ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


PISMO KAPETANA MILOMIRA KOLAREVIĆA OD 9. MARTA 1945. DOBROSAVU JEVĐEVIĆU O LIČNOSTI KAPETANA MILORADA MITICA SA PREDLOGOM DA SE STAVI POD VOJNI SUD1

K-tu Ličke divizije Vojvodi g. Jevđeviću2

Doznao sam da ovih dana dolazi iz Graca kapetan g. Mi-tić.3 Slobodan sam da Vas obavestim ko je i šta taj gospodin koji se predstavlja za »člana Vrh. komande«.

Na početku Ravnogorske akcije bio je pregovarač između Tita i Draže.4 O tome imam podrobnijih podataka, ali samo znam, da je tu ulogu odigrao na mašu štetu.

Docnije je određen za komandanta Zlatiborskog korpusa na kom položaju je ostao do juna 1943 godine kada je smenjen zbog toga što ni za godinu i po dana nije uspeo da sprovede organizaciju, niti da mobiliše više od 6 vojnika. Za to vreme upao je u vode Gestapo-a i postao njegovim članom, podučavajući za sve vreme jahanju g-đu ing. Mladenovića,5 takođe Gestapovca — Komunistu.

Određen je za nač. Štaba K-de Starog Rasa, kod majora Lukačevića. U to vreme kapitulira Italija i Mitić postane komandant Berana i italijan. divizije VENEZIA koja se po nagovoru pukovnika Beliy-a6, stavi pod našu (komandu. Desetak dana docnije kap. Mitić preda celu tu diviziju komunistima.7

Posle toga povuče se kap. Mitić u Rudnik Lisu kod g-đe Mladenović postavši tu javnim članom Gestapo-a kod nera. ob. oficira Fidlera.

Krajem 44. god. uvuče se ponova u našu organizaciju, opljačka tom prilikom veću količinu materijala bugarskog name-njenog V.K., automobil K-de Beograda i 30,000.000 dinara, pa pošto se stavi na čelo nekog motorizovanog odreda iz Beograda narednika Đokića pobegne za Grac.

Po Gracu i Beču vozika se automobilom, troši samo za sebe opljačkani novac, vodi kurve, vodi crnu berzu i predstavlja se za našeg opunomoćenika Draže Mihailovića za Nem. Rajh. Time mnogo šteti ugledu naše organizacije, te je potrebno kako za ovo tako i za gore navedene greške, da se stavi pod sud.

Molim, ako kap. Mitić dođe i ako mu bude suđeno da se i ja pozovem za svedoka.

Napominjem da sa njim treba postupati vesto, i odmah, jer ako on šta oseti pobeći će odmah za Svajcarsku. 9. mart 1945 godine Đordane

Kapetan

Mil. M. Kolarević o. k. kt. IV Jur. korpusa

M.P.8

1  Original (pisan mastilom, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 18, reg. for. 22/8 (VK-X-109).

2  Dobrosav.

3  Milorad.

4 Bio je oficir za vezu štaba Draže Mihailovića sa Vrhovnim štabom NOP odreda Jugoslavije u jesen 1941, u vreme kada su vođeni pregovori o saradnji između četnika i partizana (NOP) Zbornik NOR-a, tom XIV, knj. 1, dok. br. 11).

5 Petar.

6 Bejli Stenli (Bailey W. Stanley) bio je šef britanske vojne misije pri štabu Draže Mihailovića (25. decembra 1942. spustio se padobranom na Sinjajevinu) do dolaska britanskog generala (brigadira) Armstronga (23. septembra 1943), kada je tu dužnost Armstrong preuzeo od Bejlija.

7 Diviziju »Venecija« (Venezia) nije kapetan Mitić predao partizanima. Od ljudstva te divizije i divizije »Taurinenze« (Taurinense) 3. decembra 1943. formirana je italijanska divizija »Garibaldi« koja je stavljena pod komandu 2. korpusa NOVJ.

8 Okrugli pečat: »Komanda jugoslovenske vojske u otadžbini — Gorski štab br. 1«.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument