ZBORNIK DOKUMENATA I PODATAKA O NARODNO-OSLOBODILAČKOJ BORBI JUGOSLOVENSKIH NARODA, TOM I, KNJIGA I, DOKUMENT BROJ 16.
Dokumenti NOVJ - 1941
sadržajprethodna glavasledeca glava
PISMO POKRAJINSKOG KOMITETA KPJ ZA SRBIJU OD 29 AVGUSTA 1941 GOD. OKRUŽNOM PARTISKOM RUKOVODSTVU U ARANĐELOVCU

O. POVERENSTVU U A.

Dragi drugovi,

Ovih dana smo došli do jednog izveštaja koji ste vi podneli Štabu partiz. odreda u Srbiji. Taj izveštaj najbolje razotkriva vaš skroz pogrešni rad. Umesto stvaranja i jačanja partiske organizacije na određenoj vam teritoriji, umesto da rukovodstvo kao celina obezbedi pregled i kontrolu rada svih partiskih organizacija, vi ste se svi uputili u odred i kao i odrede učinili i part. org. pokretnom. Na taj način ste praktično likvidirali ne samo rukovodstvo nego i partisku org.

Ravno pre mesec dana tražili smo da nam podnesete izveštaj usmeno ili pismeno o vašem radu na sprovođenju postavljenih zadataka pred vas kao privremeno naimenovano Ok. [ružno] Pov.[ereništvo]. Međutim, ni do danas iiste našli za potrebno da ma šta učinite u tome pravcu. Smatramo da ste usled neshvatanja značaja odgovornosti, nerazumevanja odnosa Partije prema partiz. pokretu, učinili grube pogreške u vašem dosadašnjem radu. Vaša greška je utoliko veća što ste potpuno prekinuli veze sa P. K.-om i time onemogućili kontrolu nad vama i vašim radom.

Nemajući nikakav pregled stanja vaše okružne organizacije kao ni pregled rukovodećeg partiskog kadra, tj. onoga u odredima i u pozadini, P. K. šalje svoga instruktora da proveri čitav vaš rad, spremi izveštaj i prema zatečenom stanju, a na osnovu naših direktiva, preduzme potrebne mere u pravcu postavljava budućeg rada i Ok. pov. Istovremeno šaljemo druga Tekstilca na partiski rad kod vas.

Da bi vam postao jasan odnos Partije prema partiz. pokretu skrećemo vam pažnju na sledeće:

O. P. kao celina mora uvek biti na okupu zajedno sa instruktorom u mestu (koje se može i menjati) iz koga će najlakše i najuslešnije rukovoditi čitavim radom i obezbediti pregled i kontrolu rada part. org. O. P. nije niti može biti neko pokretno telo koje bi išlo za partizanskim odredom, pa čak se i potpuno uklopio u njegov sastav.

— O. P. mora obezbediti političko rukovodstvo nad svestranim radom na svojoj teritoriji, a u partizanskom pokretu u saglasnosti sa najodgovornijim iz njega.

— U komandnom sastavu Štaba na vašoj teritoriji mora biti jedan član O. K. u funkciji partiskog sekretara tamo. Taj ne mora biti sekretar O. K., a u konkretnom slučaju ni njegov član, ali svakako mora biti partijac koji ima kvalitete člana O. P. Ukoliko se u komandnom sastavu nalaze i nepartijci, on mora svoju funkciju legalizovati. Pri tome je nužno obezbediti konspiraciju do maksimuma.

— O. P. obezbeđuje kontrolu rada partijaca u partiz. odredu preko partiskog sekretara. Pored ostaloga njegov je zadatak da daje O. P.-u karakteristiku partijaca partizana itd.

— O. P. mora odmah izvršiti pravilnu raspodelu kadrova i ^obuhvatiti i ona mesta koja ranije nisu bila obuhvaćena partiskim radom. Osnovna vaša greška je u tome što ste ulazak u Partiju onemogućavali svakome onome koji nije spreman da odmah ostavi kuću i selo i pođe u šumu. Nastojte da što pre ispravite ovu grešku, jer danas ima za svakoga posla ma gde se on nalazio.

Molimo da pomognete našem instruktoru u sprovođenju postavljenih zadataka i učvršćivanju tamošnjeg rukovodstva.

29-VIII-1941

SMRT FAŠIZMU — SLOBODA NARODU!

p. k.

sadržajprethodna glavasledeca glava