ZBORNIK DOKUMENATA I PODATAKA O NARODNO-OSLOBODILAČKOJ BORBI JUGOSLOVENSKIH NARODA, TOM I, KNJIGA I, DOKUMENT BROJ 14.
Dokumenti NOVJ - 1941
sadržajprethodna glavasledeca glava
IZVEŠTAJ POLITKOMESARA KOSMAJSKOG NOP ODREDA OD 28 AVGUSTA 1941 GOD. GLAVNOM ŠTABU NOP ODREDA ZA SRBIJU O STANJU PARTISKE ORGANIZACIJE U ODREDU

POLITIČKI KOMESAR KOSMAJSKOG REVOLUCIONARNOG NAR.-OSLOBOD. PARTIZ. ODREDA

Odred ima 3 partiske jedinice:

Prva pri štabu odreda; 6 članova. Socijalni sastav: 1 radnik, 2 seljaka, 3 intelektualca.

Druga pri I četi; 11 članova, 2 kandidata. Socijalni sastav: 4 radnika, 1 seljak, 2 kandidata, 6 intelektualaca.

Treća pri II četi; 8 članova. Socijalni sastav: 4 radnika, 1 seljak, 3 intelektualca.

Ukupno: 9 radnika, 4 seljaka, 2 kandidata, 12 intelektualaca. Članova 25 i 2 kandidata.

Nedeljno se održavaju obavezno po dva partiska sastanka a po potrebi i češće, na kojima se govori o radu u Odredu i partiskim zadacima van njega. Sve tri jedinice imaju svoje sekretare, ali još nemamo partiskog sekretara za Odred, te njegovu dužnost ggrivremeno vrši politkom. Rad u Odredu i van njega je organizovan i s obzirom na kadrove može se očekivati dobar rad. Za sada se rad sastodi u pretresanju, učvršćivanju morala, discipline i organizacije; potom u čitanju i diskutovanju, pomaganju nepartiskih elemenata u podizanju, izgrađivanju i približavanju Partiji i njenim zadacima; potom u prosvetno-kulturnom radu i njegovom širem organizovanju na selu. Naročito se pokazalo kao korisno i praktično imati drugarice partijke u Odredu za rad sa ženama i njihovo približavanje i interesovanje za Odred i njihovu borbu. Antona Klemenčića smo predložili da se ponova vrati u Partiju iz razloga što se je pokazao hrabar, veran, odan, požrtvovan, disciplinovan i dostojan članstva i svojim primerom može samo koristiti Partiji; s druge strane, on sebe smatra komunistom i kao takav zauzima stav i prilazi našoj borbi; uz to jedan drug partijac svedoči da Klemenčić, iako je bio otstranjen od Partije, aktivno je sarađivao sa partijcima.

Postavlja se pitanje za Dušana Simovića, sudskog pripravnika koji je sa službom bio u Beogradu. Po njegovim iskazima, radio je u partiskoj tehnici, sam ne zna da li se smatra partijcem pošto mu nije ništa saopšteno a radio je na partiskoj vrlo poverljivoj stvari. Dali smo mu zadatke na kojima ga možemo oceniti a za sada nemamo naročiti sud o njemu.

Postavlja se pitanje za Đorđa Jovanovića "Jarca", publicistu, bivšeg robijaša. Rekao nam je . . . da je bio u Mitrovici, da nije učestvovao ni u kakvoj frakcijaškoj borbi, da mu je rečeno da ipak Partija ne gleda na njega neprijateljski i da ga je Partija zapostavljala na literarno-kulturnom radu. Pošto i posle dužeg vremena njegov interes za Partiju nije oslabio, pitamo nema li mogućnosti da se vrati u Partiju ako se ovde pokaže dobar. Razume se da mi još nemamo nikakav sud o njemu, već postavljamo načelno pitanje da bismo mu davali odgovarajuće zadatke radi proveravanja.

Prilikom reorganizacije našeg odreda, kada su III i IV četa ulazile u sastav, kritički se prodiskutovalo zatečeno stanje. Utvrdilo se da su svi funkcioneri pokazali neke slabosti, koje su se ipak mogle brzo likvidirati, ali politički komesar čete Brana Aksentijević je kao stariji partijac učinio čitav niz grešaka za koje se ne bi moglo reći da su nesvesne (ma da ga ni to ne bi pravdalo): dopustio je da se u četu uvuče bandit Čaruga i pored toga što mu je skrenuta pažnja od nekoliko ljudi o razbojničkim sklonostima njegovim. Kad se pristupilo likvidiranju prisutnosti tih bandita u Odredu, počeo je da paktira sa Čarutinom grupom, izjavivši da se je on s njima dogovorio da oni obrazuju posebnu četu gde bi nekakav senilni lopov starac bio komandir a Brana bi im bio polit. komesar. Na taj način je podupro namere tih razbojnika da pod firmom našeg Odreda pljačkaju i vrše nasilja. Dalje, proizišlo je da je on dopustio a u mnogim slučajevima i prouzrokovao neslogu, nedisciplinu, nered i javašluk u četi. Da bi se izvukao, pokušao je da se prebaci u Posavski odred kod brata koji je tamo polit. komesar, bacajući krivicu na sve druge, pa čak i na one koji nisu bili sa četom, ali ne priznavši ni jednu svoju krivicu. Naročito mu se pripisuje kao slabost da se je izvukao iz stojničke borbe; što nije smeo kao politkom. ni u kom slučaju da učini.

Partiska jedinica je detaljno pretresla njegov slučaj ali nije donela nikakvu odluku po pitanju njegovog članstva (samo je smenjen sa položaja polkoma), stavljajući njegovo članstvo na procenu i rešenje Centralnom štabu s napomenom da je mišljeve jedinice da nije dostojno pretstavljao Partiju u Odredu i da nije opravdao poverenje koje mu je Partija dala.

S drugarskim pozdravom

SMRT FAŠIZMU — SLOBODA NARODU!

POLITIČKI KOMESAR KOSMAJSKOG

REVOLUCIONARNOG.-OSLOBOD.

PARTIZ. ODREDA

Jovan Jerković

28-VIII-1941 god.

sadržajprethodna glavasledeca glava