ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


ZAPOVEST ŠTABA OPSTE REZERVE VRHOVNE KOMANDE OD 29. JANUARA 1945. POTClNJENIM JEDINICAMA ZA KONCENTRACIJU NA TERITORIJU ZAVIDOVIĆA1

ŠTAB

OPSTE REZERVE VRHOVNE KOMANDE JUGOSLOVENSKE VOJSKE U OTADŽBINI

O. Br. Službeno 29 januara 1945. godine

POLOŽAJ

ZAPOVEST

Sekcija: Kladanj — Zenica razmere 1 :100.000

U oblasti Spreče nalazi se jača komunistička grupa.2 Posle izlaska iz Kladnja zaštitnice Pavla Đurišića, komunisti su opet ušli u Kladanj.3

U Varešu nalazi se 400 ustaša, koji su neprijateljski raspoloženi prema nama.4 Oni patroliraju do sela Zabrezje. U katoličkim selima oko Vareša nalazi se oko 800 milicionara koji ako se ne pljačkaju njihova sela i ako se ne diraju, ne otvaraju vatru na naše delove.

Desno od nas dolinom reke Kriva je maršuju jedinice p.pu-kovnika Pavla Đurišića.5 Poslednji delovi Pavla Đurišića, danas u 10 časova napustili su Olovo i krenuli niz reku Krivaju.

Levo od nas nalaze [se] delovi Zeničkog korpusa, a od Stoga pa dalje ispred nas nalaze se delovi Ozrenskog korpusa i jedinice Pavla Đurišića koje su prošle dolinom reke Krivaje.

Naše jedinice izvršiće pokret do linije Vozuće — Stog6 i to u dve kolone. Pokret će otpočeti 30 januara u 7 časova. Cas pokreta sledećih dana određivaće komandanti ešelona s obzirom na dužinu dnevnog marša. U vezi prednjeg

NAREĐUJEM:

DESNA KOLONA

I Ešelon

Komandant p.pukovnik Smiljanić. Sastav:

Šumad. grupa korpusa sa požeškim korpusom.7

Izvršiće pokret i to:

30  — X — Očevlje — Miži-noviće — Krčevina — Ligati-ce.

31  — I — Vijake — Radoše-vići.

1  — II — Kamensko — Ma-gulica.

2  — II — Predražići — Rib-nica — Osječani

3  — II — Lozna — Seona.

II Ešelon

Komandant pukovnik Mirko Lalatović.

Sastav: Delovi V. K.8 sa rudničkim korpusom.

Izvršiće pokret i to:

30  — I — Sabanci — Motike — Sudići.

31  — I — Očevlje — Mižino-vići — Krčevina.

1  — II — Vijaka — Radoše-vići.

2  — II — Kamensko — Ma-gulica.

3  — II — Predražići — Rib-nica — Osječani.

4  — II — Lozna — Seona.

LEVA KOLONA

I  Ešelon      Komandant kapetan Tufegdžić.    

Sastav: Cerski korpus.

Izvršiće pokret i to:

30 — I — Višnjići — Daštansko — Pržići — Diknići.

31 — I — Javornik — Strica— Zaruđa — Pogari.

1  — II — Duboštica — Ru-deljak.

2  — II — Stojčići — Jelaška— Bistrica.9

3 — II — Vozuća — Vukom— Gare.

4 — II — Hajderovići — Hr-ge — Krivaja.

II  Ešelon Komandant major Lale Komarčević.                                     

Sastav:

Posavo-kolubar. grupa i Kosovski korpus.10

Izvršiće pokret i to:

30 — I — Okruglica — Blaža — Brgule.

31 — I — Višnjići — Daštansko — Pržići — Diknići.

1  — II — Javornik — Strica—   Zaruđa — Pogari.

2  — II — Duboštica — Ru-deljak.

3  — II — Stojčići — Jelaška— Višnjica.

4 — II — Vozuća — Vukona11— Gare.

Na dan 5 — II — sve jedinice biće na predanku u selima dokle su došle. Sumadiska grupa korpusa imaće predanak na dan 4 i 5 — II.

Ovaj štab kretaće se sa I ešelonom leve kolone.

Ishrana: rekvizicijom na terenu sa davanjem priznanica.12

Ovde skrećem pažnju i najstrožije naređujem da se po katoličkim selima kroz koja prolazimo nesme ništa pljačkati, jer njihova milicija još od 1941 godine sarađuje sa našim jedinicama.

Kroz ova sela mi moramo proći kao prava regularna jugo-slovenska vojska i samo lepim tražiti što može da da za ishranu.

Sanitetske mere: Sve ranjenike i bolesnike nositi na konjima po jedinicama, pošto je teren besputan.

Komandant Rudničkog korpusa kapetan Topalović,13 ja-viće se pukovniku Lalatoviću, koji se nalazi u selu Donji Cev-ljanovići i staviti se pod njegovu komandu dok ne stignemo u selo Vozuće.

Dostavljeni znaci raspoznavanja važe, a zapovesti od 27 i 28 o.m. ne važe.14 Po ovoj zapovesti se apsolutno mora postupiti i pokret izvršiti bez obzira na hrđavo vreme.

Jedinice koje idu u levoj koloni kada budu u oblasti Va-reša moraju se dobro obezbediti i biti oprezne. Jedinice koje idu u desnoj koloni kada budu na prenoćištu u selu Kamen-sko i Magulice moraju se dobro obezbediti sa istoka t.j. od pravca Kladnja, pošto su komunisti u Kladnju.

Pri polasku iz sadašnjih sela niko ne sme ništa pljačkati. Ko pljačka biće streljan.

Dostavljeno:

Svim komandantima ešelona, kapetanu Topaloviću i pukovniku Lalatoviću.

Komandant, p.pukovnik

Drag. S. Račić

1  Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ca, k. 77, reg. br. 4/5 (S—V—11338).

2  Na toj teritoriji su tada dejstvovale jedinice 23 (srpske) divizije NOVJ, a od 31. januara 1945. s njima su sadejstvovali Brigada narodne odbrane za istočnu Bosnu (kasnije 2. brigada 3. divizije KNOJ-a) i Tuzlanski NOP odred. Opširnije o tome vidi Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 32, dok. br. 153 i 162.

3  Kladanj je 28. januara 1945. zauzela 20. (romanijska) brigada 27. divizije NOVJ. Detaljnije o tome vidi Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 33, dok. br. 6.

4  U Varešu su se tada nalazili delovi 2. bojne 1. ustaškog djelatnog zdruga (Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 33, dok. br. 172). O njihovom odnosu prema četnicima vidi dok. br. 109 i 117.

5  Reč je o četničkim jedinicama koje su se, pod njegovom komandom, povlačile iz Crne Gore. Detaljnije o tome vidi dok. br. 156, depeše od »Parzia« i dok br. 192, depeše od »Berte«.

6 Izbijanje na tu liniju predstavljalo je završetak treće etape povlačenja jedinica OpSte rezerve Vrhovne komande, koje je otpočelo 22. januara 1945. na osnovu odluke Draže Mihailovića o koncentraciji svih četničkih snaga na teritoriju u zahvatu Ozrena, Majevice i Tre-bave. Toga dana jedinice OpSte rezerve su se, u tri kolone, prebacile iz šireg rejona Sokolca u rejon Olova (Arhiv VII, Ca, k. 77, reg. br. 2/5: zapovest Štaba Opšte rezerve Vrhovne komande od 21. januara 1945). U drugoj etapi (od 25. do 27. januara) njene jedinice su izbile u rejon Kladnja (Arhiv VII, Ca, k. 77, reg. br. 3/5: zapovest istog štaba od 24. januara 1945).

7 Sumadijsku grupu korpusa su tada sačinjavali: 1. šumadijski korpus sastava 1. i 2. gružanska brigada i Štabna grupa (Arhiv VII, Ca, k. 45, reg. br. 15/6: zapovest Štaba 1. šumadijskog korpusa od 21. januara 1945) i 2. šumadijski korpus sastava 2. i 3. kragujevačka, Udarna i Lepenička brigada (Arhiv VII, Ca. k. 53, reg. br. 3/3: zapovest Štaba 2. šumadiisko? korpusa od 21. januara 1945). Požeški korpus, orivremeno pridat Sumađiiskoi gruni, imao .1e Ariljsku i Požešku brigadu i Stabni batalion (Arhiv VII, Ča, k. 53, reg. br. 3/3: zapovest Štaba Požeškog korpusa od 21. januara 1945).

8 Odnosi se na 2. deo Štaba Vrhovne komande koji se do tada nalazio u Sredniem (severno od Sarajeva). Pored ostalog, u njegovoj nadležnosti su bili: održavanie radio-veze sa inostranstvom, propagandna delatnost i organizacija raznih kurseva. Komandant je bio pukovnik Mirko Lalatović.

9 To mesto nije nađeno na karti 1:100.000, verovatno Bištica.

10 Posavsko-kolubarska grupa je, pored pridatog Kosovskog korpusa, u svom sastavu imala Rudnički i Kolubarski korpus (Arhiv VII, Ča, k. 61, reg. br. 1/3: zapovest Štaba Posavsko-kolubarske grupe korpusa od 21. januara 1945).

11 Na karti 1:100.000: Vukovine.

12 U raspisu Vrhovne komande od 24. januara 1945. piše da se tog naređenja ne pridržavaju ni pojedinci ni jedinice u celini »već naprotiv: pojedinci zalaze po kućama i formalno pljačkaju, a organi određeni od strane pojedinih jedinica za nabavku hrane« samovoljno postupaju i ne izdaju priznanice. U naređenju se posebno ističe da se ne opterećuju muslimanska i katolička sela jer ona ishranjuju svoju miliciju i legiju koje sarađuju sa četnicima u borbi protiv jedinica NOVJ (Arhiv VII, Ca, k. 6, reg. br. 24/2).

13 Dragomir.

14 Zapovest Štaba Opšte rezerve Vrhovne komande od 27. januara 1945. nalazi se u Arhivu VII, Ca, k. 6, reg. br. 39/1. Prema ovoj zapovesti, trebalo je da jedinice Opšte rezerve sa pokretom ka liniji Vo-zuća — Stog otpočnu 28. januara 1945. Zapovest istog Štaba od 28. januara 1945. nije pronađena.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument