ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


DEPEŠE IZ INOSTRANSTVA PRIMLJENE U ŠTABU DRAŽE MIHAILOVIĆA MARTA 1945. GODINE1

Iz inostranstva 11 marta

Od Y2 Br. 367 od 5 marta. Danas dobio od Nika3 za Vas sle-deću poruku: Sad ooveku u sovjetskom poslanstvu saopšteno za Vas sledeće: Ako Mihailović iskreno želi sporazum sa nama neka pošalje u Beograd isvog delegata, koji bi u prisustvu našeg delegata poveo pregovore sa Titom. Pod našom protekcijom u pregovorima bi bila sređena sva pitanja. Za sada je najvažnije da se svi bore protivu Nemaca. Zato Mihailović treba da se bori tamo gde mu odredi naša komanda. Kad sporazum bude načinjen neće biti osnova za bojazni i nepoverenje a Mihailović će morati da se odreče svih koji su sarađivali sa neprijateljima i ti moraju biti kažnjeni.

Od Y nastavak 2. On ne bi trebao da podržava Kralja i reakcionarne političare. Delegat može da se javi u Beograd u razmaku od 28 februara do 10 marta. Niko dalje kaže: odlazak misije u Vaš štab odbili su. Na Vama je da odlučite da li ćete angažovati pregovore s obzirom na položaj na terenu. Mislim da bi trebalo poslati čoveka. Neoportuno bi bilo odbiti kako ne bi Sovjeti i to uzeli kao dokaz za saradnju sa neprijateljem. Glavno je da postignete da ruska komanda tretira vašu vojsku kao savezničku i da se vlada obrazuje po sporazumu sa Vama. Nastavak.

Od Y Nastavak 2. Da li je ovaj predlog inspirisan željom za sporazumom ili je to trik da Vas uvuku u neke razgovore koje bi posle iskoristili protiv Vas, teško je odrediti. To ćete vi bolje osetiti prema stanju naročito u Srbiji. Mislim da je savetno pokazati Rusima da ste Vi uvek bili za sporazum. Odavde će javiti o predloženim datumima da se vašem čove-ku dopusti dolazak u Beograd i po mogućstvu prekinu napadi komunista dok traju pregovori. O ovome ne bi trebalo oba-vestiti savezničke oficire kod vas. Tek kad budu bolji izgledi mogli biste zatražiti saglasnost njihovih komandi. Nastavak.

Traži ponovo datum i kome delegat da se javi.4

Iz inostranstva 13 marta.

Od Y Nastavak 3. Ako bi do pregovora ozbiljno došlo mislim da od monarhije nebi trebalo praviti pitanje. Ovde se misli da ste u sporazumu sa Mačekovcima. Dok Cerčil na vlasti nemo-že doći do nekih za nas korisnih promena. Ako Rusi uvide na terenu da je boljševizacija Jugoslavije vrlo sumnjiva zbog držanja naroda onda ima nade da će sa vama i mačekovcima praviti sporazum iz prostog razloga što žele da odvoje Jugoslaviju sasvim od Engleza. Molim odgovorite mi ovom vezom šta ste učinili. Niko. Kraj. Petković5

Od Y Br. 368. Prvo. Era6 pozvan u Beograd. Kreće ovih dana Druga. Ranosovič7 stavljen na raspoloženje. Treće. Ovde stigao Nikola Knežević. Kaže da njegov brat Žika bio kod Vas s jednom američkom misijom.8 Četvrto. Turci ne reagiraju na napade Titove štampe i radia. Peto. Jalčin sugerira Grčko-tur-skog bloka sa Albanijom kao protiv tezu Slovenskom bloku na Balkanu. Turci nerado gledaju na Bugarsku politiku zbliženja sa Jugoslavijom. Petković.

Od Y Br. 369 od 7. marta. Tek juče Turska štampa počela sa reakcijama na titovsku anti-tursku kampanju. Jalčin u listu itnin oštro piše protiv Tita i između ostalog kaže: Mi nerao-žemo vezati neprijateljstvo Tita prema nama sa pravim ose-ćajima srpskog naroda. Tito je došao na Balkan sa misijom da propagira ideologiju inspirisanu iz stranih izvora i mogao je da se nametne blagodareći nenormalnim prilikama. Mi poznajemo Srbe, za nas nema sumnje da i oni smatraju Tita neprijateljem. Zbog toga mi nedržimo naše prijatelje Srbe odgovornim za neprijateljski ton u Titovoj štampi i emisijama. Nastavak.

Od Y Nastavak 1. Jedna stvar u koju smo sigurni jeste ta da Tito ne prestavlja Srbiju i Srbe. Sve dok srpski narod nebude kazao svoju poslednju reč, Titovu dominaciju treba smatrati kao prolaznu bolest. Uskoro će Tito imati prilike da se uveri da je Turska balkanska država. U listu »Jani Sabah« kaže se: tvrdnja Titove štampe da Turska nije balkanska država izgledaju uzaludna i smešna. Drugo. Pukovnik Beli9 se nalazi u Sofiji kao član britanske vojne misije. Verovatno će podržavati Dr. Dimitrova10 sa kim je odlično. Petković.

Iz inostranstva 15. marta 1945.

Od Y Br. 370 od 15 mart. Iz Erinog izvora. Prvo. Ovih dana Idn rekao da nemože doći do federacije između Jugoslavije i Bugarske. Jedino mogućno izvesno zbliženje. Drugo. U Jal-ti Staljin nije pokazao veliko interesovanje za Grčku. U najkritičnijem času, Elas, bio tražio pomoć od Rusa, ali Staljin odbdo. Treće. Staljin pokrenuo i pitanje revizije statuta o moreuzima. Odluka nije doneta, ali pitanje ostaje. Nastavak.

Od Y Br. 370 Nastavak. Četvrto. Kod Turaka vlada nervoza i zabrinutost povodom produženja ugovora o nenapadanju između Rusa i Turaka. Ovaj ugovor ističe aprila. Turci se pitaju hoćeli Rusi odkazati ugovor. Peto. Era neveruje da će Turci stupiti u ma kakve vojne operacije. Šesto. Staljin prilikom sastanka sa Degolom tražio slobodne baze u Siriji. Petković.

Kopirati za CNK.11

Iz inostranstva 19 marta 1945

Od Y Br. 373. 17 mart. Prvo. Molim šaljite što više izveštaja iz zemlje. Naša veza s Vama uslovljena time. Svi Vaši izve-štaji dostavljaju se telegrafski Vašingtonu jednom licu koji lični referent Ruzveltov. Prema tome, važno je slati što do-kumentovaniji materijal o svima zbivanjima u zemlji, vojnički, politički i ekonomski koji bi bio povoljan za vas u očima Amerikanaca. Neophodno dostaviti Amerikancima Vaše želje, zahteve i gledište uoči konferencije u San Francisku. Ovo je veoma bitno i važno. Nastavak.

Od Y. Br. 373/1. Drugo. Molim odmah demantujte laži radio Beograda o Vama, kao: vesti o ubijanju 700 četnika koji sarađivali sa Nemcima, vest o pozivu ustaša da rade s Vama protiv Tita, it. d. Treće: pisanje Turske štampe i dalje protiv Tita. Jalčin ga naziva: hrvatskim maršalom i Jevrejinom iz Ukrajine. Nastavak.

Od Y. Br. 373/2. Četvrto. Početkom aprila prolaze ovde činovnici izbeglice iz Londona i Kaira na putu za Beograd. Neznam tačno ko će sve biti. Sigurno je da će među njima biti i dobrih patriota koji uz Vas. Imate li poruke za njih. Peto. Kako je odjeknuo u zemlji sastav Titove vlade i sve što je u vezi sa njom. Da li ste u vezi sa Zujovićem preko Alžira. Kraj. Petković.

Kopirati za CNK.12

1  Original (pisan na mašini, latinicom) u Arhivu VII, Ča, k. 20, reg. br. 20/1 (VK-Y-698/l i 2).

2  Nije utvrđeno kome je pripadala oznaka »Y«.

3  Niko — Đonović dr Jovan.

4, 11 i l2 Te beleške je ćirilicom dopisao Draža Mihailović.

5 i 6 Nije utvrđeno o kojem se licu radi.

7 Velimir.

8 O pokušaju Živana Kneževića da dođe u štab Draže Mihailo-vića, vidi prilog I, dok. br. 6.

9  Bejli Stenli (Bailey W. Stanley) britanski pukovnik, šef misije u štabu Draže Mihailovića od kraja decembra 1942. do dolaska generala Armstronga za šefa misije.

10  Georgi Dimitrov Gemeto, šef Zemljoradničke stranke u Bugarskoj, u toku rata emigrant u Engleskoj.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument