ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


ZAPOVEST ŠTABA 4. GRUPE JURIŠNIH KORPUSA OD 26.AVGUSTA 1944. KOMANDANTIMA 1, 3. i 5. JURIŠNOG KORPUSA ZA NAPAD NA OPERATIVNU GRUPU DIVIZIJA NOVJ NA PROSTORIJI ŽUPA — RASINA1

ŠTAB ČETVRTE GRUPE JURIŠNIH KORPUSA 26 avgusta 1944 god. O. Br.-----------

ZAPOVEST

Karta razmere 1 : 100.000. Sekcije Kruševac, Kuršumlija i Novi Pazar.

Prednji delovi pete divizije koji su pokušali da spreće zauzimanje polaznog položaja Viljac — Papratna — Pogled odbijeni su.2 Naše trupe drže polazni položaj a sa prednjim delovima su u visini selo Ples — selo Velika Vrbnica — Ciker.3 Prvi korpus je izbio na Zeljin. Trupe ppukovnika Keserovića zauzele su polazni položaj bez borbe i 27 treba da počnu napad levom obalom Rasine u pravcu Trnavske čuke4 i Brusa.5

Naše trupe će 27 avgusta preduzeti napad na 27 diviziju6 sa težnjom da je potuku i odbace prema istoku.

NAREĐUJEM:

1. — Prvi jurišni korpus polazi u napad u 6 časova sa Ze-ljina preko Smreke i Stražišta na Karaulu i na vis Nerade (1357) sa težnjom da se što pre dočepa visa Nerade. Ovaj korpus kad izbije na Stražište (1273) upućuje jednu kolonu preko Ple-kovište i Leštaka (1091) u pravcu sela Ples, tako da udarom sa leđa slomi neprijateljski otpor u Plešu. Po izbijanju na Neradu odmah sa jednom kolonom preko Pogleda napada na Koznik (Jerinin Grad)7 kako bi se slomio otpor u ovom utvrđenju, koje je branjeno sa jednim protivkolskim topom. Na Koznik će napadati i desno krilo trećeg korpusa sa pravca Plesa. Vis Nerađa zadržaće ovaj korpus u svojim rukama sve dok trupe trećeg i petog korpusa ne pređu drum: selo Milentije — Aleksan-drovac. Čim su prednji delovi trećeg i petog korpusa prešli ovaj drum, prvi korpus nadire pravcem: Sto (1307) — Ku-manova čuka (1300) — Obradova čuka (1430) — Palež (1474) sa zadatkom da ovlada dvema poslednjim čukama i pripremi ih za odbranu naročito sa pravca Suvog Rudišta i sa pravca Ogledne. Čim izbije na ove dve čuke upućuje jednu kolonu preko Velikog Brda i Velike Glavice ka Brusu sa zadatkom da udara u leđa i bok neprijatelju, ako bude pokušao da na levoj obali Rasine istavi jači otpor trećem i petom korpusu, koji nadiru sa severa u pravcu Brusa. Izbijanje na Stražište na Neradu i na Obradovu čuku obeležiti paljenjem dve vatre na pedeset metara rastojanja u pravcu istok zapad i sa po jednom belom raketlom, a u nedostatku nje sa zelenom.

2.  — Treći jurišni korpus polazi u napad 27 avgusta u 7 časova sa visa Viljac pravcem: Gradac — Požari — Oglavak — Banovac — Blato (710) — Gledalište sa zadatkom da ovlada visom Kobiljačko brdo — Gledalište selo Mala Vrbnica.

Jaču pobočnicu za obezbeđenje desnog boka upućuje preko sela Jablanice na Koznik (Jerinin Grad) i dalje desnom obalom Rasine. Pobočnica će imati zadatak da drži vezu sa trupama prvog korpusa. Zauzeće Koznika Banovca i krajnjeg položaja obeležiti paljenjem dve vatre na rastojanju pedeset metara u pravcu istok zapad. Pobočnica da bude snabdevena bacačima i sa dovoljno automatskih oruđa.

3.  — Peti jurišni korpus napada 27 avgusta u 7 časova sa polaznog položaja Papratna — Pogled u tri kolone pravcem:

—  selo Latkovac — Staračko brdo — selo Rakija — selo Botunja — selo Šljivovo.

—  pravcem zaseok Petkovići — vis Lupoglav — Aleksan-drovac — selo Šljivovo.

—  Čiker — selo Velja Glava — selo Drenča — Aleksan-drovac — selo Stubal — selo Parcin. Za zaštitu celoga napada ostavlja na Čikeru jedan bataljon koji tamo ostaje do daljeg mog naređenja. Naročitu pažnju obraća na svoj levi bok te zato leva kolona treba da bude znatno jača radi smelog prodora u pravcu Aleksandrovca. Obratiti pažnju na koncentrično dejstvo sve tri kolone dok se ne uzme Aleksandrovac a tada produžiti najenergičnije nadiranje sa ciljem da se što pre ovlada selima Šljivova i Parcin. Pad Aleksandrovca obeležiti belom ili zelenom raketlom i vatrama kako je gore naređeno. Istim znacima obeležiti zauzeće krajnjeg cilja. Na levom krilu održavati vezu sa delovima ppukovnika Keserovića, koji treba da dejstvuje [od] sela Rataja prema Aleksandrovcu.

4.  — Šumadiska brigada u rezervi grupe kreće se sa štabom grupe za trećim jurišnim korpusom.

5.  — Veza: radio veza sa korpusima i sa grupom Kesero-vić svakog neparnog sata počev od pet časova.

6.  — Ishrana: komore svih jedinica ostaviti na Visu Vi-ljac, gde će doći popisna komora iz Trstenika i doneti hranu za sve trupe odakle će trupne komore da se popune i krenu za svojim jedinicama, kada im se naredi.

7. — Bolesne i ranjene upućivati u Trstenik.

Obratiti pažnju na ugovoreni znak sa platnom oko ruke jer je u Župi ubačena po trojkama Župska brigada, sa zadatkom da napadne crvene u leđa, kad naš napad otpočne.

Napomena: zapovest u izvodu radiogramom dostavljena Keseroviću i prvom jurišnom korpusu, a ostalima pismeno.

NA IZVRŠENJE.8

Načelnik štaba, kapetan

Neš. I. Nedić

Komandant, major

Drag. S. Račić

1  Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ca, k. 77, reg. br. 40/3 (S-V-11301).

2  Na tom pravcu je đejstvovala 2. krajiška brigada 17. NOU divizije. Opširnije o tome vidi dok. br. 49 i Zbornik NOR-a, tom 1, knj. 11. dok. br. 178.

3  i 5 Vidi dok. br. 40, nap. 5.

4  To mesto nije nađeno na karti 1:100.000, verovatno se radi o lokalnom nazivu.

6  Treba: 17. divizija.

7  Na karti 1:100.000: Grad.

8 O izvršenju vidi dok. br. 44, 49, 50 i 54.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument