ZBORNIK DOKUMENATA I PODATAKA O NARODNO-OSLOBODILAČKOJ BORBI JUGOSLOVENSKIH NARODA, TOM I, KNJIGA I, DOKUMENT BROJ 8.
Dokumenti NOVJ - 1941
sadržajprethodna glavasledeca glava
IZVEŠTAJ OKRUŽNOG KOMITETA KPJ POŽAREVAC OD 16 AVGUSTA 1941

Dragi drugovi,

Primili smo vaše pismo od 10-VIII-1941, odgovaramo na njega i šaljemo izveštaj za ovu proteklu sedmicu.

Prvi kratki izveštaj, koji smo vam poslali, a na koji se vi u vašem pismu osvrćete — poslat je baš u vreme kada je stigao vaš cirkular. Što se tiče njegove kratkoće, ona proizlazi iz slabosti, jer u to vreme mi smo samo pripremali — i to sitne akcije.

O kazni — koja nam je putem cirkulara izručena — nismo uopšte shvatili da se na nas odnosi. Tek to vidimo sad iz vašeg pisma. Ona se svakako odnosi na akciju u vezi sa drugom Sol.a Mislimo da niste potpuno obavešteni, zato nekoliko reči o tome.

Odmah neposredno po dolasku druga Ćore, došao je Fićab i tražio da i drug Sol. kao stručnjak pođe tamo u odred. Mi smo pristali. Nakon lekoliko dana, vraća se drug Sol., koga su otuda drugovi poslali da po svaku cenu digne s nama ekrazit. "U to vreme je bilo hapšenje u Pož.[arevcu] on je natrapao na jedan stan i bio uhapšen i najzad pušten. Posle toga Ćora je bio apsolutno protiv — ne samo da se ekrazit diže (a to nije moglo bez Sol.), već i da se i sam Sol. zadržava u Pož. S tim su bili saglasni i ostali drugovi iz OK. Međutim Sol. je hteo po svaku cenu da se obezbedi ekrazit. Drug Ć.[ora] je onda čitavu stvar ispitao, konsultovao je drugove, koji poznaju situaciju, gde se ekrazit nalazi i pošto je izvođenje akcije bilo izvodljivo, a drug Sol. nije se izlagao velikoj opasnosti, drug Ćora sa drugom Sol. odlučili su da se akcija izvede. Drugovi iz OK, koji nisu bili. u mestu — nisu bili za akciju i o njoj su doznali tek kad je izvedena. Za akciju nose odgovornost drug Ćora i drug Sol. Drug Ćora misli da je on uložio svu budnost, osigurao sve da drug Sol. ne padne i da je akcija potpuno pravilno izvedena.

Istina je, drugovi, da smo mi mnogo zaostali po pitanju akcija. Mi nismo nijednom tvrdili i sada ne tvrdimo, niti možemo tvrditi nemogućnost izvoćenja akcija. Mi, drugovi, isuviše ozbiljno osećamo te naše slabosti. Isuviše ozbiljno osećamo potrebu da i naš kraj da svoj doprinos u borbi, koju junački vode naši partizani u Šumadiji. . . Mi svakodnevno na to mislimo, svakodnevno radimo, svakodnevno pripremamo. U tome nailazimo na dosta velike teškoće,. koje mi savladavamo, ali koje još uvek ometaju da uzmemo zamah, da krenemo odlučnije napred. Ali mi nismo daleko od toga da savladamo sve teškoće. Koje su to teškoće na koje mi nailazimo? — Pre svega slabost organizacije, mlada, bez tradicije, u nekim mestima od diktature organizacije uopšte nije bilo, niti ikakvih pokušaja da se ona stvara (Vel. Grad.[ište], Golubac, Petrovac, Žabari, Žagubica). Kadrovi slabi, sa malo znanja i iskustva. Drugi važan razlog — heterogenost nacionalna na terenu. Polovina stanovništva su Vlasi. Primitivni, politički pasivan, ... — najzad prema njima okupatori sprovode specijalnu politiku, jer nisu Srbi (puštaju ih iz ropstva, obećavaju ujedinjenje sa Vlasima iz Rumunije, težinu skupacije ne osećaju — neprijatelj nije negde ni nogom kročio, zadržao se samo u Dsnjem Milanovcu i nigde ga više nema, naoružani su i idu u razbojništvo, već niz dela pljačke ima, sružje samo hoće okupom špekulacijom da prodaju, hajdučija počinje da biva masovna pojava, to je jedan nov važan problem koji se pred nas postavlja).

Neosporno da je i u našem kraju popularnost Sovjetskog Saveza i naše Partije počela naglo da raste, nezadovoljstvo protiv okupatora i njihovih slugu svakodnevno se uvećava, to je ona karika za koju se trvbalo odmah uhvatiti i za koju se hvatamo. Pored svih svih objektivnih teškoća, mi nismo dosada odgovorili zadacima,

Prvo — mi nismo još part. organizaciju učvrstili — niti probili svuda tamo gde imamo uslova. Istina mi svakodnevno rastemo, likvidirajući energično i odlučno kolebljivce, a uvlačeći nove i sada posve sigurne i borbene ljude stvarajući tako čvrstu organizaciju. Ali još uvek tu zaostajemo.

Drugo — još nismo uspeli da obuhvatimo sve one — većinu snih koji se sada dižu u borbu protiv okupatora i koji simpatišu našu borbu.

Treće — pitanje pokretnih partizanskih odreda i sposobnih za samostalno delovanje nismo odmah postavili u prvi šgan. S obzirom na malo kadrova, vladala je kod nas škrtost da bolje kadrove šaljemo u odred. To nam je veliki propust.

Mi, drugovi, sada ozbiljno pristupamo otklanjanju svih tih slabosti i konsolidovanju celokupnog našega rada. Prvi rezultati to potvrđuju. Za kratko vreme bićemo sposobni da ih sve otklonimo. Mi to moramo uraditi.

Sprovođenje u život svih part. direktiva, cirkulara PK, vašega pisma od 10-VIII-41 — vrši se najbržim tempom. O tome ćemo vam kasnije više pisati.

Ova sedmica, što se tiče akcija, nije dala nekih krupnih rezultata sem razoružanja dveju žandarmeriskih stanica u Srezu golubačkom (Dobra, Brnjica). Inače sitnih akcija je bilo (pisanje parola masnim bojama, sečenje telefonskih žica — Brežane, Žabarski srez, Golubački srez, paljenje sena prodatog Nemcima, klinci po drumovima da probijaju gume kamionima).

Akcije koje su postavljene za iduću nedelju. a) uništenje emisione stanice neprijatelja u Petrovcu; b) paljenje državnog žita u Ljubičevu kod Pož., koje će uzeti Nemci; c) uništenje svinja i transporta konja iz Petrovca za Nemačku; d) ubijanje jednog gestapovca iz Požar. i komandira straže; e) razoružanje nekoliko — skoro svih stanica u tri sreza (Golubački, Ramski, Zviški); f) organizovanje sabotaže, čak eksplozije na Majdanpeku i g) oslobođenje zatvorenog druga u Donjem Milanovcu.

O Pantiću — on je bio pre mesec dana u našem kraju. Drugovi se (Kučevo) nisu snašli, čekali direktive. Od tada nije više dolazio. Ako naiđe nećemo se osramotiti.

Drugovi iz Jagodine traže da im predamo Srez žabarski. Kažu da imaju jak odred, koji obilazi srez i da je prirodno da njima pripadne. Mi smo im ustupili. Tako da smo sad slabiji sa jednim dobrim srezom.

Stanje odreda: ovih dana odredi treba da izgledaju ovako: Okrug Kučevo pet odreda po 10 ljudi. Okrug Požarevac dva odreda — po 10 ljudi. Svi su dobro naoružani. Nedostaju nam iskusni komandiri i politički komesari. Potrebno! je Da nam se odmah pošalje pet partizana iskusnih. Mislimo da, iako smo slabi, moramo nekoga iz OK poslati u štab odreda.

Mišljenja smo za druga Č. da bi bio najpogodniji za to. Odgovorite odmah.

Nejasno nam je u pismu 6. tačka, koja glasi: "Sa svakim našim dokumentom obavezno upoznajte drugove iz štaba Glavne komande partizanskih odreda, kojoj ste apsolutno potčinjeni i sve njene naredbe o vojnom delu imate obavezno sprovoditi..." Mi nemamo dosada sa njim nikakve (niti pak naši odredi) veze. Ili ćemo vezu sa njima imati preko vas — u tom slučaju nam je jasno.

Odgovor na ovo pismo čekamo odmah.

Sa drugarskim pozdravom.

16-VIII-41.

sadržajprethodna glavasledeca glava