spisak
Gardašević Petra Radovan

Rođen je 4, septembra 1916. godine u selu Ubli Čevski. općina Cetinje, Crna Gora, u srednje imućnoj seljačkoj porodici. Student.

Osnovnu školu završio je u svom rodnom mjestu, gimnaziju u Nikšiću, a studije na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Komunističku ideju prihvatio je kao gimnazijalac. Dosta je čitao i bio obrazovan. Umio je vrlo živo i uvjerljivo da govori o eksploataciji radnih ljudi sela i grada, o njihovoj obespravljenosti i nenarodnom režimu. Izrastao je u veoma vitalnu, borbenu i aktivnu ličnost. Često je zapažan u kolonama štrajkača i demonstranata na beogradskim ulicama.

Aprila 1941. godine, kao rezervist, našao se u vojsci, gdje je na položaju nedaleko od Sarajeva organizirao otpor njemačkoj koloni i tu ranjen u obje noge. Iako ranjen, uspeo je da dođe do svog rodnog mjesta, gdje se pridružio aktivistima Katunske nahije u pripremi narodnog ustanka.

U partizane je stupio 13. jula 1941. godine, i jedan je od učesnika u napadu na Čevo, mjesto gdje je (prema nekim mišljenjima) ispaljena prva ustanička partizanska puška u Crnoj Gori. Tu je otvorio vatru iz puškomitraljeza, koji je kao ranjenik donio prilikom aprilskog sloma. Poslije toga, primljen je za člana KPJ.

U sastavu 1. crnogorskog (lovćenskog) bataljona 1. proleterske brigade, prošao je put od puškomitraljesca do političkog komesara 2. četa. Na toj dužnosti je poginuo, 8. maja 1943. godine, nedaleko od Zvornika.

Kao dobrovoljac, našao se u redovima Lovćenskog bataljona u napadu na Rjevlja 1. decembra 1941. godine, i istakao se hrabrošću i hladnokrvnošću u najkritičnijim trenucima kada se bataljon našao opkoljen, i pri proboju iz obruča.

Od Rudog prešao je dug i težak put: Rogatica, Podromanija, Vidrići, Okruglica, Zvijezda-planina, Knežina, Igman, Kalinovik, Ulog, Župa, Večerinovac, Dobri Do (na Durmitoru), Konjic, Duvno, Cincar, Livno, Ključ, Bosansko Grahovo, Ravno, Sitnica, Jajce, Kotor-Varoš, Jošavka, Ivan-sedlo, Čičevo, Glavatičevo, Kapak (Drina), Brodarevo, Zlatni Bor, Sutjeska, Balinovac, Miljevina. Donji Budanj, Han-Pijesak, Vlasenica, Zvornik, Caparde. To je put njegovog bataljona i 1. proleterske brigade. Pored Pljevalja, posebno se istakao u napadu na Konjic s puškomitraljezom je uskočio u ustaški dom i pobio nekoliko ustaša, pa pri forsiranju Drine aprila 1943, a naročito 8. jula 1943. godine kada je, štiteći odstupnicu svojoj četi, hrabro pao.

Narodnim herojem proglašen je 10. jula 1953. godine.

spisak