ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 1
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


BR. 157

UPUTSTVO ŠTABA LIMSKO-SANDZAČKIH ČETNIČKIH ODREDA OD 30. AVGUSTA 1942. KOMANDANTU NOVO-VAROŠKOG SREZA ZA LOJALAN STAV PREMA OKUPATORU I BESPOŠTEDNU BORBU PROTIV PRIPADNIKA NOP-a1

ŠTAB LIMSKO-SANDŽACKIH ČETN. ODREDA

Pov. br. 369

30 avgusta 1942. g.

POLOŽAJ

KOMANDANTU SREZA NOVOVAROŠKOG — Poruč. Kalajitoviću

Položaj N. Varoš

Poslednjih dana po kuriru ovoga Štaba dostavljena su Vam razna naređenja i naredbe kojima se htelo objediniti rad, postići jednoobraznost organizacije Limsko-Sandžačkih četničkih odreda.

Po prijemu prednjih naređenja, ista prostudirajte sa težnjom da se srodite sa duhom istih, radeći inicijativno prema prilikama u kojima se nalazite. Važno je da duhovno budemo objedinjeni i komandno" povezani.

Sporazumom, potpisanim sa NJ. E. Guvernerom Crne Gore,2 pripala je pod komandu Limsko-Sandžaokih četn. odreda teritorija ovih srezova: šavničkog, durmitorskog, kolašin-skog, andrijevačkog, beranskog, blejopoljskog, pljevaljskog, pri-jepoljskog, pribojskog, novaroškog i sjeničkog.

A prema naređenju Vrhovne Komande sve jedinice ju-goslv. vojske u Otadžbini, u napred pomenutim srezovima, stoje pod komandom potpisanog. O prednjem se ovim putem oba-veštavate radi znanja i upravljanja u buduće. Naređenjem Vrhovne Komande, u sastavu Limsko-Sandžaokih jedinica, formiran je — pored ostalih — i Sandžački Korpus pod komandom kapetana Voje Lukačevića čiji je Načelnik Štaba kapetan Railić Radoman koji se već nalazi na tamošnjem terenu.

Da bi Vam se olakšao rad na terenu, aktom ove komande Pov. Br. 344 od 26 ov. m., traženo je od Komandanta divizije »Venecija« da Vas u područnom Vam srezu smatra legalnim, kao i Vaš rad, pošto ste pod komandom potpisatog.

Vaš stav prema okupatoru ima biti lojalan i upravljen tačno po naređenjima i direktivama ove Komande. Nikakvih akcija nesmete preduzeti da prethodno ne obavestite ovu Komandu o njima.

Prema muslimanima krajnje odlučan stav, ne izazivajući incidente. Odnosi sa njima biće regulisani u potpunosti čim budem sa svojim bataljonima obišao Vaše srezove. Izvesne mere već su preduzete.

Prema komunistima nepoštedna borba do njihovog potpunog uništenja. Uhvaćene komuniste ili njihove jatake odmah stražarno sprovesti Komandi mesta Sahovići.

Vezu sa jedinicama naše organizacije iz Srbije održavajte kuririma i svu poštu najhitnije sprovodite dalje.

Svaku težnju nekih komandanata sa severa da Vas stave pod svoju komandu, kategorički odbijte, jer se to protivi naređenjima naše Vrhovne Komande koja izdaje u ovom smislu.

Održavajte vezu sa susedima, bilo na poručnika Vukolu Tomića (preko s. Pribojska Banja) bilo na kapetana Nikolu Kijanovića (s. Vlake) ili preko Buđeva na Daloviće.

O svemu što se dešava u Vašem reonu podnosite redovno izveštaje, rukovodeći se stalno nesebičnim i požrtvovanini radom za bolju budućnost naše nove države.

Neizostavno dođite na zakazanu konferenciju 15. sept. t.g. sa prikupljenim i ponetim traženim materijalom jer će se na ovoj konferenciji raspraviti sva aktuelna pitanja naše organizacije i budućeg rada kao i pomoći koja Vam se može pružiti.

Šaljem Vam po 10 formulara legitimacija (privremenih) za Vas i Vaše kurire a uskoro ćete primiti za svo Vaše ljudstvo, i to stalne legitimacije koje su sada u štampi.

Šaljem puno bratskih pozdrava Vama i želje za dobro našega napaćenog naroda.

M. P.3

KOMANDANT,

kapet. Pav. J. Đurišić

1  Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 132, reg br. 26/1 (CG-V-20).

2 Vidi dok. br. 132, nap. 15.

3 Okrugli pečat: »Gorski štab br. 15«.

Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument