ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


OBAVESTENJE KOMANDANTA 2. SARAJEVSKE BRIGADE OD 8. APRILA 1945. KOMANDANTU SREDNJOBOSANSKOG KORPUSA O PREDAJI CRNOGORSKIH ČETNIČKIH JEDINICA USTAŠAMA1

Komanda Jug. vojske u Otadžbini

Gorski štab 222

Pov. br. sl.

8—IV-1945 god

Veliko Blaško u 12 h

KNTU SREDNJE-BOSANSKOG KORPUSA

Usled vrlo teške situacije u Lijevču polju, sa 2. Sarajevskom brigadom prebacio sam se na desnu obalu Vrbasa dana 7—IV oko 18 1/2 h i ovog momenta stigao ovamo.

Do sada prebacile su se i ove jedinice: Kalinovačka brigada, leteća »Bosna«, Vuk Kalajit2 (Sandžakliia) Bilećka, Pribojska, Višegradska brigada, a treba da se i Ciča Branko, koji verujem da se već prebacio. Sinoć pred večer na obalu Vrbasa u svrhu prebacivanja preko Vrbasa na desnu obalu došao je Knt Romanijskog korpusa,3 štabna četa istog i štabni bata-ljon ppukovnika Pavla Đurišića.

Situacija dana 7—IV u Lijevču polju:

Jedinice vojvode Pavla Đurišića usled teške situacije, a zavedeni propagandom Sekula Đorđevića odlučile su da se predaju ustašama, odnosno Sekuli Drljeviću, koji se proglasio vrhovnim komandantom Crnogorske vojske nezavisne Crne Gore.4

Na pregovorima koji su vodili Pavlovi delegati sa nekim Pavelićevim izaslanikom, zaključeno je da se Crnogorci ne razoružavaju i imaju se dislocirati na području Hrvatske po nahođenju hrv. vlasti. — Bosanci i Srbijanci imaju se smatrati ratnim zarobljenicima. —

Usled toga Cika Branko, Srbijanske, Bosanske i Hercegovačke jedinice odlučile su pod svaku cenu prebaciti se na Vašu teritoriju i to ostvaruju.

Komunisti drže desnu obalu Vrbasa i ugrožavaju jedinice koje se prebacuju. Dana 7—IV o.g. oko 17,30 i leteća »Bosna« i delovi drugih jedinica vodila je borbu sa 19. kom. brigadom.5 Imali su 2 ranjena vojnika.

Ja sam svoje ljudstvo u dogovoru sa bratom Jovom Maj-storovićem, starešinom sela Veliko Blaško rasporedio sam u ovom selu.

Molim Vas da mi javite situaciju na Vašem području, kao i to, imate li vezu sa V.K.? Da li znate situaciju u susednim korpusima? Gde se nalaze komunističke snage i koje jačine.

Molim Vas da radio stanicom obavestite Čika Branka i V.K. da znaju koje su se jedinice prebacile na Vašu teritoriju.

S.v. u B. za K. i.. .6                             

D. i v. ka v. i s,7

Komandant, kapetan

Vlad.8 S. Tešanović

1 Original (pisan mastilom, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 192, reg. br. 15/5 (BH-V-6616). 2 Kalaitović.

3Milorad Momčilović.

4Vidi dok. br. 181, nap. 3.

5O tim dejstvima 19. krajiške brigade 53. divizije JA vidi Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 34, dok. br. 140.

6Skraćeno od: »S verom u boga za kralja i otadžbinu«.

7Skraćeno od: »Draža nas vodi ka veličini i slobodi«.

8Vladimir.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument