ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


ZAPOVEST ŠTABA VRHOVNE KOMANDE OD 1. MARTA 1945. KOMANDANTIMA NEPOSREDNO POTCINJENIH JEDINICA ZA GRUPISANJE I DEJSTVA PROTIV JEDINICA NOVJ NA SEKTORU SPLETENE UPE—GRADAČAC1

ŠTAB VRHOVNE KOMANDE O. Br. 263

PUKOVNIKU KESEROVICU

1 marta 1945 god Položaj u časova 4

ZAPOVEST

Sekcija Tuzla — Derventa 1:100.000

U toku 28 februara snage pukovnika Ljube Jovanovića odbačene su od Studenca 639 i Mramorja 646.2 To je izazvalo i pomeranje ostaloga dela fronta koje je držao Ljuba Jovano-vić. Da bi se uspostavila i popravila situacija na frontu između Spletene Lipe 651 i Gradačca

NAREĐUJEM:

1.  — da komandu nad svima jedinicama za izvođenje ove operacije na frontu od Spletene Lipe do Gradačca primi potpukovnik Račić.

2.  — Front se ima uspostaviti na liniji Spletena Lipa 651 Jelik 542 — Zelinjsko brdo 534 — Bajinac — Ploča 450 — Donje Krečane — Humka — Gornji i Donji Lukavac i dalje preko Mednice na Avramovnu.

3.  — Potpukovniku Račiću stavljaju se sledeće snage na raspoloženje: Cerski korpus Tufegdžića, sve snage pod komandom puk, Đure Popovića iz 2, 3, i 4. brigade, Gorska Garda majora Kalabića. Prvi Kosovski korpus majora Brajovića, sve snage potpukovnika Ocokolića, Avalski korpus sve što može izdvojiti za borbu, Sumadijski korpus potpukovnika Smilja-nića koji ima da stigne u Tolisu kao i snage potpukovnika Mladenovića, kap. Neška Nedića i pukovnika Ljube Jovano-vića, s tim da Mladenović, Neško i Ljuba Jovanović budu sme-njeni sa položaja čim bude završena ova operacija.3

4.  — Potpukovnik Ocokoljić ima se krenuti odmah na Duge Njive najkraćim pravcem gde će se javiti najdalje do podne 1 og o.m. kod kuće Milana Jelića u selu Koprivska Tre-bava.

5.  — Komandat Trebevskog korpusa otac Savo Božić po-stupice po mom usmenom naređenju i od Posavskih brigada stvoriće jači odred koji se u toku 1 marta ima prikupiti u oblasti Mionica Donji Lukavac za napad u pravcu Jelovče selo — Borik 436 sarađujući sa trećom brigadom koja ima da napada od D. Krečana na D. Zelinju i D. Međeđu.

6.  — Ofanzivna operacija pripremiće se u toku prvoga, a ima se izvršiti u toku 2 marta.4

7.  — Potpukovnik Đurišić ofanzivtnim akcijama na celo-me svome frontu potpomoćiće ceo ovaj rad.

NAPOMENA: U koliko ima promene za p. pukovnika Svetu Trifkovića u toliko menjam svoje naređenje O. Br. 262 od 28. februara u 20 časova.

Dostavljeno:

Svima gore navedenim komandantima.

načelnik Štaba vrhovne komande

Armiski đeneral,

Drag. M. Mihailović

M.P.5

1 Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 6, reg. br. 49'2 (VK-V-483/1).

2 Reč je o dejstvima 23. divizije JNA protiv Timočkog i delova Trebavskog korpusa. Opširnije o tome vidi Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 34, dok. br. 1. U ovoj knjizi vidi dok. br. 156 i 192.

3  O načinu upotrebe navedenih četničkih jedinica radi izvršenja dobijenog zadatka vidi dok. br. 159.

4  O izvršenju vidi dok. br. 156 i 192 i Zbornik NOR-a. tom XI, dok. br. 14.

5 Okrugli pečat: »Komanda jugoslovenske vojske u otadžbini — Gorski štab br. 1«.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument