Jovan Kokot: DVANAESTA SLAVONSKA
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


CAR PETAR ZVRK

 

Petar Car je rođen u selu Novakima kraj Donje Stubice u Hrvatskoj 2. marta 1920. godine. U Zagrebu učio je električarski zanat i još kao učenik priključio se revolueionarnom pokretu. Od kraja 1938. stalno je nastanjen u Novskoj i odmah pristupa stvaranju skojevske organizacije. Za sekretara Kotarskog komiteta Skoja za Novsku izabran je 1939, a u decembru iste godine primljen je u članstvo KPJ. Zbog učešća u brojnim akcijama često je hapsen i zatvaran.

Po izbijanju rata 1941. i okupacije zemlje hapšen je u dva navrata. Prvi put maja 1941. i drugi, oktobra iste godine. Snalažljivošću je uspio da pobegne iz ustaškog zatvora i ode na slobodnu teritoriju. Priključuje se narodnooslobodilačkom pokretu i kao borac i vojnopolitički rukovodilac učestvuje u brojnim akcijama partizanskih jedinica. Bio je komesar čete, komesar bataljona, zamenik političkog komesara 12. slavonske brigade i zamenik političkog, komesara divizije.

U toku 1943. učestvuje u svim borbama i akcijama 12. slavonske brigade: u napadima na Voćin, Našice, Podravsku Slatinu, Viroviticu, Vinkovce i druga mesta. Po prelasku Brigade u zapadnu Bosnu učestvuje u borbama kod Prnjavora i Banja Luke.

Po oslobođenju nalazio se na brojnim odgovornim dužnostima. Bio je sekretar Gradskog komiteta KPH za Zagreb, član CK SKH, član CK SKJ, član Glavnog odbora SSRNS, a nekoliko puta biran je i za saveznog narodnog poslanika.

Za narodnog heroja proglašen je 23. jula 1953. godine.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument