ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 1
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


BR. 196

NAREĐENJE ČETNIČKE GLAVNE NACIONALNE KOMANDE CRNE GORE OD 30. NOVEMBRA 1942. KOMANDANTU ZETSKOG LETEĆEG ODREDA ZA MAKSIMALNO ANGA-ŽOVANJE ODREDA U UNIŠTENJU KOMUNISTA I PRIPADNIKA NOP-a1

GLAVNA NACIONALNA KOMANDA

Pov Broj 148 Cetinje 30. XI 1942.

KOMANDANTU ZETSKOG LETEĆEG ODREDA

Pukovniku gospodinu

BAJU STANISIĆU

Manastir Ostrog

Komunistička akcija ponovo se pojavljuje na mnogim mjestima.2 Akcija kapetana g. Pavla Đurišića u tako je jakim razmjerama da je i svoju štabsku četu poslao u akciju. Rezultat te akcije do nazad šest dana bila je tako jaka da je poubijano 25 komunista, 15 opkoljeno kod Polja Kolašinskih da im je nemoguće izbjeći. Kapetan Ružić i Bojović do sada su poubijali i pohvatali na njihovoj teritoriji 17 opasnih komunista, od kojih su pohvatani predati sudu u Kolašin. Izjavljuju da bježe na teritoriju te komande. Naredite najenergičniju potjeru za komunistima koje po svaku cijenu uništiti i onemogućiti im dalju akciju na reonu te komande. Sve jedinice uputiti na teren. Biti nemilosrdan prema komunistima i onima koji ih pomažu.3 Pipere bez razlike sve razoružati a poslije će se provjeravanjem utvrditi kome se može dati oružje. Prema njima ne imati obzira jer je njihov postupak takav da to dovodi do ponižavanja čitav nacionalni pokret i onemogućava nam da izvršimo zadatak. Ovo naređenje smatrati bezuslovnim i hitno ovo izvršiti. Naredio sam kapetanu Ružicu da opkoli kuću popa Jova Radovića u kojoj se kriju Marko Vujačić i Jefto Pavić i da ih preda sudu u Kolašin ili Nikšić. Formirani sudovi neka odmah otpočnu rad.

Energičan rad protivu komunista i njihovo uništenje mora se izvršiti u što kraćem vremenu. Odlaganja nema. Sentimentalnosti ne smije da bude. Kapetan Đurišić javlja da se to mora uporedno izvršiti sa njegovom akcijom. Ako preb-jegnu na teritoriju komandira Popovića dobićete naređenje da pređete i na njegovu teritoriju.

Prijem naređenja potvrditi, (prijem naređenja potvrđen)

M. P.5

KOMANDANT, ĐENERAL

Blažo M. Đukanović

1  Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 144, reg. br. 24/1 (CG-P-130).

2  Posle povlačenja partizanskih snaga juna 1942, u drugoj polovini godine u Crnoj Gori i Sandžaku četnici su zaveli svirepi obračun sa ostacima partizana, komunistima i pripadnicima i simpatizerima NOP-a. No, i u takvim ustavima Pokrajinski komitet KPJ za Omu Goru i Sandžak, deo partijskog aktiva i ilegalne partizanske grupe intenzivno su radili na obnavljanju partijskih i skojevskih organizacija, povezivali pripadnike i simpatizere NOP-a i razvijali intenzivan politički rad u narodu (Oslobodilački rat, knj. 1, str. 330 i 331).

3 Vidi Uredbu o kažnjavanju partizana i saradnika NOP-a u Zborniku NOH-a, tom III, knj. 4, dok. br. 230.

4 Nečitak parat.

5 Okrugli pečat: »Glavna nacionalna komanda Cetinje«.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument