ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


PROGLAS DRAŽE MIHAILOVIĆA OD 1. DECEMBRA 1944. HRVATIMA DA STUPAJU U REDOVE JUGOSLOVENSKE VOJSKE U OTADŽBINI1

Braćo Hrvati!

Rat se približava kraju. Njemačka je tučena i povlači se iz Jugoslavije. Sa njenim odlaskom nestaće i ustaša i njihove vlasti. Tada ćemo opet na ovoj napaćenoj i krvlju natopljenoj grudi zemlje ostati Mi Srbi i Hrvati, da slobodno živimo i da zajednički riješavamo svoju sudbinu.

Naši gubici u ovom ratu već su do sada i suviše veliki i premašuju gubitke svih ostalih naroda u svijetu. Svaka daljnja nepotrebna žrtva pala bi kao prokletstvo na nas i našu djecu. Dužnost je naša da učinimo sve da jednom za uvijek prekinemo bratoubilački rat, koji su naši narodni neprijatelji izazvali u svome interesu i za svoje ciljeve. To nam nalaže budućnost našega naroda, a nameću nam tu dužnost i zajednički neprijatelj, koji se je pojavio najprije u vidu ustaša, a kasnije u vidu Titovih partizana.

Partizani prijete istrebljenjem svega narodnog i kod Srba i kod Hrvata. Oni hoće da narod obezglave, jer znaju da ga samo obezglavljenog mogu pobijediti.

Naša je borba sveta i pravedna. Mi se borimo za Boga i za narod, za domovinu i za porodicu.

Borimo se za Boga zato da ga svaki može slobodno slaviti i hvaliti onako kako ga propisi njegove vjere uče. Partizani hoće da nam oduzmu vjeru naših otaca, djedova i pradjedova.

Borimo se za narod zato da može slobodno da izrazi svoju volju i da svoju državu organizira onako, kako on želi. Partizani hoće da narodu nametnu diktaturu jedne neznatne i pro-tivnarodne manjine.

Borimo se za domovinu zato da ovaj nesretni komadić zemlje na kome živimo i koji su naši stari natapali krvlju i znojem svojim, budu opet slobodni i služi nama, našoj djeci i unucima. Partizani nemaju domovine.

Borimo se za porodicu zato što samo ona može da bude osnova naše narodne sreće i časti. Samo otac i majka mogu svojoj djeci udahnuti sve ono što je dobro i plemenito, samo oni mogu od djece svoje učiniti poštene ljude. Porodica je djelo Božije, jer Njegova četvrta zapovijed kaže; »Poštuj oca i mater ako hoćeš biti dugovječan i čestit na zemlji.« Partizani hoće da unište porodicu.                       

Naš narod neće partizane. Oni pretstavljaju samo mali i zalutali njegov dio. Ali oni ipak imaju prednost pred narodom: dobro su organizovani i međusobno povezani.

Svi oni koji su za Tita i za partizane bore se zajednički i pod jednom komandom, bez obzira na to jesu li Srbi ili Hr-vati. Istim putem moraćemo poći i mi, koji se borimo za narod i njegova demokratska prava. Ne učinimo li tako, izložićemp narod strašnoj opasnosti poraza, a sebe same najstrašnijoj narodnoj osudi.

Nova demokratska i federativna Jugoslavija u kojoj će narod, po obećanju i pod kontrolom naših velikih saveznika, na potpuno slobodnim izborima moći da .odluči o svojoj sudbini i svaki posebno da organizira svoju užu domovinu; biće dovoljna garancija za sretnu budućnost svih čestitih Hrvata, kao i svih čestitih Srba i Slovenaca. A naši zakoni dovoljna su garancija da će svi oni koji su se, ogriješili 6 narod i njegova prava biti pravedno kažnjeni za svoja nedela, kao i da niko ko nije kriv ne smije da strada.                     

Braćo Hrvati!

U redovima Jugoslovenske vojske u Domovini obrazovani su hrvatski odredi, koji se bore pod komandom svojih hrvatskih oficira, rame uz rame sa srpskim odredima, protiv zajedničkog neprijatelja.2

Stupajte i Vi u slobodne hrvatske odrede u sastavu Ju-goslovenske vojske u Domovini.

Slobodne hrvatske odrede na području uže Hrvatske okuplja general Matija Parac, na području Bosne i Hercegovine brat general Dragutin Kuzmić, a na području Slavonije brat pukovnik Luka Sarić. Svaki od njih ima svoje poverenike na cijeloj teritoriji gdje žive Hrvati.

Okupite se oko ovih čestitih hrvatskih oficira, da svi zajedno, združeni i čvrsto povezani, dočekamo naše velike saveznike, koji su već prešli prag naše Domovine.

Živjela nova demokratska i federativna Jugoslavija!

Živjela Jugoslovenska vojska u Domovini!

Slobodne Jugoslovenske planine 1 decembra 1944 god.

Draža Mihailović, s.r.

General

Opunomoćeni delegat Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u Domovini

general

Dragutin M. Kuzmić

M.P.3

1 Overen prepis originala (pisanog na mašini, latinicom) u Arhivu VII, Ča, k. 14, reg. br. 10/3 (VK-P-491). Pod istom oznakom u Arhivu VII nalazi se i primerak ovog proglasa koji je pisan na mašini, ćirilicom. Taj se dokument od ovog koji se objavljuje razlikuje samo u tome što nije overen od strane generala Dragutina Kuzmića.

2  Takvi odredi nisu postojali ni kao samostalne jedinice niti u sastavu bilo kojih četničkih jedinica.

3  Nejasan otisak okruglog pečata.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument