ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 4
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


ZAPOVEST ŠTABA VRHOVNE KOMANDE OD 24. JANUARA 1945. ŠTABOVIMA NEPOSREDNO POTČINJENIH JEDINICA ZA DEJSTVA PROTIV JEDINICA NOVJ NA PROSTORIJI GRADACAC—MODRIČA1

ŠTAB VRHOVNE KOMANDE

O. Br. 232 24 januara 1945 god.

Položaj U 23.50 časova

ZAPOVEST Sekcija Derventa — Tuzla 1 :100.000

Danas 24. ov. mes. u 8 časova ovladali smo Gradačcem.2 Neprijatelj otstupio u glavnom pravcu s. Smiče. Na levoj obali r. Bosne ima izvesnih komunističkih snaga u pokretu u oblasti Dervente, Prnjavora, Teslica i Tešnja.3

Prostorija kojom sada vladamo ima se držati potpuno u našim rukama i sa ove vršićemo sve akcije protivu crvenih, a prema situaciji.

NAREĐUJEM:

1.  — Gorska Garda Nj. V. Kralja Petra II. ostaće do daljeg naređenja u Gradačcu. Odmah će uzeti pod svoju komandu 1 i 3 Trebavsku brigadu Trebavskog Korpusa, koje odmah upotrebiti za dejstvo u pravcu s. Kerepa i s. Srnice.

2.  — Smederevski korpus majora Lazovića vratiće se na svoje staro mesto za zaštitu Modrica sa istočne strane i zatvaranje pravca od s. Garevca i s. Kladari. Produžiće da radi kao i do sada.

3.  —. Avalski korpus ppukovnika Trifkovića, delom svojih snaga koje su dejstvovale prema Gradačcu prečice odmah u s. Skugrić gde će ostati do daljeg naređenja, kao rezerva.4

4.  — Timočki korpus ppukovnika Ljube Jovanovića, dej-stvovaće prema dobijenoj zapovesti na određenom pravcu iz oblasti Srpske Zelinje.5 Odmah će uzeti pod svoju komandu

2  i 4 Trebavsku brigadu Trebavskog korpusa, koje odmah upotrebiti za puno dejstvo u pravcu s. Međeđa i s. Srnice.

5.  — Sve sadanje snage kapetana Neška Nedića dejstvo-vaće prema dobijenoj zapovesti na određenom pravcu iz oblasti s. Skipovac.6

6.  — Rasinsko Toplička grupa pukovnika Keserovića obez-beđuje Modrić i osmatra r. Bosnu od s. Garevca pa sve do ušća potoka Rijeke, koja prolazi pored Vranjačke opštine, zaključno.

7.  — Štab V. K. sa svima delovima prelazi u s. Koprivna, a sa svojim obezbeđujućim delovima štiti r. Bosnu od ušća potoka Rijeka pa sve do naspram Gradine.

8.  — Mlavski korpus ppukovnika Siniše Ocokoljića pre-baciće se odmah u s. Kožuhe i primiče zaštitu i odbranu r. Bosne od Gradine pa sve do naspram Rudanke. U tome cilju jedan deo svojih snaga prebaciće u s. Bušletić, a drugi deo ostaće u s. Kožuhe.

9.   — Južno moravski korpus ppukovnika Mladenovića7 ostaje i dalje u oblasti s. Sjenine kao opšta rezerva celokupne snage.

10.  — Mobilizacija svih Trebavsko Posavskih snaga ima se najbrže sprovesti i uputiti svo mobilisano ljudstvo u sastav njihovih brigada.8

11.  — Pukovnik Keserović imaće stalnu i čvrstu vezu sa komandantom Vučjaka bratom Brankom Kovačevićem kako bi imao stalno obaveštenja o stanju tamo.

Dostavljeno:

Đen. Trifunoviću, puk. Keseroviću, p.puk. Sveti Trifkoviću, Siniši Ocokoljiću, Ljubi Jovanoviću, Mladenoviću, majoru Kalabiću, Lazoviću kapetanu Nešku Nediću.

NAČELNIK ŠTABA VRHOVNE KOMANDE ARMIJSKI ĐENERAL,

Drag. M. Mihailović

1  Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 6, reg. br. 34/1 (VK-V-438).

2  Vidi dok. br. 140 i 142.

3 Na toj prostoriji su u to vreme dejstvovale jedinice 53. divizije NOVJ. Opširnije o njenim dejstvima vidi Zbornik NOR-a, tom IV, knj. 32, dok. br. 6 i 144.

4  Reci »kao rezerva« su na originalu dopisane mastilom.

5  i 6 Zapovesti Vrhovne komande za dejstva Timočkog i Valjevskog korpusa nisu pronađene.

7 Mladen.

8 Draža Mihailović je svojom naredbom od 19. januara 1945. proglasio opštu mobilizaciju na teritoriji Trebavskog korpusa naredivši: da se svi oni koji se ne odazovu pozivu, osude na smrt kao begunci; da izvršilac mobilizacije bude pukovnik Dragutin Keserović, komandant Rasinsko-topličke grupe korpusa; da se na izvršenju mobilizacije anga-žuju svi komandanti bataljona i brigada Trebavskog korpusa i da lično oni odmah po mobilizaciji sve ljudstvo odvedu na položaje protiv jedinica NOVJ; da se mobilišu i uključe u jedinice i svi oni koji nemaju ili prikrivaju oružje, kao i da se u Štab Rasinsko-topličke grupe korpusa formira »preki sud za sve one koji se uhvate van svojih jedinica bilo kod svojih kuća bilo u pozadini« (Arhiv VII, Ca, k. 6, reg. br. 22/1).


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument