ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


NAREĐENJE ŠTABA KOMANDE SRBIJE OD 30. AVGUSTA 1944. KOMANDANTU PARAĆINSKOG SREZA O ZABRANI RAZORUŽANJA BUGARSKIH OKUPACIONIH TRUPA1

ŠTAB KOMANDE SRBIJE JUGOSLOVENSKE VOJSKE U OTAD2BINI

Pov. Br. Službeno

30 avgusta 1944 god.

Položaj

KOMANDANTU SREZA PARAĆINSKOG

Izvešten sam da ste razoružali izvestan broj Bugara. Viši interesi nalažu da se to sada ne čini, a to naređuje i Vrhovna Komanda, pa čak i da im se omogući nesmetan odlazak u Bugarsku.2 Vrhovna komanda ima za to razloga i sigurno je da je to za nas od veće koristi, no da ih razoružavamo.

S toga, sve Bugare koje ste pohvatali vratite sa oružjem.

Ovo pismo hitno doturite bugarskom komandantu kod Ćuprije — mislim da je na Adi.

Ako bi bugarski komandant uputio kakvo lice svoje sa željom da dođe do mene, nađite načina da ga najhitnije terenom uputite u moj štab preko s. Vitoševca.

Radi se o vrlo važnom, uz to vrlo hitnim stvarima, koje su od presudne važnosti, pa znam i veruj em da ćete se kao i do sada sav založiti u tom pogledu.

KOMANDANT,

M.P.3

diviziski đeneral,

Miroslav Trifunović

1 Fotokopija originala (pisanog na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 21, reg. br. 24/3 (S-V-55/2a).

2 Reč je o izvlačenju jedinica bugarskog 1. okupacionog korpusa posle deklaracije vlade Bugarske od 17. avgusta 1944. o povlačenju ovih jedinica iz onih delova okupirane teritorije Srbije na koje Bugarska nije pretenđovala. Planom je bilo predviđeno da se do 25. avgusta sve snage koncentrišu na prostoru Niša, a zatim da se prebace istočno od demarkacione linije sa Srbijom. Pošto su se prikupile na prostoru Lapova, Ćuprije i Stalaća, 24. i 25. pešadijskoj diviziji je 29. avgusta naređeno povlačenje na prostor Ćuprene — Belogradčik, dok su ostale tri divizije i samostalne jedinice 1. okupacionog korpusa imale da se koncentrišu na prostor Niša, Leskovca. Bele Palanke zadržavajući i dalje ulogu okupacionih trupa. Smatrajući Makedoniju bugarskom teritorijom i u težnji da je zadrži, bugarska vlada nije planirala povlačenje svoje 5. okupacione armije iz okupirane Makedonije već joj je naredila da u saradnji sa nemačkim trupama tamo održava red i mir (Zbornik NOR-a, tom XII, knj. 4, dok. br. 115, 117, 118 i 124; P. Višnjić, n.d., str. 123—124).

3 Okrugli pečat: »Jugoslovenska vojska u otadžbini — Gorski štab br. la« (Komanda Srbije).


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument