ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


ZAPOVEST ŠTABA VRHOVNE KOMANDE OD 18. JANUARA 1945. POTČINJENIM JEDINICAMA ZA DEJSTVA PROTIV NOVJ U REJONU GRADAČCA1

ŠTAB VRHOVNE KOMANDE

O. Br. 226

18 januar 1945 g.

Položaj

U 10 časova

ZAPOVEST Sekcija Tuzla — Derventa 1 : 100.000

16 ov. m. u 20 časova komunistička 9 brigada 23 divizije sastavljena od 4 bataljona svaki od po tri čete, četa od 80 naoružanih i 30 nenaoružanih boraca upala je u Gradačac.2

U Gradačcu 4 Trebavska brigada pod komandom svoga komandanta brigade zatvorila se u staru tvrđavu koja dominira ćelom varoši i komunistička 9 brigada prinuđena je da vodi opsadu ove tvrđave.

Trebavske i Posavske brigade nalaze se okolo Gradačca.3

9 komunistička brigada angažovala je u Gradačcu 3 bataljona, a jedan bataljon zadržala je u Kerepu 8 km. južno od Gradačca.

14 komunistička brigada 23 divizije nalazi se na pravcu Srnice — Gračanica, ali muslimanska milicija Gračanice dosada je uspela da ih uvek odbaci od sebe.4 U oblasti Gradačca sa nama sarađuju u borbi Muslimanske i katoličke milicije.5

Prema Brčkom dejstvuje 17 komunistička divizija.6

9 komunistička brigada u Gradačcu jako je se istakla i nudi najpovoljnije uslove da počesno bude potučena od naših delova.

Naredio sam da Srbijanske snage potpomognu rad Trebav-sko-Posavskih snaga u oblasti Gradačca. Tamo sam uputio snage potpukovnika Siniše Ocokoljića koje preko Modriča su se prebacile u s. Skugrić i koje iz Skugrića imaju da napadnu Gradačac sa zapadne strane.7

Naredio sam Avalskom korpusu da sa svog dosadašnjeg mesta s. Lukavica, 10 km jugoistočno od s. Osječani, preduz-me hitan pokret od s. Lukavice preko s. Srpska Zelinja za napad na Gradačac sa južne i jugozapadne strane.8

Šef operacija oko Gradačca za sve snage Posavsko Tre-bavske, Muslimanske i Katoličke milicije kao i Šumadiske koje dejstvuju prema Gradačcu je pukovnik Đuro Popović. Pukovnik Đuro Popović pozvao je i Katoličku miliciju iz Čardaka da učestvuje u operacijama.

Na slučaj da sve preduzete mere za uništenje 9 komunističke brigade u oblasti Gradačca nedadu željenog rezultata mo-raćemo i sa drugim snagama na raspoloženju preduzeti potrebne akcije.9

NAREĐUJEM:

1.  — Major Lazović10 i dalje će u tome slučaju štititi Mod-rič sa istočne strane sa pravca s. Garevac — Kladari. Major Lazović će u isto vreme preduzeti političke mere da ubedi neprijatelje u s. Garevcu da mi nemamo nikakvih agresivnih na-mera prema njima, već na protiv da želimo da odnose popravimo i udruženo se borimo protiv komunista.11 Ovo će mu u toliko biti lakše jer imam podataka da Garevčani se međusobno svađaju zbog toga što nisu svi protivu nas. To njihovo raspoloženje treba koristiti.

2.  — Pukovnik Keserović biće spreman da preuzme celu varoš Modricu u svoje ruke sa svojim snagama. Sada odmah on će šiljati daljne izviđačke patrole u oblast Duge Njive i s.Tolise radi izviđanja šta se događa u pravcu s. Srpska Zelinja i u oblasti Gradačca. Varoš Modriču zajedno sa s. Tarevci ure-diće za odbranu, u sve strane.

3.  — Gorska garda Nj. V. KRALJA staviće se u pripravno stanje i pripremiti sve da se na prvu zapovest u najkraćem roku može krenuti u pravcu Skugrića i Gradačca. Do dobivanja naređenja za pokret ostaje i dalje u Modriču. Neka se garda pripremi za eventualnu upotrebu, a jednu oficirsku patrolu neka pošalje preko Skugrića i pravcu Gradačca da se upozna sa situacijom tamo. Ta patrola da ima putovođe, da bude pod komandom oficira i da bude jačeg sastava kako bi za slučaj pokreta garde poslužila za vođenje cele jedinice.

4.  — Sve izveštaje daljnih oficirskih patrola pukovnika Keserovića i garde dostavljati mi odmah po povratku patrola.

5.  — Pukovnik Keserović, Garda i major Lazović poslaće mi u štab u s. Tarevcu po 4 zdrava i sposobna kurira.

O prijemu i izvršenju ovoga naređenja odmah me izvestiti.

DOSTAVLJENO:

Pukovniku Keseroviću, za Gardu kapetanu Mediću,12 majoru Lazoviću i đeneralu Trifunoviću.

NAČELNIK ŠTABA VRHOVNE KOMANDE ARMIJSKI ĐENERAL,

Draža M. Mlhailović

1 Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 6, reg. br. 20/1 (VK-V-433).

2 i 4 O zauzimanju Gradačca (16. januara 1945) od strane 9. brigade 23 (srpske) divizije NOVJ, te o rasporedu i dejstvima njene 7. i 14, brigade, vidi Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 33, dok. br. 28.

3 Reč je o 1, 2, 3. i 4. trebavskoj i 5, 6. i 7. posavskoj brigadi Trebavskog korpusa.

5  Vidi dok.br. 143 i 144.

6  O dejstvima jedinica 17. divizije NOVJ vidi Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 32, dok. br. 12, 17, 21, 34, 69 i 128, knj. 33, dok. br. 5.

7 i 8 Dejstva Mlavskog (komandant Simeun Ocokoljić — Siniša Pa-zarac) i Avalskog korpusa precizirana su zapovešću Štaba Vrhovne komande od 17. januara 1945 (Arhiv VII, Ca, k. 6, reg. br. 17/1).

Primivši ovu zapovest, Štab Avalskog korpusa je istog dana izve-stio Vrhovnu komandu da po njoj ne može postupiti pre 19. januara, pošto su mu jedinice angažovane na izvršavanju zadataka koji su imale da izvršavaju jedinice Trebavskog korpusa, na obezbeđenju transporta bolesnih i ranjenih i zbog nedostatka municije (Arhiv VII, Ca, k. 54. reg. br. 20/1).

9 Vidi dok. br. 142.

10 Živan, komandant Smederevskog korpusa. O borbama tog korpusa protiv 9. brigade 23 (srpske) divizije u rejonu sela Bjeljevšne i Vide, vidi Arhiv VII, Ca, k. 95, reg. br. 1/2: izveštaj Štaba tog korpusa od 18. januara 1945.

11 Vidi dok. br. 143.

12 Milan, pomoćnik komandanta Grupe korpusa Gorske garde.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument