ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


BR. 18

IZVESTAJ MILIVOJA MlŠOVlĆA, OFICIRA ZA VEZU JUGO-SLOVENSKOG KRALJEVSKOG VAZDUHOPLOVSTVA PRI MAAF-u, OD 21. MARTA 1945. BAZI U BARIJU O LIKVIDACIJI JUGOSLOVENSKOG KRALJEVSKOG VAZDUHOPLOVSTVA1

Oficir za vezu pri

M. A. A. F. u

Vazduhoplovni pukovnik

Mišović Milivoje

21. marta 1945. G.

Kazerta

Izveštaj o likvidaciji Jugoslovenskog Kralj. Vazduhoplovstva.

Bazi Jugoslovenskih snaga — BARI

Avgusta meseca 1944. godine na sastanku u Kazerti, pred-sednik Kr. Vlade Dr. Subašić, Maršal Tito i britanski vazduhoplovni Maršal Slesser, saglasili su se da se Kr. Jugoslo-vensko Vazduhoplovstvo u emigraciji ukine i da se sve vaz-duhoplovno osoblje prevede u Britansko Kr. vazduhoplovstvo (RAFVR). U svojstvu Ministra Vojske, Mornarice i Vazduhoplovstva, predsednik vlade Dr. Subašić, izdao je svoje naređenje br. 979 od 8. IX. 1944. g. kojim je naređeno da sve Jugoslovensko osoblje pređe u RAFVR, s tim, da ono osoblje koje prihvati saradnju sa N.O.V. bude raspoređeno u Balkansko vazduhoplovstvo (B.A.F.) za zajednički rad sa osobljem N.O.V. od ranije u RAFVR, i da se osoblje koje gornju saradnju ne prihvati stavi na raspoloženje Britanskim vazduhoplovnim snagama za raspored van Balkanskog Vazdu-hoplovstva.

U vezi dznetog do 1. oktobra 1944. Godine, sve osoblje Jugoslovenskog vazduhoplovstva podnelo je prijave za prelazak u R. A. F. V. R., i izvršilo sve potrebne formalnosti koje su britanske vlasti tražile za prevod. Spiskovi osoblja koji su izrazili želju da sarađuju sa vazduhoplovstvom N. O. V. dostavljeni su Vrhovnom Štabu na Visu radi potrebne saglas-nosti, a spiskovi osoblja koji nisu hteli saradnju sa N. O. V. dostavljeni su Štabu Sredozemnog vazduhoplovstva (H.Q.M. A.A.F.), radi rasporeda osoblja u britanske jedinice.

Novembra meseca 1944. godine, General-major Pire u ime Maršala Tita uputio je Telegram Komandantu Mediteranskog Vazduhoplovstva u kome se odbija saradnja Kraljevskog i Partizanskog Vazduhoplovstva u okviru R.A.F. kako je to bilo predviđeno sporazumom u Kazerti, već predlaže da se samo ono osoblje koje definitivno pređe u N.O.V. može da upotrebi u Balkanskom Vazduhoplovstvu, a da se ono osoblje koje ovo odbije, stavi na raspoloženje Britanskom Vazduhoplovstvu, s tim da se ne može upotrebiti za operacije u Jugoslaviji bilo na zemlji bilo u vazduhu. Kako do ovog momenta prevod u R.A.F. nije bio završen to su Britanske Vaz-duhoplovne vlasti tražile da se osoblje ponovo izjasni da li želi da pređe u N.O.V. i kao takvo rasporedi u Balkansko Vaz-duhoplovistvo. Kako je sve osoblje odbilo da pređe u N.O.V. to su ih britanske vlasti rasporedile na službu i rad u britanskim jedinicama u koliko se već od ranije u istim nisu nalazile. Iz Balkanskog vazduhoplovstva povučeni su svi Jugoslo-veni u koliko nisu bili pripadnici N.O.V.

Sporazum od avgusta meseca nije mogao biti izvršen i isti se odlagao sve do 4. januara 1945. godine, kada je Pred-sednik Vlade Dr. Subašić u svojstvu Ministra V., M. i Vazduhoplovstva postigao novi sporazum sa Komandantom Britanskog Vazduhoplovstva za Sredozemlje (Air Marshal Slesser); po kome se sporazumu Maršalu Slezoru daje pravo da sve ono jugoslovensko vazduhoplovno osoblje koje je potrebno Britanskom Vazduhoplovstvu može da primi u R.F.V.R. a da se ostalo uputi za Jugoslaviju, ili ako pojedinci ovo odbiju da se upute u jugosloventski zbirni logor u El Arišu. Prilikom po-sete koju je učinio Air Marshal Slessor Maršalu Titu u Beo-grad februara meseca ove godine i Maršal Tito i General Pire dali su saglasnost Maršalu Slezoru da izvrši sporazum onako kako ga je ugovorio sa Dr. Subašićem (Naređenje Ministra V., M. i Vazduhoplovstva Pov. Br. 166 od 4. januara 1945. G.) Maršal Slezor odmah po povratku izdao je naređenje svojim potčinjenim ustanovama kod kojih se jugoslovensko osoblje nalazi na službi da iste po ranije podnetim molbama prevedu u R.A.F.V.R., a da se ono osoblje koje se iz ma kojih razloga ne može da primi stavi na raspoloženje Bazi Jugoslovenske Armije u Bariu, odnosno upute u zbirni logor.

Prevod ovog osoblja u R.A.F.V.R. je već u toku.

6. februara 1945, godine, u svojstvu Inspektora Vazduhoplovstva i Oficira za vezu pri M.A.A.F.u, upućen sam za Beograd od strane Air Marshala SLESSOR-a radi saglasnosti Maršala Tita na postignuti sporazum Dr. Subašić — Slesor. Kako su ubrzo posle mene stigli u Beograd i Dr. Šubašić i sam Marshal Slessor to po ovome pitanju lično nisam imao prilike da razgovaram sa nadležnima u Beogradu, već mi je rečeno od strane Generala Pirca da treba da sačekam obrazovanje nove Vlade i da ću potom dobiti instrukcije za rešenje pitanja ranijeg Kr. Vazduhoplovstva. Na dan 9. Marta 1945. godine dobio sam navedene instrukcije u zapečaćenom kovertu s tim da ih predam Komandantu Baze Jugoslovenske armije u Bariu radi daljeg postupka, što sam i učinio istoga dana po dolasku, t. j. 9. III. 1945. g. po podne. Sledećeg dana pozvan sam da hitno otputujem za Kazertu gde mi je sapšteno da je Marshal Slessor već otpustio svoje naređenje (MAAF/4020/ A.L.S. 9. marta 1945.), kojim se naređuje prevod Jugoslo-venskog Vazduhoplovstva u R.A.F.V.R. a na bazi sporazuma sa ranijim predsednikom Vlade Dr. Šubašićem i saglasnosti koju je dobio lično od Maršala Tita prilikom posete Beogradu. Izvestio sam da sam sobom doneo instrukcije generala Pirea i da sam ove predao Bazi Jugoslovenske Armije u Bari-u, te je MAAF odmah zatražio da se ove instrukcije pošalju njima. Tri dana kasnije Major Barišić, član Štaba Baze u Bariu doneo je instrukcije u Kazertu. Sledećeg dana održana je konferencija užeg štaba Marshala Slessora (prisutni samo britanski oficiri), koja je konstatovala da instrukcije generala Pirea nisu u svemu istovetne sa sporazumom Slessor-Šuba-šić, i pored toga što je Maršal Tito dao saglasnost na rečeni sporazum. Ta konferencija donela je zaključak da se sporazum SLESSOR-SUBAŠIĆ izvrši, t.j. da se svi jugoslovenski vazduhoplovni oficiri koji su se prijavili za prevod u R.A.F. V.R., a koji su im potrebni prime u Britansko Vazduhoplov-stvo a da se o prednjem izvesti Maršal Tito preko Britanske Vojne Misije u Beogradu.

Kako je Marshal Slessor u svome naređenju (MAAF/ 4020/1/ALŠ — 9. III. 1945.) predvideo da će osoblje potrebne instrukcije dobiti i od mene kao ranijeg Inspektora Kr. Jugoslovenskog Vazduhoplovstva, to sam u istom svojstvu izdao svoju naredbu Pov. Br. 111 od 21. III. 1945. g., radi likvidacije ovog pitanja.

Spisak osoblja koja će preći u RAFVR, onih koji će se vratiti u zemlju, kao i onih koji će biti upućeni u zbirni logor dostaviće vam se naknadno.

Sa izvršenjem, priloženih naređenja rešiće se i problem Jugoslovenskog vazduhoplovstva u Emigraciji i ovo pitanje skinuti s dnevnog reda.

Molim da se ovaj izveštaj dostavi Komandantu Vazduhoplovstva Jugoslovenske Armije General-majoru PIRCU FRANJI.

Prilog: Naredba Pov. Br. 111/45

Naređenje M.V.M. i V.O.V. Br. 166/45 Naređenje MAAFa (4020/1/ALS) — 9. III. 1945,

Oficir za vezu pri MAAFU

Vazduhoplovni potpukovnik

M. V. Mišović

1Original (pisan na mašini, latinicom) u Arhivu VII, AEV, k. 70, reg. br. 35/7.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument