spisak
Gigov Andona Strahil

Rođen je 16. septembra 1909. godine u Velesu, Makedonija, u siromašnoj zanatlijskoj porodici. Poslije završetka osnovne škole, upisao se u gimnaziju u Velesu, koju je u trećem razredu morao da napusti, jer nije imao sredstava za školovanje. Počeo je da uči zanat. Radio je u Državnoj željezničkoj radionici u Velesu, i učio zanat metalostrugara. Tada se upoznao i sa starijim drugovima, pripadnicima naprednog radničkog pokreta, kome se i sam priključio, i ubrzo postao jedan od njegovih najistaknutijih aktivista.

Član KPJ postao je u godini šestojanuarske diktature (1929). Zbog revolucionarne aktivnosti proganjan je i hapšen, a Sud za zaštitu države osudio ga je 1934. godine na trogodišnju robiju, koju je izdržavao u kaznioni u Sremskoj Mitrovici. Gigov se ni na robiji nije predavao. Sudjelovao je u radu partijske organizacije u kaznioni. Učestvovao je u štrajkovima i drugim akcijama komunista — političkih osuđenika. Polaznik je ilegalnog "Crvenog univerziteta" na robiji, koji je školovao i pripremao kadrove što su, poslije izlaska s robije, preuzimali najodgovornije zadatke. Takav je bio i Strahil Gigov. U godinama pred rat učestvuje u mnogim radničkim akcijama, kao jedan od njihovih organizatora u Makedoniji.

Poslije okupacije zemlje od fašista, našao se medu makedonskim komunistima koji su organizirali pripreme za početak oružanog ustanka Makedoniju su bili okupirali bugarski fašisti. Već od samog početka dobio je odgovorne funkcije u Pokretu. Izabran je za člana Glavnog štaba NOV i POJ za Makedoniju, u kome je vršio funkciju zamjenika političkog sekretara. Ubrzo zatim, postao je i načelnik ovog štaba. Kada je, u martu 1943. godine, osnovana Komunistička partija Makedonije, postao je član njenog CK. Osim kao iskusan partijski radnik koji je razvio politički život u vojsci i među narodom, gdje je dao značajan doprinos u organiziranju narodne revolucionarne vlasti, Gigov se pokazao i kao hrabar borac i vest organizator mnogih vojnih akcija. Pročuo se po cijeloj Makedoniji. Okupatori su ga dva puta osuđivali na smrt u odsustvu.

Kao predstavnik Makedonije, Gigov je bio vijećnik II zasjedanja AVNOJ-a.Poslije oslobođenja zemlje, nalazio se na odgovornim dužnostima u društvenom i političkom životu Makedonije i Jugoslavije. Neposredno poslije rata, bio je sekretar i član Prezidijuma ASNOM-a, zatim predsjednik Zemaljskog odbora sindikata Makedonije. Više puta je biran za poslanika Savezne i Republičke skupštine. U prvoj vladi Makedonije bio je ministar građevina, saobraćaja i industrije. Bio je i član Savezne vlade; potpredsjednik Izvršnog veća Skupštine Makedonije i potpredsjednik Savezne skupštine. Biran je za sekretara Gradskog komiteta SK u Skoplju. Za člana CK SK Makedonije biran je na I, II i III kongresu SKM. Bio je član Politbiroa, odnosno izvršnog komiteta CK SKM. Za člana CK SKJ biran je na V, VI i VII kongresu SKJ. Bio je predsjednik Glavnog odbora SSRN Makedonije, član Saveznog odbora SSRNJ i član Centralnog odbora SUBNOR Jugoslavije. Biran je za člana Savjeta Federacije.

Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i drugih visokih priznanja i odlikovanja. Narodnim herojem proglašen je 27. novembra 1953. godine.

spisak