ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


BR. 6

PISMO POTPUKOVNIKA ŽIVANA KNEŽEVIĆA I KAPETANA BORISLAVA TODOROVIĆA OD 7. SEPTEMBRA 1944. DRAŽI MIHAILOVICU O SMETNJAMA KOJE IM ČlNE BRITANSKE VLASTI NA PUTU ZA NJEGOV ŠTAB1

Poštovani Gospodine Đenerale,

Kretosmo iz Vašingtona sa verom u Boga da ćemo dos-peti do vas. I Min. rata i Min. spoljnih poslova učinilo je sve da dođemo kod vas. Đeneral Maršal, nač. amer. Glav. štaba omogućio nam je da za 36 sati budemo u Napulju. Ovde je sve zapelo. Englezi su uzbuđeni, iako je đen. Vilson dao pristanak ambasadoru Morfiu. Ja sam najedanput ispao ličnost: najveći reakcionar, najopasniji Dražin čovek u Inostranstvu, čo-vek koji je držao Kralja u rukama, blakšan, Damlan; da će Tito da napusti Engleze i ode kod Rusa ako mi odemo, jer bi Engleza prekinuli sporazum sa Titom. I još mnoge druge gluposti i neistine.

Celo pitanje je sada, ponovo upućeno Londonu i Vašing-tonu. Ako nas Englezi ne puste, Amerikanci će nas vratiti u Vašington, jer mi nismo pošli u egl. koncentracioni logor, nego na reč Min. rala i naređenje đen. Maršala kod vas.

Ja još uvek verujem da ćemo imati sreću ovaj put. Ipak vam pišem ovo nekoliko reči, jer se bojim da Nj. V. Kralj i Vlada ne narede naše hapšenje. Verujem da će nas Amerikanci zaštititi.

Mi smo dali izjave protiv vlade građanskog rata Dr. Šu-bašića još 8/VII, i po savetu Nj. V. Kralja da ostanem i dalje nisam mogao. Odgovorio sam: da je za mene najveći zločin izdajstvo moga naroda i Otadžbine i da ni sekundu neću da ostanem pod ovom Vladom. Nije potrebno da vam kažem: da je za mene veća čast biti redov kod vas, nego vojni izaslanik Vlade građanskog rata. Ja ću do groba ostati veran vama i borcima pod vašom komandom. Ja sam to svojim dosadanjim radom i dokazao. I ja sam pošao da podelim sudbinu sa vama.

Šaljem vam ovo nekoliko reči i žalim što nismo već kod vas, da vas upoznamo sa celom situacijom. Molim se Bogu da usliši moju molitvu: da nas dovede kod vas.

Vaš duboko odani Žika2 i kap Bor.3 Todorović

1Original (pisan na mašini, ćirilicom) u AJ, 103—67—292.

2Ž ivan Knežević.

3Borislav (vidi dok. br. 62).


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument