spisak
Gerovac Mile Ljubica

Rođena je 20. septembra 1919. godine u Jezeranima, Otočac, Hrvatska. Kao dijete siromašnih zemljoradnika, čiji se otac bavio i zidarskim zanatom, završila je osnovnu školu u rodnom mjestu, a Građansku školu u Zagrebu. Još kao djevojčica, odlična učenica, svrstava se 1934. u redove napredne srednjoškolske omladine. A posle završetka Građanske škole upisuje se u Trgovačku akademiju u Zagrebu. U školi je jedna od najaktivnijih omladinki. Popularizira naprednu literaturu, okuplja omladinu i ukazuje joj da je njeno mjesto i budućnost s radničkom klasom. Zbog takve aktivnosti, brzo su je uočile Školske vlasti i policija, koja ju je uhapsila 1937. godine. Pred policijom se držala kao stari prekaljeni revolucionar; kad je, poslije nekoliko dana, puštena na slobodu, postala je još aktivnija. Ubrzo zatim primljena je u SKOJ. Kad je, u jesen 1937, istjerana iz Trgovačke akademije u Zagrebu, školovanje i revolucionarni rad nastavila je u Banja Luci. Tokom 1939. i 1940. policija je hapsi; uvijek je imala primjerno držanje pred klasnim neprijateljem.

U jesen 1940. upisuje se u Ekonomsko-komercijalnu visoku školu u Zagrebu, gdje politički postaje još aktivnija. Istovremeno ne gubi vezu ni s rodnim krajem, a surađuje i u "Seljačkoj misli". Za člana KPJ primljena je 1940. godine, i kao iskusan i zreo politički radnik ubrzo postaje i sekretar partijske ćelije Ekonomsko-komercijalne visoke škole.

Posle okupacije zemlje, u ljeto 1941, po zadatku Partije, Ljubica odlazi u Liku i odmah se, zajedno s drugim komunistima, uključuje u rad na pripremama za oružani ustanak. Neumorno obilazi sela, okuplja omladinu i žene, i s puno poleta ukazuje im na zločinačku politiku okupatora i ustaša i perspektive oružane borbe. Kad je počeo ustanak, zajedno s partizanskim grupama učestvuje u oružanim akcijama. U jesen 1941. izabrana je za člana Kotarskog komiteta KPH za kotar Brinje, i sekretara Kotarskog komiteta SKOJ-a za Brinje. Posebno se isticala u radu na stvaranju bratstva i jedinstva između srpskog i hrvatskog naroda u Lici. Kao žena puna poleta i vedrine a uz to neobično hrabra i neustrašiva, bila je veoma popularna i omiljena, naročito među omladinom i ženama.

Prilikom napada ličkih i primorsko-goranskih partizana na ustaše u Jezeranima, Ljubica je predvodila vod bataljona "Marko Orešković", i uspela da ga neopaženo pored bunkera dovede do crkve u selu. Ali, kad se vraćala po drugi dio boraca, da i njih uvede u selo, bila je pri mecena od ustaša, i ubijena 16. aprila 1942. godine. Mrtvu, ustaše su je zvjerski masakrirale. Da bi se, i na taj način, sačuvala uspomena na svijetli lik hrabre revolucionarke, Brinjski bataljon je prozvan bataljon "Ljubice Gerovac", koji se pod njenim imenom hrabro borio do kraja rata.

Narodnim herojem proglašena je 27. novembra 1953. godine.

spisak