se, u saradnji sa muslimanskom milicijom, muslimansko stanovništvo što više anga-žovalo u borbi protiv jedinica NOVJ (Arhiv VII, Ca, k. 6, reg. br. 15/1).

4  Iz Gradačca se 9. brigada 23 (srpske) divizije NOVJ povukla 23. januara 1945. radi dejstava u duhu naređenja Štaba 2. armije NOVJ od 22. januara 1945. Štabu 23. divizije za sprečavanje prodora nemač-kih snaga iz rejona Vlasenice ka Bijeljini i od Brčkog ka Tuzli. Opširnije o tome vidi Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 32, dok. br. 108 i knj. 33, dok. br. 28. U ovoj knjizi vidi dok. br. 145.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument