ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


NAREĐENJE KOMANDE ZAPADNE BOSNE OD 10. SEPTEMBRA 1944. KOMANDANTU SREDNJOBOSANSKOG KORPUSA ZA POVEZIVANJE SA KOMANDANTOM NE-MAČKIH JEDINICA U BANJALUCI RADI SNABDEVANJA MUNICIJOM1

KOMANDA ZAPADNE BOSNE

Br. Sl. 10 septembra 944. g.

KOMANDANTU SREDNJO BOSANSKOG ČETNIČKOG KORPUSA2

Primio sam Vaš današnji izveštaj upućen mi po bratu Niki Milanoviću i isti potpuno razumio. Stanje vidim. Glavni problem jeste municija i uvek municija. To isto video sam i u izve-štaju komandanta Motajičke brigade. Pitanje municije mora se po svaku cenu rešiti, pa zbog toga i mnogo žrtvovati, pa bilo i to da odete do nemačkog generala.

Ja sam mišljenja da za ljubav municije i naše teške borbe treba i to u najvećoj tajnosti da odete do nemačkog generala i sa ovim rešite pitanje snabdevanja municijom kao i daljne održavanje veze pomoću lica koje Vi odredite. Molim Vas da za ovo održavanje veze Crvlju uopšte neuzimate u kombinaciju pošto je on potreban ovoj komandi za svršavanje njenih potreba u Banja Luci.3 Ja verujem, da od ovoga održavanja veze i kontakta s Nemcima možemo imati velike koristi, jer mi izgleda da Nemci veruju da još jedino mogu da se oslone na Srbe4 kao garanciju da im se neće ništa desiti kada polože oružje. Dakle idite radi municije do Nemaca a sa Hrvatima5 i dalje održavajte dobru vezu ubeđujući ih da se to čini samo zato da se izvuku što veće količine municije, koje će dobro doći i jednim i drugim.

Ja ću verovatno sutra rano krenuti za Jošavku gde će se prema izveštaju načelnika štaba te komande održati smotra vojske i konferencija starešina.

Ako krećete i Vi- dobro bi bilo da me u toku noći obavestite sačekate u Rebrovcu te me motorom prebacite za Jošavku.

S VEROM U BOGA ZA KRALJA I OTADŽBINU!

DRAŽA NAS VODI KA VELIČINI I SLOBODI!

Komandant, ppukovnik;

Slavoljub Vranješkovič

M.P.6

KOMANDA SREDNJO-BOSANSKOG CET. KORPUSA

Br. Službeno 16. IX 1944. god.

Određeno lice od ove Komande

Sveto Mitrović.

U AKTA

Zas. Komandanta, Načelnik Štaba,

kap. Marko Martinović

1  Original (pisan na mašin, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 206, reg. br. 15/1 (BH-V-9808). Dokument je neznatno oštećen od vode.

2  Komandant je bio Sergije Zivanović (tada potpukovnik).

3  Uloga Branislava Lazičića Brane — Cvrlje, šefa propagande  Komande zapadne Bosne, vidi se iz iz vesta ja Mila Božića, ađutanta  Bo-sanskokrajiškog korpusa, od 22. decembra 1943. Jovanu Mišiću,   pomoćniku komandanta korpusa, u kome, između ostalog, piše:

»Juče sam bio u Banjoj Luci radi nabavke nekih stvari za brata kapetana Mitranovića...

U pogledu municije, ja ništa ne bih uspeo. Tamo dolazi Brane Lazičić i kaže mi da je on od naše strane određen da sve trebovane stvari on lično traži« (Arhiv VII, Ca, k. 234, reg. br. 45/6).

Pored Lazičića, za poslove održavanja veze i saradnju sa nemač-kim jedinicama ovlašćeni su bili i Uroš Drenović, poručnik, komandant Bosanskokrajiškog korpusa, i Lazar Tešanović Lazo, kapetan, komandant Srednjobosanskog korpusa. U pismu komandanta zapadne Bosne od 15. maja 1944. komandantu Srednjobosanskog korpusa, piše:

»Jedini opunomoćeni od strane ove komande, kao i Vrhovne komande za vođenje ma kakvih pregovora i razgovora jeste Vi i Lazo kao komandanti korpusa, a u saglasnosti sa našim Branom Lazičićem« (Arhiv VII, Ca, k. 233, reg. br. 20/12). O saradnji Srednjobosanskog korpusa sa ustaško-domobranskim jedinicama vidi dok. br. 10 i 39.

4  Odnosi se na četničke jedinice pod komandom Draže Miha-ilovića.

5  Tj. sa ustaško-domobranskim jedinicama (vidi dok. br. 10 i 39).

6  Okrugli pečat: »Komanda jugoslovenske vojske u otadžbini — Gorski štab br. « (bez broja).


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument