ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


PISMO KOMANDANTA 1. MILEŠEVSKOG KORPUSA I KOMANDANTA DURMITORSKE BRIGADE IZ PRVE POLOVINE OKTOBRA 1944. KOMANDANTU DRINSKOG KORPUSA O RAZBIJANJE ČETNIČKIH ODREDA NA PROSTORIJI ČAJNlCE—GORAŽDE—VISEGRAD1

Majoru g. Draškoviću Aleksi

Položaj

U vezi izveštaja dostavljenog 6. ov.m.2 dostavljam sledećiizveštaj.

Noću 6/7 ov.m. posle povlačenja sa linije Jakubov grob — Vučevo zanoćili smo sa trupama na liniji Ponikve — Metaljka, a u Trpinjama je bio smešten kapetan Ružić.3

Komunisti su u toku noći napali na Metaljku i Cajniče radi čega je ljudstvo povučeno pravovremeno sa ovih položaja kao i iz sela Ponikva.4 Ružić tek što je izvešten bio je napadnut u momentu kada se spremao za pokret u 2,30h. Napad je izvršen u selu i sa visova oko sela tako da se povela teška borba u potpunoj mračnoj noći. Napad je izvršen sa jačim snagama. Jedan deo ljudstva jedva se izvukao dok su 10 četnika i kapetan Jauković Staniša ostali otsečeni od svoje jedinice da se ni do danas nezna za njihovu sudbinu. Zna se da su od ovih 4 poginula, a ranjenih je došlo 5. Zna se da su i komunisti imali ranjenih, a za poginule se nezna.

Sutra dan pre podne vođena je manja borba na položajima Kozari, i selu Milijeni,5 a Plevaljska brigada između Tre-beškog brda i Goražda bila je iznenađena i prevarena radi čega je izgubila dva mitraljeza, jednog ranjenog i nekoliko izgubljenih. Posle ovoga K-dant IV bataljona II plevaljske brigade sa ljudstvom koje je bilo kod njega vratio se u pozadinu.

Posle podne toga dana doneta je odluka da se povučemo za Višegrad gde su već bili ranjenici evakuisani.

U noći 8. ov.m. u 2 časa stigao je voz iz Višegrada da nas preveze iz Međeđe za Višegrad. Primljeno je pismo od Subotinčića,6 gde je tražio da se mi čim prije prebacimo za Višegrad zbog borbe koju ste Vi vodili na Bijelim Brdima.

Po dolasku na 30 metara ispred tunela kod Višegrada voz je uleteo među komuniste koji su već bili spremni za borbu i kada je jedan sa puškomitraljezom primorao vozovođu da voz zaustavi nastalo je bacanje bombi na voz kao i otvaranje vatre iz automatskih oruđa. Tom prilikom nastalo je komešanjekod ljudstva koje je bilo demoralisano od ovakih iznenađenja. Jedan deo ljudstva od 70—80 boraca stupio je u borbu dok je ostatak u neredu počeo da se povlači prugom ka Međeđoj. Ljudstvo u ovom momentu niko nije bio u stanju zadržati. U vozu ovom prilikom bilo je smešteno najelitnije ljudstvo sa oružjem i spremom i to: 800 vojnika 10 teških mitraljeza, 3 bacača teška i 80 konja što je ovom prilikom sve od naoružanja i spreme sve bilo zarobljeno.

U ovome napadu neprijatelj je napadao sa 2 bataljona 3 sandžačke brigade i gerilom od Nove Varoši.7                     

Subotinčic je trebao uputiti kurira da zaustavi voz a da ne-doživim ovako iznenadnu tragediju.

Ja sada imam svega oko 60 ljudi8 koje je bez automatskih oružja, dok je ostali deo ljudstva još ranije odsečen na Kovaču sa kapetanom Nikolićem.9

Znate li šta je sa izbeglicama koje su bile u Višegrađu. Đamil Hasanović krenuo je za.Goražde kada sam ja formalno propao, da tamo mobiliše ljudstvo koje je dezertiralo.

Imate ili veze sa Vojom,10 čika Brankom,11 Čičom12 i Srbijom i šta se sad namerava.13

 

 

 

Molim Vas pošaljite nam vijesti.

Ima li mogućnosti da se ranjenici smeste u Višegrad.14

Komandant, kapetan

1. Vuk Kalaitović

2. Ivan Ružić

Aco,

Ovo malo ljudstva je boso

— skroz bosih nogu — imam puno žrtava, gde bih te video.

Imaš li vezu sa Pavlom.

tvoj Ivan Ružić

1 Original (pisan olovkom, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 140, reg. br. 15/3 (CG-V-1403/1). Dokument je pisan, najverovatnije, 10. oktobra 1944.

2 Taj izveštaj nije pronađen.

3  Ivan, komandant Durmitorske brigade.

4  Napad su izvele jedinice 7. crnogorske brigade 3. divizije NOVJ. Opširnije o tome vidi Zbornik NOR-a, tom III, knj. 8, dok. br. 203 i 204.

5  Na karti 1:100.000: Miljeno.

6 Radomir, kapetan, komandant četničkog višegradskog sreza.

7 U izveštaju 3. sandžačke brigade 37. divizije NOVJ od 9. oktobra 1944. piše da su taj napad izveli 1. i 3. bataljon, da su četnici imali 265 mrtvih i da im je zaplenjeno: 17 automatskih oruđa, 4 teška bacača 81 mm, 65 konja i razne druge opreme (Zbornik NOR-a, tom I, knj. 13, dok. br. 89). U izveštaju 7. crnogorske brigade 3. divizije NOVJ od 11. oktobra 1944, međutim, stoji da su neprijatelja »-sačekale jedinice III. i IV. sandžačke brigade« (Zbornik NOR-a, tom III, knj. 8, dok. br. 204).

8 U pismu Vuka Kalaitovića od 11. oktobra 1944. Radomanu Rai-liću, Aleksi Draškoviču i Ivanu Ružicu piše:

»Stigao sam sinoć u s. Vlahoviće.

Ljudstvo koje je pošlo sa mnom pobeglo je tako da sam ostao sam sa nekolicinom. Zbog toga sam resio da se vratim u srez da prikupim nešto ljudi i da se priključim nekom srbijanskom korpusu i ako bude bilo potrebno da krenemo za Vama« (Arhiv VII, Ča, k. 142, reg. br, 30/2).

9 Dragoljub, komandant Novovaroške brigade 2. mileševskog korpusa.

10 Vojislav Lukačević.

11 Zaharije Ostojić.

12 Draža Mihailović.

13 Vidi dok. br. 83, 85, i 88.

14 Po zauzimanju Višegrađa (9. oktobra 1944) jedinice 3. sandžačke brigade su se vratile u Pljevlja (Zbornik NOR-a, tom I, knj. 13, dok. br. 89).


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument