ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


ZAPOVEST KOMANDANTA 1. LETEĆE BRIGADE TREBINJ-SKOG KORPUSA OD 17. AVGUSTA 1944. KOMANDANTIMA KOLONA ZA NAPAD NA JUZNOHERCEGOVAČKI NOP ODRED1

OPERACIONA ZAPOVEST ZA DAN 17 AVGUSTA 1944 GOD.

Prema prikupljenim podacima o Partizanima2 koji se nalaze na prostoru D. G. Hrasno—Drenovac—Bačnik koji su zaposjeli vrhove Bačnika i verovatno i visove do Risnika Pješivca Pločnika, za izvođenje operacija na gore navedenom terenu donosim sledeću odluku i to:

1)  Leva kolona pod komandom komandanta Ljubinjske brigade3 kreće Pribilovci—Ervenica—Gradina—Habatnice—Be-govina—Kruševo—Orahovice, stim što će hvatati levo vezu sa kolonom koja kreće sa Poplata na Bačniku, koja ima da izađe na liniju Bačnik Drenovac najkasnije do 7 sati iz jutra zatim prima komandu nad istom i produžava pravcem: Pušišta —Ozrekank4 k. 606 Golo brdo k. 641 stim da levim krilom teži što pre da zaposedne Risnik k. 725, Pločnik k. 754, a zatim se proteže u pravcu Pješivca.

2)  Srednja kolona pod komandom potpisanog, kreće opštim pravcem: Pribilovci—Košćela—Drijen—Zagbežđe5 k. 325 Bje-lojevići6—Crnoglav k. 525 Vlaka, Grahovište.

3)  Desna kolona pod komandom komandanta Stolačke brigade,7 kreće opštim pravcem: Pribilovci—Košćela—Drijen— Derani—Kotari k. 445, Crnoglav k. 572 Trovrha k. 426, Kle-njak—Vjetrenik, zatim se rokira u levo i hvata vezu sa srednjom kolonom.

U slučaju jakog pritiska ma na koju kolonu susedne kolone neka momentalno zadejstvuju sa bokova za potpomaganje iste.

Veza: ugovoreni znak Batrić Bukovo. Noćni znak dva kratka zvižduka, dnevni vidni znak dizanje kape u vis. Položaje obeležavati sa paljevinom vatre i to: Dve u razmaku od 10—20 metara.

Signalizacija: Crvena raketa ispaljena u izvesnom pravcu znači neprijatelj se tamo nalazi. Bijela ispaljena u vis, znači ovde sam, a Bijela, ispaljena u izvesnom pravcu znači napredujem u pravcu putanje. Zelena raketa znači potrebna hitna pomoć.                                     ......

Sve kolone kada izbiju na određene položaje zadržati se do daljnjeg naređenja.

Polazak svih kolona iz Pribilovaca tačno u jedan sat po novom vremenu 17 o.m. a komandant kolona sa Poplata će podesiti tako da do 7 časova ovlada Bačnikom i Drenovcem, Komandant kolone sa Poplata će najhitnije dostaviti sve podatke o neprijatelju komandantu leve kolone zatim donje potpisatom.8

SVEROM U BOGA ZA KRALJA I OTADŽBINU!

Komandant, p.poručnik

Mir.9 Kovačević

1  Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ca, k. 200, reg. br. 11/6 (BH-V-8559).

2  Odnosi se na Južnohercegovački NOP odred. O njegovim dej-stvima i rasporedu vidi Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 28, dok. br. 30, 42, 54, 64 i 66.

3  Borivoje Lučić, kapetan.

4  5 i 6 Tačan naziv tih mesta: Ozdrenac, Zagnježđe, Bjelovići.

7 Ilija Ilić, pporučnik.

8  Izveštaji četničkih jedinica koje su izvodile tu akciju nisu pronađeni. O rezultatima akcije vidi Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 28, dok. br. 73.

9 Mirko, komandant 1. leteće brigade Trebinjskog korpusa. Brigada je formirana naredbom komandanta korpusa od 9. avgusta 1944.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument