ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


IZVESTAJ ŠTABA 5. JURIŠNOG KORPUSA OD 31. AVGUSTA 1944. KOMANDANTU 4. GRUPE JURIŠNIH KORPUSA O BORBAMA PROTIV JEDINICA OPERATIVNE GRUPE DIVIZIJA NOVJ OD 26. DO 30. AVGUSTA 1944, GODINE1

ŠTAB V JURISNOG KORPUSA J.V. u O.

O. Br. službeno

31 avgusta 1944 godine

Položaj

KOMANDANTU IV GRUPE JURIŠNIH KORPUSA.

Prema dobivenoj zapovesti O. Br. si. od 25-VIU-1944. godine2, uputio sam jedan bataljon 25. ov. m. u 19 časova pravcem: sela: Stopanje — Stari Trstenik — Tobolac — Vis Štitar k. 324 — Žuti Kam[en] — Pečeni Grob — Pogled k. 736. Ovaj bataljon zauzeo je front prema jugu i izviđao sela: Leskovicu — Velja Glava — Riđevšticu.

Prema istoj zapovesti korpus je krenuo iz sela Stopanje 26 avgusta u 0.2 časa sa zadatkom da izbije na polazni položaj: Vis Papratna k. 904. Istoga dana oko 5 časova neprijatelj pokušava da osujeti bočni marš i napada sa pravca Tr-novaca i Čikera.3 Bataljon određen za obezbeđenje bočnog mar-ša prihvaća borbu i zadržava neprijatelja. Sad neprijatelj pokušava napadom preko zaseoka Petkovići i Leskovačke kose da osujeti naše izbijanje na polazni položaj. Na ova dva pravca upućen je jedan bataljon koji uspeva da zaustavi neprijatelja dok glavnina nije izbila na Vis Papratnu u 14 časova. Neprijatelj jačim snagama napada ponova na položaj Papratnu odakle je odbijen i potisnut tako da su jedinice ovog korpusa sigurno ovladale položajima: Ciker — Petkovića zaseok — Leskovač-kom kosom.

27 avgusta u zoru neprijatelj vrši napad na Ciker i Pogled, ali je brzo odbijen. Oko 0.3 časa neprijatelj ponovo napada na polazni položaj vis Papratnu.4 Posle kraće borbe neprijatelj je odbijen i prema zapovesti od 26 avgusta jedinice korpusa krenule su u napad u tri kolone:

—  selo Latkovac—Staračko brdo—s. Rakije—s. Botunja s. Sljivovo.

—  zaseok Petkovići—vis Lupoglav—Aleksandrovac s. Šiji— vovo.

—  Čiker—s. Velja Glava—s. Drenča—Aleksandrovac—s. Stubal—s. Parcin. Za zaštitu celog napada ostavljen je jedan bataljon na Cikeru.

Nadirući ovim pravcima neprijatelj je brzo potiskivan i ako je na više mesta davao žilav otpor kao na k. 646—Lupoglav —Velja Glava oko kojih je borba vođena puna 4 časa i zauzeti su upotrebljavanjem svih raspoloživih sredstava, takođe upo-trebljena je i poslednja rezerva. Po padu ovih položaja neprijatelj je brzo ostupao tako da su prednji delovi u 15 časova ušli u Aleksandrovac. Po padu Aleksandrovca jedinice su produžile u daljem napredovanju i zauzeli kote 508—359. U 17 časova neprijatelj vrši sa tri bataljona protiv napad i uspeva da preotme k. 359, a jedinice su mi se povukle u s. Stanjevo i neprijatelj vrši jak pritisak upotrebljujući i teške bacače. Ponova jedinice prikupljam i preuređujem i vršim protiv napad tako da u 20 časova ponovo zauzimam k. 359 sve do Novačke reke. Na ovom položaju korpus je i zanoćio.5

28  avgusta po zapovesti korpus je krenuo u 0.4 časa u napad. Neprijatelj je u početku davao jak otpor a docnije njegovo ostupanje pretvorilo se u panično begstvo tako da su jedinice u oko 15 časova izbile preko: s. Sljivovo—Dobroljubci— Igroš, a prednji delovi na reku Rasinu.

29  avgusta prema dobivenoj zapovesti korpus je krenuo u 16 časova na Papratnu. Oko 22 časova po podne jedinice su izbile na Papratnu, gde je se zanoćilo.6

30  avgusta u 0.3,30 časova neprijatelj preko Bežanovića i Vrbniče napada jakim snagama i zauzima pred stražarski položaj. Odmah vršim protiv napad i vraćam izgubljeni položaj, ali ga opet ubrzo gubim. Neprijatelj napada na sam položaj Papratnu ali je krvavo odbijen. Na Papratni ostalo se je do 10 časova, kada sam jedinice povukao po naređenju.

Za vreme ovih borbi jedinice ovoga korpusa imale su gubitaka i to:

—  Štabna četa korpusa imala je 1 mrtav (Milorad Mili-ćević); Ranjena 3 i to: (Vladimir Cvatanović kaplar, redov Ste-van Luković i redov Milivoje Leković),

—  15 Jurišna brigada 3 mrtva i to: (redov Vidoje Milen-tijević, Bogoljub Đurović, i Radovan Radovanović. (Ranjeno je 15 i to: redovi: Dobrosav Sekulić, Savo G. Obradović, Adam R. Nikolić, p. narednik, Dragojle Ilić, Novica Vukajlović, Gojko Jordanović, Đuro Marjanović, narednik Božidar Milivojević, redovi Radosav Mihajlović, Milija Manderović, narednik Stra-in Nikolić, redov Radomir Gavrilović, Stamatović Blagoj e, Dra-gomir Rajević i Jeroslav Vasilijević.

—  16 Jurišna brigada i to: ranjeno 13, poginulo 1, kontu-zovano 2.

Neprijatelj je imao daleko veće gubitke.7 Zarobljeno je 6 neprijateljskih vojnika a na pravcu nadiranja izbrojano je preko 16 leševa koje nije imao vremena da sahrani. Po iskazu očevidaca neprijatelj je mnogo ranjenika preneo u pravcu Brusa.

M.P.

Komandant, major

Mil.8 V. Marković

1  Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII Ča, k. 53, reg. br. 8/2 (S-V-6352).

2  Vidi dok. br. 40.

3  i 4 Reč je o dejstvima jedinica 5. i 17. divizije NOVJ. Opširnije vidi Zbornik NOR-a, tom I, knj. 11, dok. br. 89, 95 i 178 i u Arhivu VII, Ca, k. 53, reg. br. 27 i 29/1: izveštaj komandanta 5. jurišnog korpusa od 26. avgusta 1944.

5 O tim borbama vidi u Arhivu VII, Ča, k. 53, reg. br. 53/1, 37/1 i 45/1: depeše komandanta 5. jurišnog korpusa od 27. avgusta 1944.

6 Komandant 4. grupe jurišnih korpusa je 28. avgusta 1944. izdao zapovest prema kojoj su jedinice te grupe i Rasinsko-topličke grupe korpusa dobile zadatak da održe teritorije 2upe i Rasine, odmore se i snabdeju opremom i naoružanjem, a zatim da preduzmu »opštu akciju« protiv jedinica NOVJ na Kopaoniku i Jastrepcu (AVII, Ca, k. 73, reg. br. 41/3). Do realizacije planirane akcije nije došlo jer su jedinice Operativne grupe divizija 29. avgusta uveče prešle u opšti protivnapad i tokom 30. avgusta ponovo ovladale Župom i Rasinom, a četničke snage su bile prinuđene na povlačenje preko Zapadne Morave (Zbornik NOR-a, tom I, knj. 11, dok. br. 73, 89, 176—178).

7 Prema Operacijskim dnevnicima, 5. i 17. divizija NOVJ su u borbama od 26. do 30. avgusta 1944. imale 13 mrtvih, 61 ranjenog i 6 nestalih boraca (Zbornik NOR-a, tom I, knj. 11, dok. br. 89 i 178).

8 Miloš.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument