USTANAK NARODA JUGOSLAVIJE 1941.
PODRINJSKI PARTIZANSKI ODRED
PERIOD PRVE NEPRIJATELJSKE OFANZIVE

Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


DVA SAVETOVANJA U SELU DRAGODOLU I POVRATAK JEDINICA ODREDA NA SVOJ TEREN

Padom Užica više nismo imali slobodne teritorije u zapadnoj Srbiji. Glavnina partizanskih snaga povlačila se preko Zlatibora s Vrhovnim štabom za Sandžak.

Posle pada Užica četnici su potpuno otvoreno stupili u saradnju s Nemcima. Počeli su da odlaze kod Nemaca u gradove, da od njih primaju municiju i hranu, naređenja i instrukcije kako da uništavaju partizane. Za mrtvog ili živog uhvaćenog partizanskog rukovodioca Nemci i Nedićeva vlada daval su im nagrade. Naš položaj bivao je sve teži. Neprijatelja je bilo sve više, a nas sve manje. Veliki problem bio je nedostatak municije. Sve manje smo je zaplenjivali, a sve više trošili. Branili smo se uporno. Urednog snabdevanja nije više moglo biti.

U takvoj situaciji je oko 1. decembra održan u selu Dragodolu sastanak OK za Šabac s vojnim i političkim rukovodiocima Podrinjskog NOP odreda. Sastanku je prisustvovao instruktor PK Miloš Minić. Tom prilikom analizirana je nastala situacija i budući zadaci odreda. Već 4. decembra je u istom selu održano savetovanje vojnih i političkih rukovodilaca Podrinjskog i Valjevskog odreda i Tamnavskog bataljona. Na savetovanju je konstatovano da ne možemo više prihvatiti frontalne borbe i da naši napadi na neprijatelja treba da budu gerilski. Odlučeno je takođe da se odred vrati na svoj teren.

Nekoliko dana posle ovog savetovanja u Dragodol je došao Mirko Tomić Seljak, član Glavnog štaba NOP odreda za Srbiju. Sazvano je ponovo savetovanje navedenih štabova. Tomić je izneo nastalu vojnu situaciju u Srbiji i direktive Vrhovnog štaba. I na ovom savetovanju ostalo se pri tome da Podrinjski NOPO i Tamnavski bataljon krenu na svoj teren. Bilo je mišljenja da se na svom terenu nećemo moći održati, da ćemo  biti razbijeni i uništeni. Diskutovalo se da treba poći s glavninom u Sandžak. Na kraju je ipak odlučeno da odredi idu na svoj teren.

Radi izvršenja ovog zadatka štab Podrinjskog odreda okupio je polovinom decembra sve čete u Dragodolu. Ovde je odred formirao dva bataljona koji je trebalo da pođu na svoj teren. Odred je nastojao da se oslobodi svih koji usled iznemoglosti i bolesti ne bi mogli izdržati teške marševe. Bila je tu i kulturna ekipa, a Dragodol je postao neka vrsta centra naše »slobodne teritorije«. U njemu je bilo još rezerve hrane, izvučene iz Podrinja. Organizovane su i pekare u kojima je hleb pečen e samo za naš već i za Valjevski odred.

Četnici su bili svuda oko nas. Bilo ih je mnogo. Napadali su nas gde su mogli. Postali su nam neprijatelj broj jedan. U Dragodolu smo ostavili sve radionice, bolesne i iznemogle. Računali smo da to neće dugo trajati. Mislili smo da ćemo se vratiti po njih kad odred ispita teren. Sem toga, u blizini je bio Valjevski odred koji bi ih štitio. Odred se spremao da krene. U dva bataljona bilo je 6 četa; ukupno oko 350 boraca.

Štab odreda ostao je gotovo u istom sastavu, samo što je na mesto komesara odreda došao Radovan Vuković, predratni revolucionar i poznati politički zatvorenik iz Sremske Mitrovice. On je zamenio Stevu Filipovića koji je postavljen za komandanta Pocerskog bataljona Podrinjskog odreda.

Svi članovi Okružnog komiteta bili su sa odredom, nijedan nije ostao na terenu šabačkog okruga. Nije nam bilo poznato više kako je u Podrinju. Čuli smo samo da su Nemci pobili naroda, naročito u Mačvi, da su pohvatali nekoliko hiljada seljaka i oterali ih u logor u Šabac, koji su formirali u vojnim kasarnama. Samo Podrinje je bilo puno neprijateljske vojske, ne toliko Nemaca koliko izdajnika svih mogućih boja. Tu su se skupili u želji da nas napadnu.

Odred je krenuo na svoj teren po bataljonima u dva pravca. Čete nisu išle istim pravcem. Sa odredom su bili i članovi okružnog komiteta. Štab odreda i OK rasporedili su se .po bataljonima. Trebalo je pokazati narodu da Odred nije uništen. Trebalo je podići moral i veru da su partizani neuništivi, pogotovo što su Nemci već bili objavili da su nas uništili. Dali smo i zvanično saopštenje da je Podrinjski NOPO uništen. Četnici su kao vuci jurišali na partizanske porodice i progonili ih. Zavladao je strašan teror. Muškarci su bili većinom u logoru, a kod kuće su ostale samo žene i sitna deca.

Mačvanski bataljon, s kojima su išli komandant i komesar i četiri člana OK (Zdravko Šestić, Vera Blagojević, Dušan Ostojić i Lala Stanković) trebalo je da stigne do 20. decem bra na planinu Cer na određeno mesto. Sa Pocerskim bataljonom išli su zamenik komandanta odreda Danilo Lekić, sekretar OK Dobrosav Radosavljević Narod, član OK M. Petrović Ujka i instruktor PK Mile Ivković. Bataljon se kretao preko Jadra.

Čete Pocerskog bataljona nisu krenule zajedno već u razmaku 1—2 dana. Četa koja je pošla prva, noću je zalutala. Tek 19. decembra uspela je da stigne u Badanju. Tu su je napali četnici i razbili. Kasnije se četa skupila na Ceru, ali u manjem broju. Druga četa stigla je preko Rađevine i Bukora u Miloševac, u Pocerinu, 19. decembra. Ujutro su je napali četnici i razbili je. Tom prilikom poginuo je komesar čete Lolić, a teško je ranjen i zarobljen Boško Stojković Točkonja. Četa se kasnije prikupila i sutradan je stigla na zakazano mesto na Ceru, gde je već bio stigao i Mačvanski bataljon. Treća četa sa kojom je bio zamenik komandanta odreda Danilo Lekić, zatim štab Pocerskog bataljona i navedeni drugovi iz OK, krenula je dan-dva kasnije od ostalih četa. Ona nije stigla na Cer.

Četnika, nedićevaca i Rusa — belogardejaca bilo je gotovo u svim selima. Teško je bilo ma gde se odmoriti, a da nas oni ne napadnu. Čete su bile stalno u pokretu, izbegavale su borbe. Samo smo se branili. Ali četnici su nam stalno bili za petama. U predahu teško se mogla obezbediti hrana. Nije bilo za to vremena. Municije je bilo sve manje, više je nismo plenili. Trošili smo što smo imali, a i to je bilo pri kraju. Bilo je dosta golih i bosih boraca koji su noge uvijali u krpe, pa čak ni :tih krpa nije bilo dovoljno. Najteže su prolazile drugarice. One bile još slabije obučene. I nisu roptale. Zima je bila strašna. Prava sibirska. Oružje se ledilo. Teško smo se kretali. Banditi su nas gonili, pucali nam u noge, hteli bi žive da nas uhvate. Čuvali smo noge koje su tada bile nekako skuplje od glave. U sela nismo zalazili jer su tamo bili neprijateljski vojnici Po šumama smo ložili vatre da se nekako otkravimo. Hrane nije bilo.

U jednoj kolibi na Ceru štab odreda je pozvao na savetovanje štab Mačvanskog bataljona, komandire i komesare četa. Na sastanku se raspravljalo šta da se dalje radi s odredom, kako ga održati, kako ga hraniti, obezbediti municijom, minimum odeće i obuće. Posle duge diskusije čete su postrojene. Govorio im je komandant odreda Jerković i komandant bataljona Danilo Bakić:

 

Nalazimo se u teškoj situaciji. Nemamo više slobodne teritorije. Neprijatelja ima mnogo. Mi od sada maramo da živimo takoreći »hajdučkim životom«. Zato, ko nije, kako kaže narodna pesma, kadar sas i uteći i na strašnom mestu postojati, neka slobodno napusti. Mi nećemo moći da' vodimo računa o bolesnim i iznemoglim. Ko ode, nećemo ga smatrati za dezertera. Neka gleda da se sačuva do proleća, a onda ćemo se naći i — ponovo u borbu. Cilj nam je da se održimo do proleća. Da bismo se održali, možda ćemo se morati podeliti na desetine, pa čak i na trojke. Treba održavati vezu među sobom. Na proleće ćemo se sastati.

Ovo bi značilo rasformiranje odreda. Ipak, posle govora javila su se. svega dvojica-trojica da ga napuste.

Četama su određeni tereni, ali se unapred reklo da će se i one rasturiti po grupama. U ovakvoj situaciji u Mačvu su poslate tri čete, u Jadar jedna i u Pocerinu jedna. Sve se to odigralo za 4—5 dana na Ceru.

Za to vreme su zamenik komandanta odreda Danilo Lekić i sekretar OK Dobrosav Radosavljević bili su zajedno sa štabom Pocerskog bataljona u četi koja je zakasnila da u zakazano vreme stigne na Cer. Ova četa stigla je oko 22. decembra u Gornju Sipulju. Odavde su poslali kurire u Milinu da bi uhvatili vezu s drugim dvema četama. Kuriri su se vratili ne uhvativši vezu. Posle toga, 24. i 25. decembra, Dobrosav Radosavljević, Danilo Lekić i Steva Filipović, komandant Pocerskog bataljona, sa dva kurira krenuli su da hvataju vezu s drugim četama i odredom. Tako su došli na Cer, gde su ih napali četnici, pa su se morali razdvojiti. Radosavljević je otišao prema Mačvi i kasnije se našao s komandantom odreda Jerkovićem i komesarom Mačvanskog bataljona, članom OK Lalom Stankovićem. Danilo Lekić, Steva Filipović i jedan kurir krenuli su natrag ka svojoj četi u G. Sipulju. Usput su zalutali i stigli u selo Trbosilje. Ušli su u jednu kuću da se raspitaju za put i tako su nabasah na četnike. Kolubarac je išao napred i četnici su ga uhvatili. Lekić i kurir uspeli su da im pobegnu. Probijajući se između sela, Lekić je uspeo da se posle nekoliko dana vrati u Dragodol, gde su bile naše radionice i bolnica.

Četa koja je u Gornjoj Sipulji čekala Danila Lekića, Stevu Filipovića i sekretara OK Dobrosava Radosavljevića nije mogla tu dugo ostati, jer su četnici bih u selima, pa je pretila opasnost sa bude opkoljena. Zbog toga je krenula u Bunar i zadržala se u Desiću (gornjoj Pocerini). Odatle je poslala patrolu u Belu Reku da tamo uhvati vezu s našim. Ne uhvativši tamo vezu patrola je produžila dublje u Mačvu, do sela Petlovače. Usput je saznala da su naše čete razbijene i uništene, a Nebojša Jerković i Lala Stanković ubijeni. Patrola se vratila u četu koja se već pod pritiskom četnika povlačila u Dragodol, gde je stigla između 3. i 4. januara 1942. godine.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument