ZBORNIK DOKUMENATA VOJNOISTORIJSKOG INSTITUTA: TOM XIV - DOKUMENTI ČETNIČKOG POKRETA DRAŽE MIHAILOVIĆA - KNJIGA 1
Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument


BR. 170

PISMO KAPETANA RADOVANA IVANIŠEVIĆA OD 29. SEPTEMBRA 1942. MAJORU ZAHARIJU OSTOJIĆU O SPORAZUMU IZMEĐU ILIJE TRIFUNOVIĆA BIRČANINA I KOMANDANTA 2. ITALIJANSKE ARMIJE O SARADNJI U BORBI PROTIV NOP-a1

Dragi Zare,

Rezultati vojvodinog puta u Sušak su ogromni:

1)  Dato je 2000 pušaka za Dinaru i 1000 pušaka za Liku (400 za južnu zonu — Medak, a 600 za severnu zonu Otočac. Kdt južne zone je đšt. major Radojlović,2 a severne đšt. major Bjelajac).

2)   Naturen im je plan za odlučnu bitku protiv komunista u Bosni i njegovo ostvarenje počeće 1. oktobra sa tzv. »malom operacijom3«, o čemu ste već izvešteni sa naše strane.

3)   Mihić je zvanično i od strane samih italijana (arm. đeneral Roata) potčinjen vojvodi, kome su izdati uredni dokumenti da može slobodno da se kreće po teritoriji V, VII i XVIII ital. arm. korpusa t.j. po celokupnoj teritoriji koja je od strane Italijana okupirana (Hercegovina, Dalmacija, Lika, deo Hrvatske i Slovenačka).

4)   Iz Rima je odobreno 5000 pušaka za Ljubljanu za naše ljude i ovih dana je počela isporuka oružja. Ovaj posao po naređenju g. vojvode svršio je kapetan Kostić, na opšte zadovoljstvo.

5)   U toku oktobra izliferovaće nam — po partijama — 6000 pušaka za Dinaru i još 3000 za Liku.

Uslov da sve ovo realizujemo je, da se obustavi akcija protiv Hrvata i Muslimana, jer oni protestvuju preko Nema-čke, koja opet vrši presiju na Rim. Visoki interesi opšte stvari nalažu da ne kidamo sada, kad toliko očekujemo od njih. Muslimani i ustaše odn. Hrvati platiće ceh pre ili posle, za njih ima vremena, jer nemaju gde, ostaju nam jednako pod ruku. Smatram da Ti gledaš na stvari ovako kao i ja.

Duboko sam uveren da ćeš znati da rešiš ono krupno pitanje koje je pred tobom onako kako najviši interesi našeg naroda nalažu. Vojvoda Birčanin mora po svaku cenu biti uz čika Đoku, jer u protivnom gubitak bi bio strašan i nenadoknadiv.

pozdrav tvoj Raša.4

1   Original (pisan mastilom, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 159, reg. br. 28/2 (H-X-38).

2  Miloš

3  »Mala operacija« je italijanska operacija »Alfa«. Opširnije, vidi dok. br. 172.

4 Radovan Ivanišević.


Sadržaj Prethodni dokument Sledeći dokument