Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


Borbe na Bilo-gori

 

Nakon povratka iz sjeverozapadne Hrvatske, Brigada se zadržala na Bilo-gori do 15. avgusta 1943. sa zadatkom da zaštiti bogatu žetvu pšenice od napada dijelova njemačke 187. divizije i 1. gorske divizije »Ante Pavelić«. Gotovo svakodnevno su neprijateljeve snage vršile ispade iz pravca Bjelovara, Virovitice, Velike Pisanice i Grubišnog Polja u namjeri da pokupe ljetinu i odvezu je u uporište. U to vrijeme na prostoru Bilo-gore nalazilo se oko 2000 pripadnika gorske divizije a u okolnim garnizonima južno i sjeverno od Bilo-gore, nalazilo se oko 10 bojni iz sastava 1. gorske divizije sa glavnim uporištima u Miokovićevu, Daruvaru, Pakracu, Grubišnom Polju, Velikoj Pisanici, Virovitici i Bjelovaru sa oko 8.000 neprijateljevih vojnika.[1]

Do 15. avgusta Brigada je imala četiri borbe, a najžešću je vodila sa djelovima njemačke 187. divizije kod sela Zrinjska. U borbi je učestvovao 2. bataljon 1. avgusta između 11-12 sati. Treća četa 2. bataljona, pod komandom Pere Pavkovića i Đure Trstenjaka, jurišala je tri puta, ali su se Nijemci žilavo branili i pored toga što su trpili gubitke u mrtvima i ranjenima. U toku borbe četa je imala 11 boraca izbačenih iz stroja, od čega 3 poginula i 8 ranjenih. Među ranjenima nalazila se i Ankica Gero vac.[2] Sutradan, 2. avgusta, borbu je vodila 1. četa 2. bataljona zapadno od sela Topolovice. U kratkoj, ali veoma oštroj borbi, poginuo je komandir čete Božo Popara, koji je jurišao na čelu svoje čete.[3] Ostali bataljoni vodili su, takođe, svakodnevne manje borbe sa neprijateljem koji je nastojao da odveze pšenicu sa Bilo-gore. Dok je 12. NOU brigada vodila borbu sa neprijateljevim jedinicama, seoski narodni odbori su, uz pomoć naroda i omladine, uspjeli da za 14 dana požanju i pokupe pšenicu, ječam i raž i odvezu na oslobođenu teritoriju. U međuvremenu Štab 12. slavonske brigade je uputio jednu četu 1. bataljona u s. Virje na komunikaciji Virovitica - Đurđevac. Četa je zaplijenila kompletnu štampariju sa dijelovima i materijalom, i 500 pari cipela sa drvenim đonom. Četvrti bataljon izvršio je uspješnu mobilizaciju u selima Podravine, sjeverno od Virovitice, Turanovcu, Starom Gradcu, Lukaču i drugim. Pored uspješne mobilizacije bataljon je zaplijenio od narodnih neprijatelja 30 komada krupne stoke i dva para konja.



[1] Arhiv VII, f. NDH, reg. br. k. 59 reg. br. 2-16/4 i k-892, reg. br. 21/2.

[2] U NOVJ od 1942. Bila je borac, obavještajni oficir u bataljonu. Rođena 1925. u Lici, u naprednoj porodici koja je prije rata bila hapšena i progonjena.

[3] u NOVJ od 1941. Bio borac, komandir voda, komandir čete i obavještajni oficir u bataljonu. Poginuo u blizini rodnog mjesta Rašenice u 25. godini.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument