ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


DIREKTIVA DRAŽE MIHAILOVIĆA OD 30. OKTOBRA 1944. POTCINJENIM KOMANDANTIMA NA TERITORIJI SRBIJE ZA KONCENTRACIJU JEDINICA U SANDŽAKU RADI DALJEG DEJSTVA PO PLANU VRHOVNE KOMANDE1

ČIČA2 JAVLJA:

Radiogram br . 643 od 29 oktobra 1944 god.

Radiogram br. 646 od 30 oktobra 1944 god.

Po izveštajima kojima raspolažemo oseća se duhovna klonulost kod Vašeg ljudstva i jednog velikog broja starešina. Mnogi još nikako ne mogu da se odlepe od Nemaca. Vremena su zaista teška, kao i prilike pod kojima vodimo borbu, ali mi moramo izdržati do kraja i što čvršće zbiti svoje redove, jer je, naš cilj borba do kraja a ne begstvo. Zato moramo raditi po planu. Potrebno je da se naše jedinice potpuno odvoje od Nemaca i da se ovlada određenom prostorijom u Sandžaku odakle možemo preduzeti akciju prema situaciji: bilo ka naj-verovatnijem mestu iskrcavanja saveznika bilo u pravcu zapada ili ka Severu. Naređenje V. K. odnosno đenerala Trifuno-vića moraju da se izvršavaju. Uskoro dolazim i ja kod Vas. Nemojte primiti poziv od Đurišića da idete u Crnu Goru. Ako bude situacija takva narediću ja to. Preduzmite sve mere da se povrati rad i disciplina.

Dragi Miloše,

Šaljem Ti raspise »za sve« koje smo danas primili. Kada je naš telegrafista pitao stanicu V. K. da mu predadu depeše za Tebe odgovorili su mu da su one već predate preko neke druge stanice. U koliko budemo primili kakve depeše za Tebe ili raspise dostavićemo Ti. Večeras se uporno pronosi glas kroz Sjenicu a i Nemci to tvrde, da su Nemci zauzeli Beograd.

1 novembra 1944 god.

Pozdravlja te, Tvoj major...4

1  Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 14, reg. br. 48/2 (VK-P-474).

2  Draža Mihailović.

3  Trima tačkama je obeležen tekst jer se nalazi u dok. br. 94.

4 Nečitak potpis.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument