ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 1
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


BR. 184

IZVEŠTAJ KAPETANA PAVLA ĐURIŠIĆA OD 2. NOVEMBRA 1942. DRAŽI MIHAILOVIĆU O POSETI ITALIJAN-SKOM GUVERNERU CRNE GORE I STANJU U CRNOJ GORI1

G. Čika Đoko,

Noćas u 2h posle pola noći vratio sam se sa Cetinja. Cilj moga poziva na Cetinje bio je isključivo da dam uvere-nja da se na ovoj teritoriji ne priprema drugi front i da se zadovolji sujeta Guvernerova2 — upravo da pokaže narodu da moram doći.

Razgovaralo se više o sitnicama nego o krupnim stvarima. Jedino što se vodio malo duži razgovor o Vama. Ništa nemaju protiv Vas samo da se ne stvori ovde drugi front i da ne uđemo u neku avanturu.

O Kolašinu, Sandžaku, Zelenašima i dr. važnim stvarima nije bilo govora, a ja opet nisam hteo da pokrećem kada to oni nisu tražili. Guverner dolazi u nedelju u posetu ovde3 i kazao je da ćemo sva pitanja ovde resiti. Kaže da mora doći da bi razbio famu kod svih pa i kod Rima i Berlina da ovde postoji republika.

Kt Armije4 sinoć pri povratku sa Cetinja, pošto je on išao i vratio se sa mnom, kazao mi je da Kolašin ostaje za nas definitivno. Prema tome to smo pitanje rešili. Po svemu stekao sam ubeđenje da pretresa terena neće biti.

Ja sam dobro dočekan i u Podgorici i na Cetinju — sa svima počastima, a dobro me dočekao i narod, naročito na Ce-tinje. Kod Guvernera bio sam samo ja i niko više. Pri kraju đeneral Đukanović5 ušao je 20 minuta.

Naši izgubili glavu — takva panika da prosto se ne može verovati. U glavnom Nacionalnom odboru haos. Većina je pro-vitu Blaža, ali to su sve izrodi. Ja se nadam da ćemo ih ili potpuno ukinuti ili zameniti. Ovo će se postići posle Kolaši-na — posete. U Sandžaku promenili taktiku protivu pravoslavnih. Gone turke.

Italijani napustili Savnik. Intervenisao sam za pokrete prema Foči.

Jedino traže od mene red i mir. Našto sam im dao riječ — svakako do naređenja.

Stekao sam ubeđenje da ćemo sve uspeti, ali onima na Cetinju, pa i u celoj staroj Crnoj Gori treba više odlučnosti, energije i samopregorenja.

Opširnije o toku razgovora pričaću Vam kada dođem.

Svima srdačan pozdrav

Vaš Pavle 6

2/XI — 942. god. Kol.[ašin] O 7

u akta

D. Mih[ailović]

1  Original (pisan olovkom, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 148, reg. br. 20/4 (CG-X-410).

2  Odnosi se na italijanskog guvernera Crne Gore armijskog generala Pircia Birolia (Pirzio Alessandro Biroli).

3  Kalašin je italijanski guverner posetio 6. novembra 1942. Opširnije o tome, vidi dok. br. 188.

4  Odnosi se na komandanta 9. italijanske armije.

5  Blažo.

6  Đurišić.

7  Beleška dopisana na poleđini (»O« — kratica od »Operativno«).


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument