ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


IZVEŠTAJ KOMANDE KOSOVSKOG JURIŠNOG KORPUSA OD 1. SEPTEMBRA 1944. KOMANDANTU RASINSKO-TOPLIČKE GRUPE KORPUSA O BORBAMA PROTIV JEDINICA OPERATIVNE GRUPE DIVIZIJA NOVJ 30. AVGUSTA1

KOMANDA

KOSOVSKOG JURIŠNOG KORPUSA

Pov. O. Br. 38.— 1 septembar 1944 g. Položaj

KOMANDANTU RASINSKO TOPLIČKE GRUPE KORPUSA

U vezi izveštaja dostavljenog sa položaja Ratajska čuka Pov. Br. sl. od 30 avgusta 1944 godine2 dostavljam sledeći iz-veštaj:

Sa korpusom 29/30 avgusta prenoćio sam u selu Rataje. Na Novačko brdo isturio sam bio Mitrovačku i Dreničku brigadu. U zoru 30 avgusta 5,30 časova ove dve jedinice bile su napadnute od jačih komunističkih snaga.3 Borba je bila žestoka i drska i s jedne i sa druge strane. U jednovremenim jurišima vojnici mojih jedinica izmešali su se sa komunistima. Obzirom na jačinu komunista naredio sam izvlačenje jedinica koje su bile u borbi. Sa ostalim jedinicama poseo sam bio prema zapovesti Ratajsku kosu i sa ovog položaja štitio izvlačenje Mitrovačke i Dreničke brigade, koje su se pod borbom izvlačile na glavni položaj. Međutim na položaju Ratajska kosa nisam mogao da dam otsudnu odbranu, jer ista ne odgovara uslo-vima dobrog položaja, pa sam na ovom položaju ostavio samo zaštitne delove dok sam sa ostalim snagama poseo položaj na Ratajskoj čuki. Komunisti su za sve vreme stalno vršili napade ali su vatrom iz bacača i topa koji su precizno tukli neprijatelja ometani, jer su im nanošeni veliki gubici.—

Desno od mene nalazile su se jedinice Rasinskog korpusa koji su bez stvarne potrebe menjale položaje, naročito Kruše-vačka brigada. Levo se nalazio Jastrebački korpus ali između mojih jedinica i jedinica Jastrebačkog korpusa postojao je veliki međuprostor neposednut i prazan. Ovo su komunisti ose-tili i oko 16 časova počeli su, koristeći se ovim međuprostorom, podilaženje, te je postojala opasnost da ne zađu za leđa mojim jedinicama. Zbog ovoga sam svoje levo krilo morao da povučem u nazad i da ga pojačam, a jednovremeno da vatru iz bacača i topa kao i teških mitraljeza prenesem na tu stranu i tučem neprijateljsko desno krilo, koje je vršilo podilaženje. Komunisti su za izvesno vreme bili zaustavljeni ali su odmah za tim još žešće počeli napad i iz nekoliko bacača tukli naš položaj. Borba je trajala sve do 18 časova, kada je usled navala komunista bilo nemoguće održati se na položaju. Jedinice desno od mene već su bile napustile položaje i postojala je opasnost da budem sa celim korpusom blokiran. Zbog ovoga naredio sam napuštanje položaja i izvlačenje ljudstva sa prihvatom. Međutim jedna komunistička grupa ipak uspela je da se uvuče u pozadinu i da iz sela Veluća tuče naše vojnike pri izvlačenju, tako da je bilo teško održati ljudstvo pod komandom, ali i pored svih napada uspeo sam obzirom na samu borbu i tešku situaciju da korpus sa relativno malim gubicima izvučem.

Prema izjavi jednog odbeglog partizana, koji je nasilno mobilisan, prema mom korpusu nalazila se jedna cela divizija, čiji je štab bio u s. Rataje, gde je došao posle odlaska — izvlačenja mojih jedinica. Isti su u napadu bili neverovatno drski i nasrtljivi. Pored toga što su im stalno nanošeni gubitci oni su išli napred preko leševa svojih drugova, te se imao utisak da su pijani ili ludi. U borbi su učestvovale i ženske.

U ovoj borbi imao sam sledeće gubitke: 4 ubijena, 8 ranjenih i 4 nestala vojnika, 4 konja mrtva, više vojnika kontuzo-vanih od bacača.

Na terenu zbog toga što su mi konji ubijeni ostali su mi 4 sanduka sa engleskom municijom. Isto tako komunisti su zaplenili jedna kola sa hranom, koja je trebala da se iznese na položaj.

U borbi je utrošeno municije i to:

1)  7,9 mm. mitraljeske i puščane :10.979.— metaka

2)  8 mm. mitraljeske za Švarcloze : 3.700.— ,,

3)  7,7 mm. engleske : 7.300 —

4)  77 mm. američke :1.200.— „

5)  81 mm. za bacač : 48 bombi

6)  47 mm. mali ital. bacač : 60            ,,

7)  47 mm. za ital. top :43 granate

8)  Ručnih bombi :200. komada

Molim da se popuna municijom izvrši odmah, a naročito engleskom, a naročito municijom i ručnim bombama.

S VEROM U BOGA ZA KRALJA I OTADŽBINU!

M.P.4

Komandant, kapetan

Ž.5 Marković

1  Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII Ča, k. 101, reg. br. 35/3 (S-V-17124).

2  Taj izveštaj nije pronađen.

3  Napad su izvodile 1. krajiška brigada, 5. i 6. brigada 21. divizije NOVJ, koje su dejstvovale kao desna bočna kolona u opštem protivnapadu Operativne grupe divizija protiv četnika u 2upi i Ra-sini. Opširnije o tome vidi Zbornik NOR-a, tom I, knj. 11, dok. br. 73, 89 i 95.

4 Okrugli pečat: »Komanda jugoslovenske vojske u otadžbini — Gorski štab br. 193« (2. kosovski korpus).

5 Zivojin Zika.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument