ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


BR. 15

KOMUNIKE JUGOSLOVENSKE IZBEGLIČKE VLADE OD 29. JANUARA 1945. POVODOM IMENOVANJA VLADE SA IVANOM ŠUBAŠICEM NA ČELU1

KOMUNIKE KRALJEVSKE VLADE

Kraljevska vlada objavila je, 29. januara t.g., sledeće sa-opštenje:

»Pretsednik Kraljevske vlade g. Dr. Ivan šubašić podneo je ostavku celog Kabineta. Njegovom Veličanstvu Kralju Petru II.

Njegovo Veličanstvo Kralj Petar II uvažio je ostavku Kraljevske vlade i ponovo poverio g. Dr. Šubašiću mandat da sastavi vladu bilo od istih lica, bilo proširenu sa drugim pret-stavnicima progresivnih demokratsikih stranaka, no svakako sa ličnostima podesnim za ostvarenje Sporazuma.

Ova vlada ima dužnost da izvrši Sporazum sa Narodno--Oslobodilačkim pokretom nastojeći da budu uvažene pri-medbe, koje je Njegovo Veličanstvo Kralj izložio u svom ko-munikeu od 11. januara tekuće godine i svojim pismenim pri-medbama predatim pređašnjoj vladi Dr Šubašića.

Težnja je svih ovih postupaka i Njegovog Veličanstva Kralja i Kraljevske Vlade da se dođe do najboljeg ostvarenja Sporazuma, kojim će biti zadovoljena sva nastojanja naroda za što bolju organizaciju demokratske federativne Jugoslavije za koju su podnete tolike narodne žrtve.

Dr. Šubašić je u smislu mandata primljenog od Nj. V. Kralja predložio i Kralj je usvojio da se naimenuju u vladu gg. Dr. Drago Marušić, Sava Kosanović, Dr. Juraj Šutej, Sreten Vukosavljević, te je Nj. V. Kralj da olakša izvođenje Sporazuma odlučio da Kraljevsku vlast prenese na Kraljevsko na-mesništvo izabrano i imenovano ukazom Nj. V. Kralja.«

1Tekst preuzet iz »Službenih novina Kraljevine Jugoslavije« br. 21, ratno izdanje, London, 31. januara 1945 (Arhiv VII, AEV, k. 11, reg. br. 20/1).


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument