ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


IZVEŠTAJ ZAMENIKA KOMANDANTA TREBAVSKOG KORPUSA OD 25. MARTA 1945. KOMANDANTU KORPUSA O SITUACIJI NA TERITORIJI KORPUSA I SARADNJI SA NEMCIMA U BORBI PROTIV JUGOSLOVENSKE ARMIJE1

Dragi oče Savo2,

Poslao sam pre dva dana izveštaj za Vas i Čiču a sada se ukaza zgodna prilika da Vas izvestim o još nekim novostima.

Juče su dolazili Njemci u Obudovac i sa njima sam razgovarao zajedno sa Pavlom3 i tražio da se oslobodi put Gra-dačac-Modriča-Trebava te da se povuku ustaše iz navedenih mesta4 ili da se u ustaškim redovima zavede disciplina i red kako nebi dirali naš narod. Tom prilikom podneo sam Švabama opširan izveštaj o stanju u selima: Crkvina, Miloševac, Pisari, Tišina, Kruškovo polje, Bukova greda, Brvnik, Bat-kuša i Slatina i tražio, da se ustašama izda naređenje da ne smeju zalaziti u ova sela te da se odredi jedna komisija koja bi prošla kroz ova sela i na licu mesta ustanovila počinjenu štetu.

Tražio sam da o ovome podnesem izveštaj lično Njemačkom đeneralu pod čiju komandu potpadaju sve jedinice ustaške i muslimanskeina sektoru Brčko — Samac — Gradačac — Bjeljina i sutra treba da odem u Brčko radi ove stvari kao i radi sastanaka sa Šubašićem komandantom planinaca.5 Isto tako, Njemci su zatražili da neko obiđe bolesnike i ranjenike koji se nalaze u Brčkom u njihovoj bolnici a kojih imade oko 50 raznih naših jedinica.

Sinoć saznado od brata Pavla, da ste za danas zakazali sednicu te pozvali sve komandno osoblje. Pošto brat Pavle misli da bi bilo neophodno potrebno da dođete Vi u Obudo-vac i da se sastanete sa nemačkim generalom radi rešavanja ovog pitanja sa ustašama, pošto su već nastupili proletnji radovi a Njemci se mnogo interesuju da li će sva zemlja u svim selima biti zasijana, ja sa moje strane molim Vas, da ako ikako možete dođete u Obudovac i da prisustvujete sastanku koji bi se održao ako ne u Brčkom a ono bar u Lončarima. —

Čujem, da je Račić sa Kalabićem preuzeo neku akciju protiv ustaša,6 pa se plašim da nas oni ne ostave na cedilu i ne zavade još više tako, da posle ne budemo u stanju pitanje sa ustašama rešiti u našu korist. Najbolje bi bilo da se ovo pitanje prepusti Vama i da ga Vi rešite kao ste to i do sada znali i umeli učiniti.7

Posavske brigade nalaze se na položajima Bukvik — Sr-nice — Biberovo polje — Gradačac. Njemci traže da ove brigade idu sa njima i dalje učestvuju u akcijama, jer vele, da u druge nemaju poverenja. Ove brigade zarobile su oko 130 pušaka, nekoliko mitraljeza i 2 tenkovske puške a imaju oko 50 zarobljenika koji se nalaze u Obudovcu a među kojima ima i intelektualaca i bivših pretsednika opštinskih ravnogorskih odbora. Pavle zateže i mišljenja je da Posavske brigade nebi trebale i dalje ići, međutim Njemci su uporni i mole da ih ne napuštaju te su juče poklonili lično Pavlu jedan teški mitraljez Bredu sa 3.500 metaka. Izgleda da Švabe imaju na-meru pošto poto zauzeti Tuzlu i prebaciti partizane na desnu obalu reke Drine. Neki tvrde da je cilj Njemcima ne samo zauzeti Tuzlu, nego preći i u Srbiju i izazivati savezničke jedinice iz Grčke da bi one okupirale Srbiju. U ovo poslednje ne verujem ali moglo bi sve ovo biti kao neka priprema za prebacivanje Nedićevih jedinica u Srbiju.

Prema izjavi zarobljenih intelektualaca u Srbiji se stanje razvija u korist našu. U Beogradu se nalaze članovi Intelžen-servisa njih oko 100 kao i druge razne misije i narod slobodno govori protiv Tita, a iz zarobljene arhive i izveštaja preko radio Beograda vidi se da je četnička delatnost u Srbiji pojačana i da iz dana u dan broj odjmetnika u šumi raste. Jedinice koje [su] u februaru mesecu imale oko 1500 mobilisanih sada raspolažu sa 350—400 ljudi. Prema izjavi zarobljenika partizani su u Bosni i Sremu izgubili do sada preko 100.000 ljudi, što poginulih i što pomrlih od tifusa i ostalih zaraza.

Ponovo Vas molim da dođete pošto Pavle poteže pitanje za predaju nekih Skugrićana kao i za Savu Nikića za koga se tvrdi da je dolazio sa partizanima u Gradačac i da je celo vreme dok su bili partizani nalazio se u Skugriću.

Ovakvi glasovi ne znam da li su bili itačni ali su se bili proneli čak iza Kožušane, gde kako čujem partizana uopšte nisu ni dospeli. O svim ovim stvarima razgovaraćemo opširnije kad budete došli.

Ja sam mislio danas poći za Gradačac ali kasnije sam saznao da se sednica neće održati u Gradačcu nego u Skugriću te mi je bilo nemoguće danas doći u Skugrić i vratiti se a sutra stići u Brčko na zakazani sastanak sa Njemcima. Sem toga, danas moram prikupiti još neke podatke o ustašama i njihovom radu.

Mnogo Vas poštuje i pozdravlja

25 marta 1945 godine Obudovac

Vaš Vas.8

Đ. Lalić

1  Original (pisan na mašini, latinicom) u Arhivu VII, Ča, k. 235, reg. br. 1/16 (BH-X-938).

2  Božić.

3  Gajić (vidi dok. br. 182).

4  Na prostoriji Gradačac, Modriča, Trebava u to vreme nalazile su se ustaško-domobranske jedinice 12. hrvatske divizije. Bliže o njihovoj lokaciji vidi Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 31, dok. br. 161, knj. 32, dok. br. 15 i 155, knj. 33, dok. br. 28 i 143.

5 Odnosi se na 3. gorski zdrug »Bosanski planinci«. Njegov komandant je bio potpukovnik Anđelko Svab.

6 Reč je o akciji Valjevsko-moravskog i dela Korpusa Gorske garde protiv delova ustaškog zdruga koji su 24/25. marta 1945. u rejonu Jakeš — Pećnik napali Valjevsko-moravski korpus. Opširnije o tome vidi u Arhivu VII, Ča, k. 6, reg. br. 17/4 i 18/4: zapovesti Vrhovne komande od 25. marta 1945.

7 Vidi dok. br. 136.

8 Vasilije.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument