ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


IZVEŠTAJ ŠTABA TOPLIČKOG KORPUSA OD 28. AVGUSTA 1944. KOMANDANTU RASINŠKO-TOPLIČKE GRUPE KORPUSA O BORBAMA PROTIV JEDINICA OPERATIVNE GRUPE DIVIZIJA NOVJ U REJONU BRUSA1

ŠTAB TOPLIČKOG KORPUSA

Str. Pov. Br. služb.

28 avgusta 1944. god.

Slobodne Srpske Planine,

KOMANDANTU RASINSKO-TOPLIČKE GRUPE KORPUSA

U toku noći između 27/28 ovog meseca u 23 i 30 časova napali su me partizani sa sviju strana na Ristinom Gumnu.2 Prema podatcima jačina njihova bila je oko 700—800 ljudi.

Borba je bila od jačih. Uspešno sam ih odbacio, mrtvih u jednoj jaruzi kod s. Zleginja bilo je 6, ranjenih po izveštaju seljaka, kao i tragovima krvi tvrdi se da je bilo troje kola tj. da su proterani kroz sela,3

Nađeno je od spreme i oružja i to: 7 pušaka, više spreme, šajkače, torbica i ostalog materijala koji im je ostao po kukuruzima prilikom bežanja.

Radujem se što sam u toku jučerašnjeg dana i noći uhvatio u koštac moje Topličane sa Crnogorsko-Bosanskim partizanima i uverio ih da su Topličani bolji borci.

Prilikom noćne borbe imao sam 1 mrtvog vojnika iz 2. Dobričke brigade a iz ostalih brigada 5 lakše ranjenih i 20 okrznutih.

Rekoh da se radujem što sam imao uspešnu borbu gde se uspeh ističe više u moralnom nego u materijalnom pogledu, ali sam utrošio dosta municije, molim naredite da izvršim popunu utrošene municije.

U toku noći kako reče Žika Marković4 da sam mu ranio vojnike i konje sa bacačima, dok moji vojnici tvrde da su to bacači partizanski. Verovatno da se i ovo desilo, jer sam ja u toku noći izvršio raspored posle prekinute dnevne borbe u vidu kruga a molio sam Žiku da povežemo raspored, što nisam uspeo jer to Žika nije hteo učiniti.

Ovo je sve nastalo zbog tačnog ne izvršenja Vašeg naređenja za izvršenje pokreta i nesavesnog rada starešina izviđačkih četa.

Prema naređenju str. pov. br. 418 od 27. ovog m. izvršio sam pokret određenim pravcem i došao do sela Igroša. Izviđačka odelenja uputio sam ka Rasini preko Doline5 i Kreme-njaka (552).

Uhvatio sam vezu desno sa 5. Jurišnim Korpusom6 sa Komandantom 15. Jurišne brigade.

Pošto mi »Mali Aca« prenese Vaše naređenje da se postavim sa Korpusom na Trlini (615), na ovom mestu se nalaze de-lovi 5. Jurišnog korpusa.

U toku današnjeg dana nisu mi partizani davali naročitog otpora tako da sam ih gađao samo bacačima i jureći ih do postignute linije.

O partizanima imam podataka da su većim delom otstupili u pravcu Brusa. Tamo sam čuo pucanj bacača još oko 12 časova. Brus je u našim rukama zauzet od strane Račićevih snaga.

Naročitih podataka sem izloženih nemam.

S VEROM U BOGA ZA KRALJA I OTADŽBINU, 2IVEO KRALJ PETAR II.

KOMANDANT

major, Stevo L. Jovović

1  Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ca, k. 82, reg.br. (S-V-12525)

2  Reč je o dejstvima 6. istočnobosanske brigade 17. divizije i de-lova 10. krajiške brigade 5. divizije. Opširnije o tome vidi Zbornik NOR-a, tom I, knj. 11, dok. br.178.     

3  Prema Izvodu iz Operacijskog dnevnika 17. divizije, gubici divizije 8. avgusta 1944. su bili: 3 mrtva, 6 ranjenih i 2 nestala (Zbornik NOR-a, tom I, knj. 11, dok. br. 178).

4  Živorad 2ika, kapetan, komandant Kosovskog jurišnog korpusa (vidi dok. br. 54).

5  To mesto nije nađeno na karti 1:100.000.

6  Vidi izveštaj 5. jurišnog korpusa (dok. br. 49).


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument