Prva krajiška brigada - sećanja boraca
sadržajprethodna glavasledeca glava
GLAVA IX

Uroš Krajinović: MARŠ PETE DIVIZIJE

Naša Peta krajiška NOU divizija imala je i svoj marš-koraćnicu. Poslije izlaska iz šeste neprijateljske ofanzive, u kojoj su naše brigade vodile teške i krvave borbe, početkomjanuara 1944. godine, uslijediloje stvaranje prostra-ne slobodne teritorije na području Kalinovik - Foča - Goražde - Čajniče. U takvim uslovima štab divizije je smješten u Foči, gdje se nalazila i Kulturna ekipa divizije. Tu će predah zajedinice divizije potrajati sve do 8. marta, punih 55 ratnih dana, pa je bilo uslova da se, sem ostalog, odvija i veoma živ kulturno-prosvjetni i zabavni život.

Jednog februarskog dana politički komesar divizije Ilija Materić pozvao je k sebi, u štab, rukovodioca Kulturne ekipe Nijaza Hadžiselimovića i mene kao njenog sekretara. Odmah smo krenuli, pretpostavljajući da će biti riječi o organizovanju i izvođenju neke priredbe, kao štoje to obično bivalo. Međutim, Materić namje sa-opštio da nas je pozvao da nam kaže da pokušamo da sročimo tekst i komponu-jemo muziku za marš naše Pete udarne krajiške divizije, to jest koračnicu koja bi govorila o njoj i bila toliko pevljiva i popularna da je mogu pjevati horovi i stroj

jedinica u najrazličitijim prilikama. Znalo se da svoj marš već imaju neke jedinice NOVJ, ali mi u tome nismo imali iskustva.

Zadatak nam nimalo nije bio lak, tim prije što ni jedan od nas nije bio nikada ni kompozitor niti pjesnik. No, zadatak je zadatak i bacili smo se na razmišljanje, pri čemu nam je, za početak, bilo najvažnije da sročimo prihvatljiv tekst, a drugo će, nadali smo se, brže i lakše "odapeti". Poslije dužih debitantskih pokušaja, i ponajviše podsticanja od komesara divizije Materića, složili smo se da tekst marša glasi:

Ura u borbu, ura, drugovi! Mi smo borci Divizije pete, smjelo i muški gazi i mrvi, mrsku neman bacimo pod pete.

Borba je teška, borba je duga, ali je časna, teška i smjela, naš svaki borac, uz. svoga druga, ide na juriš uz.dignuta čela.

Moćnom rukom Tito nas vodi, ropstvo i tamu tudina i sluge srušiće sloino naši narodi, stvoriće novi iivot narodne snage.

Napred borci Pete divizije, kidajmo lance, z.bacimo okove, ništimo složno fašističke zmije! Smjelo napred za narodne snove!

Prilikom sastavljanja teksta marša vodilo se računa da on, u prvom redu, od-ražava duh i ciljeve naše narodnooslobodilačke borbe, a pored toga da bude kon-cizan i, na kraju, pristupačan svakom borcu i, da tako kažem, najširim slojevima. Sve to zadovoljiti i pomiriti ne bi bilo lako ni mnogo upućenijima od nas, zbog čega smo se pomućili, ali i na kraju, kao i većina naših drugova bili smo zadovoljni.

Da smo uspjeli vidjelo se i po tome što se za veoma kratko vrijeme koračnica pjevala u svim četama, bataljonima i brigadama, na odmorima i marševima gdje je to situacija dozvoljavala. Ipak, najviše se marš naše divizije pjevao prilikom smot-ri, ili za vrijeme održavanja parada poslije zauzimanja nekog mjesta i sl.

Na svim priredbama koje su se održavale za stanovništvo ili jedinice maršem naše divizije se, obično poslije himne, otvarala zabava.

sadržajprethodna glavasledeca glava