ZBORNIK DOKUMENATA I PODATAKA O NARODNO-OSLOBODILAČKOJ BORBI JUGOSLOVENSKIH NARODA, TOM I, KNJIGA I, DOKUMENT BROJ 10.
Dokumenti NOVJ - 1941
sadržajprethodna glavasledeca glava
PISMO OKRUŽNOG KOMITETA KPJ KRUŠEVAC POLOVINOM AVGUSTA 1941 GOD. POKRAJINSKOM KOMITETU KPJ ZA SRBIJU O AKCIJAMA RASINSKOG NOP ODREDA

p. k.

U vezi sa novom reorganizacijom, koja je izvršena uz pomoć druga pokrajinca, podnosimo izveštaj u sledećem:

Okružni komitet je upotpunjen sa jednim drugom i jednom drugaricom. Socijalni sastav: dva radnika i tri intelektualca.

Grad je podeljen na 4 kvarta. Stvoreni su kvartovski aktivi i time izbrisana strukovština u koju smo bili zapali. Soc. sastav aktiva: I akt.: 3 radnika, 1 domaćica, 1 radnica, 1 student i 1 đak — akt. potpun.

II akt.: 1 rad., 1 studentkinja i 1 student — akt. nepotpun.

III akt.: 1 đak, 1-dna učenica i 1 student — akt. nepotpun.

IV akt.: 1 đak i 1 student — akt. nepotpun.

Ovi aktivi su bili potpuni, ali akcijom izvesni članovi su bili kompromitovani, te su poslati u odred. U toku iduće nedelje izvršiće se popunjavanje aktiva.

Akcije: Na predlog druga pokrajinca, po pitanju akcija, rešeno je da se izvedu sledeće akcije: paljenje dva senjaka, paljenje 4 kamiona, sečenje telefonskih linija: Kraljevo— Kratujevac .i Stalać—Kruševac i paljenje manjeg slagališta benzina. Od ovih akcija izvedene su samo: prekidanje telef. linija, i to na liniji Kraljevo—Kruš. otsečene su dve bandere i prekinute žice, i na liniji Kragujevac—Kruš. otsečene su 7 bandera sa žicama, dok na liniji Stalać—Kruš. otsečena je 1 bandera. Ostale akcije nisu izvedene.

Za ovo 60% odgovornosti snosi rukovodstvo. Pri pokušaju da se benzin digne u vazduh, neprijatelj je otvorio vatru iz revolvera. Jedan drug bežao je ulicom ka centru i bio uhvaćen od izroda — policajaca. Tog druga smo izgubili. Streljan je, pa potom obešen. Dostojno i hrabro se držao. Povodom toga napisali smo letak koji će ovih dana izaći.

Pored ovih akcija, prošle nedelje uspešno smo izveli cepanje plakata. Pretprošle nedelje održali smo 4 polit. konferencije na kojima je učeetvovalo 91 omladinaca i omladinki. Ovo je jedan od najvećih brojeva učesnika na konferencijama i u isto [vreme] dokaz efikasnosti ovog novog načina rada.

Uglavnom, sada se radi na ponovnom uspostavljanju solidnih aktiva i na lečenju dezorganizovanosti koja je nastupila povodom ovog slučaja.

SMRT FAŠIZMU — SLOBODA NARODU!

o. k. Kruš.

sadržajprethodna glavasledeca glava