ZBORNIK DOKUMENATA I PODATAKA O NARODNO-OSLOBODILAČKOJ BORBI JUGOSLOVENSKIH NARODA, TOM I, KNJIGA I, DOKUMENT BROJ 12.
Dokumenti NOVJ - 1941
sadržajprethodna glavasledeca glava
IZVEŠTAJ ŠTABA ČAČANSKOG NOP ODREDA OD 25 AVGUSTA 1941 GOD. GLAVNOM ŠTABU NOP ODREDA ZA SRBIJU O STANJU I AKCIJAMA ODREDA

Čačak — 25-VIII-1941.

ŠTABU NAC.-OSLOB. BORBE

Prema direktivama, primedbama iz vašeg pisma i na osnovu proglasa C. K., s obzirom na snage kojima raspolažemo i prilike uopšte, uložili smo napora i truda da što više uradimo.

Liniju nac.-oslob. borbe mi shvatamo. To dokazuje i naš početak kada smo povezali sve Srbe u borbu, danas pogotovu. Mi smo zamislili izvesne nac.-osl. odbore po selima. Na zborovima i konferencijama mi govorimo o momentu kada će se svakom Srbinu zakucati na vrata i zatražiti borac; narod već govori i očekuje taj momenat.

I ovoga puta nećemo moći biti mnogo opširniji a biće i drugih nedostataka u izveštaju.

Kod nas je došao iz Beograda 21 čovek, koje smo mi rasporedili po srezovima. Takovski srez (Milanovac): 25 partizana, 27 pušaka, 5 pištolja, 72 metka za pištslje, 31 bomba, 1 puškomitraljez, 9 okvira, 10.000 metaka. Cela četa zajedno bivakuje. Hranu četa nabavlja na selu uz potporu pozadine. Ishrana više suva, manje kuvana, Finansije: 2200 dinara, vrednost 10.000 din. i više Vujkovićeve stvari. Sukob naše i nemačke patrole kod Milanovca. Jačina naših 10, nemačkih 5. Kod neprijatelja, 1 ubijen, 1 ranjen, dva umakla. Zaplenjene dve puške. Zarobljenik, Maks Premel, pušten uz puštanje 6 zarobljenih od strane Nemaca. Sa zarobljenikom se lepo postu

...

...

partizana ima ranjenih. Jedan nemački kamion je onesposobljen za borbu. Za žrtve kod Nemaca ne znamo. Ova nam akcija uopšte nije uspela i raspoloženje koje je bilo jako poraslo koleba se, — mislim na stanovništvo. Akcijom je rukovodio komandir Trnavske čete.

Održali smo tri velika veoma uspela zbora. Naoružani omladinci su u Lazačkoj opštini oduzeli novac koji je bio skupljen od naroda zbog paljevine sela. Suma iznosi 45.000 dinara. Taj .. novac je na dva održana zbora u istoj opštini vraćen narodu. Ovo nam je najpopularnija akcija u okrugu. O nama se posle ovoga i zabrane seče šume govori najlepše.

Bilo je i drugih sitnijih akcija: rudnik u Rajcu demoliran, alat uzet, šedit, fitilj, rad obustavljen. Pol. rad u odredu nije uopšte odgovorio zadatku, na terenu nešto bolje. Partiski rad delimično sređen. 25-VIII, dok pišem ovaj izveštaj, stiže kurir iz Dragačeva sa vešću da su 15 žandarma na osnovu izdaje jednog seljaka opkolili dvojicu naših drugova, od kojih je jedan poginuo (Dragan Vranić, član part., opančarski radnik), a drugi odbegli drug, instruktor Okružnoga ranjen u obe ruke.

Shvatamo nedovoljnost i snagu ovih akcija i učinićemo sve da ojačamo. Štab raspolaže sa oko 27.000 dinara.

S pozdravom

SMRT FAŠIZMU — SLOBODA NARODU!

ŠTAB NAC. OSLOB. ODREDA ZA OKRUG ČAČAK

sadržajprethodna glavasledeca glava