Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


GRBIĆ ČEDO KEDAC1JE

 

Rođen je 8. aprila 1921. godine u selu Rajiću kod Novske u Hrvatskoj. Osnovnu školu završio je u rodnom selu, gimnaziju u Novoj Gradiški i 1939. upisao se na Šumarski fakultet u Zagrebu. Još kao gimnazijalac priključuje se naprednom pokretu i 1937. biva primljen u članstvo SKOJ-a, a maja 1941. postaje član KPJ.

Neposredno uoči napada na Jugoslaviju, po sugestiji partijskog rukovodstva odlazi u rodno selo i radi na pripremama za pružanje otpora okupatoru. Formira skojevsku grupu i priprema oružanu akciju na opštinu u Rajiću, koja je jedna od prvih oružanih akcija u Slavoniji.

U partizane odlazi nakon prvog uspcšnog napada na prugu Beograd - Zagreb, kada neprijatelj reaguje hapšenjem taoca.

Kratko vreme bio je borac, zatim politički delegat voda, politički komesar čete i bataljona Posunjskog NOP odreda. Kada je formirana 12. slavonska brigada postaje politički komesar 2. bataljona, a februara 1943. komesar Brigade. Kada je avgusta 1943. formiran protivčetnički bataljon sastavljen od dobrovoljaca, Čedo Grbić biva postavljen za političkog komesara tog bataljona. Sredinom jeseni bataljon je rasformiran i on postaje komesar 28. udarne divizije, sekretar Oblasnog komiteta SKOJ-a za Slavoniju i krajem 1944. odlazi na rad u OZN-u za Hrvatsku.

Od rata pa nadalje nalazio se na raznim dužnostima. Krajem 1953. je demobilisan i od tada je bio na visokim partijskim i političkim dužnostima. Bio je i član CK SK Hrvatske.

Za narodnog heroja proglašen je 20. decembra 1951.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument