ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 1
SadržajPrethodni dokumentSledeci dokument


BR. 40

IZVEŠTAJ KOMANDE VlŠEGRADSKOG ČETNIČKOG ODREDA OD 11. JANUARA 1942. KOMANDANTU OPERATIVNIH JEDINICA ISTOČNE BOSNE I HERCEGOVINE O SPORAZUMU O SARADNJI SA NEMAČKIM TRUPAMA U PREDSTOJEĆOJ OFANZIVI PROTIV PARTIZANSKIH JEDINICA1

KOMANDA

Višegradskog četničkog odreda

Br. sl 11 januara2 1942 god.

VIŠEGRAD3

KOMANDANTU OPERATIVNIH JEDINICA BRATU MAJORU4

Nemačke trupe će uskoro krenuti u čišćenje komunista u Bosni5 sada opravljaju prugu i most na Limu—Međeđe—Usti-prača—Mesići za Sarajevo. Potrebno je da svuda stupite u vezu sa Nemcima kažite im da ste Srpski nacionalni četnici koji se bore protiv Ustaša i komunista. Za spašavanje čestitog srpskog naroda.

Obavestite ih o komunistima i čistite komuniste.

O svemu je obavešten major Dangić radi upravljanja.

Ja sam Nemcima već rastumačio da Čajnički i Fočanski srezovi treba da budu čisti četnički srezovi.

Nemačke trupe polaze u Bosnu po pozivu Poglavara Hrvatske—Pavelića da očiste Istočnu Bosnu od komunista. Pavelić je sve srpske nacionalne četnike strpao u komuniste. Mi moramo ubediti Nemce da četnici u Bosni nisu komunisti niti partizani niti banditi već junački branioci srpskog naroda od najvećeg srpskog neprijatelja komunista i njihove braće ustaša.

Muslimani svuda dižu glavu kada vide nemačke trupe ali hrabri nemački vojnici ih preziru jer ovi muslimani ni svoje narodnosti nemaju.

Kada Nemci očiste komuniste nadležni će preduzeti mere da se u očišćenim krajevima ne vraća ustaška vlast već čija druga.6 Koliko ste bili junaci na bojnom polju pri uništenju ustaškog ološa sada treba da budete još veće diplomate da sačuvate svoj narod. Ne zaboravite da je ovo kaznena ekspedicija i da samo pamet može spasti srpski narod u Istočnoj Bosni i borba na život i smrt sa komunistima koji su pobegli iz Srbije7 ostavivši pozadi sebe spaljena sela i gradove. Ne smemo mirno gledati da same nemačke trupe uništavaju komuniste jer će tada uništiti i sav srpski narod jer oni ne raspoznaju ko je partizan a ko četnik.

Nemačke trupe gone četnike Draže Mihajlovića kao i komuniste te ako bi se koji pojavio bežeći ispred Nemaca da se znate upravljati.

Mi smo Srpski nacionalni četnici. Čuvajte se da se među vama ne sakrije koji partizan jer će tada svi stradati.

S verom u Boga za kralja i otadžbinu.

M.P.8

KOMANDANT PORUČNIK,

Kamenko O. Jevtić

9Višegradski četnički odred sprema jednu jaču četu koja će sa nemačkim trupama poći u svetu borbu protiv komunista za slobodu bratskih naroda a odvajanje višegradskog sreza od Ustaša.

K10


1 Fotokopija originala (pisanog na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ca, k. 231, reg. br. 1/12).

2 i 3 Dopisano rukom.

4 Odnosi se na B. Todorovića (vidi dok. br. 41).

5 Vidi dok br. 38, nap. 3.

6 Vidi dok. br. 56.

7 Vidi dok. br. 32, nap. 3.

8 Okrugli pečat: »Komanda četničkog odreda — Višegrad«.

9 Tekst dokraj a je dopisan rukom.

10 Kamenko.

SadržajPrethodni dokumentSledeci dokument