ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


ZAPOVEST ŠTABA VRHOVNE KOMANDE OD 14.MARTA 1945. KOMANDANTIMA KORPUSA ZA ODBRANU LEVE OBALE REKE BOSNE NA ODSEKU RITIŠIĆ — KALJUGE 1

VRHOVNE KOMANDE

O. Br. 298

14. marta 1945. god. U 20 čas.

Položaj

ZAPOVEST

Sekcija Tuzla — Derventa 1 : 100.000

Na levoj obali reke Bosne imamo osigurati odbranu reč-noga toka od s. Ritešići pa zaključno do k. 108 u Kaljugama u s. Botajici.

NAREĐUJEM:

1.) Poitpukovnik Pavle Đurišić sa svojim snagama ima osigurati rečni tok od s. Ritešići do naspram slova »P« u reci Polje južno od žandarmerijske stanice s. Podnovlje.2

2.  — Bataljon Komande Srbije i železnički bataljon obez-bediće otsek Bosne naspram slova »P« u reči Polje do ušća Bosnice.

3.  — Gorska Garda Nj.V. Kralja obezbediće otsek od ušća Bosnice do vodenice južno od slova »J« u nazivu sela Botajica.

4.  — Komandant Valjevsko-Monavskog korpusa kapetan Neško Nedić, obezbediee otsek od vodenice južno od slova »J« u reči Botajica zaključno sa celim ostrvom pa sve do naspram k. 106.

5.  — Svi komandanti određenih otseka za odbranu reč-nog toka Bosne intervenisaće celokupnom svojom snagom na celokupnom svom otseku na slučaj neprijateljskog pokušaja prelaza preko r. Bosne. Svi napred određeni komandanti otseka postaviće odmah duž reke stražarska odeljenja na samoj obali koja će se i fortifikaciski utvrditi. Ova odele-nja moraju imati sva bez razlike automatska oruđa. Ova stražarska odelenja održavaće međusobnu vezu stalnim patro-liranjem. Za brzu intervencijju komandanti će u pozadini svojih otseka držati pripravna odelenja spremna da u svakom momentu intervenišu, a na slučaj ispoljenog prelaza in-tervenisaće sa celokupnom svojom snagom. Potpukovnik Pavle Đurišić i ostale svoje snage držaće za intervenciju za odbranu svoga otseka. U opštoj rezervi Vrhovne komande su snage potpukovnika Račića, pukovnika Keserovića, potpukovnika Smi-ljanića i Avalskog korpusa.

6.  — Svi komandanti otseka imaju se postarati da se svi čamci i skele nasuču na obalu, skinu skelska užad ukoliko do sada nisu skinuta Hi bar unište vezivanjem po tri bombe ujedno. Na slučaj veće opasnosti skele i čamci imaju se uništiti sikirama ili ubacivanjem bombi u njih. Lakše čamce izvući na obalu daleko od obale.

Skrećem pažnju da neprijatelj može iskoristiti i vodenicu na obali, pošto prethodno raskuje vodenice i oslobodi čamce za upotrebu, zbog toga naročitu pažnju obratiti na vodenice i na svaki sumnjivi šum gađati u njih. Upadni i ispadna uglovi koje prave rečni tok naročito obezbediti, jer su upadni uglovi u našu teritoriju vrlo pogodni za odbranu, a upadni uglovi u neprijateljsku teritoriju približavaju naša odelenja putu koji vodi duž obale i takva odelenja će zgodno koristila na neprijateljskoj teritoriji da se svaka komunikacija putem spreči.

7. — Sve trupe sem bolesnih i ranjenih, držati pod otvorenim nebom. Izgraditi kolibe. To je jedini način da se spa-semo od zaraze koja nas toliko košta a u ovom kraju inače kuća za smeštaj nema. Trupe što više očistiti od vašiju parenjem, zašta koristiti burad za parenje.

Trupe Komande Srbije imaju izvršiti naređeno preformi-ranje najdalje u toku 15. o.m.3

Načelnik štaba Vrhovne komande,

Armiski đeneral,

Drag. M. Mihailović

MP4

Dostavljeno: Pukovniku Keseroviću, potpukovniku Đurišiću, ppukov. Smiljaniću, ppukovniku Račiću, ppukovniku Trifkoviću majoru Kalabiću, kapetanu Nešku Nedaću K-dtu železničkog bat. i K-dtu pratećeg bataljona K-de Srbije.

1 Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 6, reg. br. 43/3 (VK-V-512).

2 Vidi dok. br. 180.

3  Vidi dok. br. 171.

4  Okrugli pečat: »Komanda jugoslovenske vojske u otadžbini Gorski štab br. 1«.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument